Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Ciutats i exclosos socials : Falten recursos per a les persones sense llar

Hi ha més ajudes per a l'allotjament, la manutenció i la higiene que per a la reinserció laboral o social dels més pobres

Menjadors socials

Al nostre país hi ha entre 20.000 i 24.000 places de menjador per a persones amb pocs recursos econòmics. Els seus usuaris no són només persones excloses de la societat, n’hi ha qui tenen habitatge però passen per greus problemes econòmics i han d’acudir a aquests. La majoria dels menjadors són atesos per associacions benèfiques, ONG i fundacions i reben ajudes públiques per a la seua gestió: subvencions, convenis, concerts…

València disposa de set menjadors socials (quatre de municipals i tres de privats), Barcelona en té sis (tres de cada tipus), Pamplona i Granada tres (tots, concertats en aquestes dues ciutats) i a Màlaga, la Corunya i Saragossa n’hi ha dos. Vitòria, Sant Sebastià, Valladolid, Còrdova i Oviedo disposen d’un únic menjador. Places disponibles: Barcelona disposa de més de 750 als seus sis menjadors (municipals i concertats), i València i Granada en tenen 400. Màlaga i Oviedo tenen prop de 200 places i la resta de les ciutats que van donar dades ofereixen entre 50 i 160 places.

La majoria d’aquests menjadors són gratuïts. No ho són a Vitòria (el dinar costa 4 euros i el sopar 3 euros, encara que set de cada deu usuaris gaudeixen de bons de l’ajuntament per a menjar gratis), ni a València i la Corunya (3 euros per menjada) ni a Oviedo, per bé que a la capital asturiana el preu és simbòlic: a penes 0,50 euros per servei, encara que no és imprescindible pagar per a accedir al menjador.

Els serveis que s’ofereixen també són diferents entre les ciutats. Als menjadors de la Corunya, Barcelona, Còrdova i València només se serveix el dinar, als de Vitòria, Valladolid, Múrcia i Oviedo s’ofereix el dinar i el sopar, i els més complets són els de Bilbao, Burgos, Màlaga i Sant Sebastià: serveixen l’esmorzar, el dinar i el sopar. A Burgos, al menjador social concertat amb Caritas, se serveix fins i tot el berenar. A Pamplona es dispensen l’esmorzar i el dinar, i a Granada dos menjadors serveixen només dinars i l’altre, dinar i sopar.

Als menjadors socials de Barcelona, Vitòria, Burgos, Màlaga i València els usuaris poden triar el menú (n’hi ha d’específics per a persones de diferents cultures i per als qui segueixen dieta per prescripció mèdica). Als de la Corunya, Barcelona, Màlaga, Oviedo, Còrdova, Burgos i Vitòria se serveixen menús especials els dies de Nadal, a les festes tradicionals i a les fires de la localitat.

En la majoria de ciutats no es demana cap requisit per a beneficiar-se del menjador social, però a Barcelona s’exigeix seguir un pla de treball consensuat amb el Departament de Serveis Socials i a Màlaga no es pot acudir durant més de 15 dies consecutius.

Els menjadors de Barcelona, Burgos, Còrdova, Màlaga i Sant Sebastià obren tots els dies de l’any, els de Pamplona tanquen en les festes patronals, els de la Corunya el 25 de desembre i l’1 de gener i el de Vitòria i el menjador social privat de Màlaga a l’agost. Per a pal.liar aquest dèficit assistencial s’adopten mesures: a Vitòria i Pamplona es faciliten vals per a menjar en alguna cafeteria o restaurant, i a Còrdova i Múrcia es reparteixen diàriament entrepans i bosses de menjar fred als qui es queden sense plaça als menjadors quan aquests s’omplen.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions