Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: El seu consum freqüent promou l'obesitat i la càries

/imgs/20020901/analisisa01.jpg Les gominoles infantils són productes de confiteria compostos per una pasta massissa elaborada amb sucre, aromatitzada i acolorida per mitjà d'un ús generós d'additius i que es presenta amb formes i mides variades. El seu nutrient majoritari són els hidrats de carboni senzills: glucosa, sacarosa i fructosa representen entre un 70% i un 80% del pes. La proporció de proteïna més comuna és del 5%-6%, encara que una mostra conté el 7% i una altra només l'1,5%. La proteïna es presenta principalment en forma de gelatina, que proporciona la textura gomosa típica d'aquests productes. Els greixos, per la seva banda, signifiquen menys de l'1%. El contingut en aigua va ser sempre inferior al 14% i en algunes, encara menor: entre el 5% i el 8%. I l'aportació energètica és de 320 a 360 calories cada cent grams, massa elevat per a un producte absolutament prescindible en la nostra dieta pel seu valor nutritiu quasi nul.

El seu consum freqüent pot generar obesitat i càries: en la nostra boca hi ha bacteris que transformen en uns 20 minuts determinats sucres (principalment, la sacarosa) en àcids, que es mesclen amb la saliva i les partícules de menjar en la boca i formen una placa que s'adhereix a l'esmalt, al qual ataquen i produeixen la càries. Després de consumir aquestes i altres llepolies, fins i tot en petites quantitats, convé raspallar les dents per a eliminar les restes de sucres de la boca, ja que el risc de càries no depèn de la quantitat de sucre consumit sinó de la freqüència d'ingestió.

Les gominoles estan constituïdes principalment per sucres simples (glucosa, fructosa i sacarosa), font d'energia de ràpida assimilació. Aquests sucres, en metabolitzar-se en el nostre organisme. es transformen en glucosa que és absorbida en l'intestí, d'on passa al fetge; allí es transforma en glucogen i s'emmagatzema com a reserva energètica fins a una quantitat màxima de 100 grams en el fetge i 200 grams en els músculs. Si la quantitat de sucres ingerida és tal que se sobrepassen els límits d'emmagatzemament de glucogen, l'excés de glucosa en la sang es transforma en greix en el teixit adipós, de manera que constitueix una forma de reserva energètica a llarg termini. L'obesitat en l'edat infantil és particularment desaconsellable, perquè en aquesta etapa es produeix un augment del nombre de cèl·lules d'aquest teixit gras, relacionat amb la ingestió d'energia. Si l'augment de cèl·lules grasses és alt, suposa un estadi inicial d'obesitat difícil de revertir ja que es necessitaria una restricció calòrica (que podria afectar el creixement de l'adolescent) per a compensar aquest augment de pes.

En la majoria de les gominoles, la proteïna es presenta en forma de gelatina, que es caracteritza per una composició incompleta en aminoàcids ja que no aporta les quantitats necessàries d'alguns essencials: metionina, lisina i triptòfan. No se les ha de considerar com a productes que aportin proteïna.

En resum, les gominoles representen una aportació energètica elevada, poca proteïna d'escassa qualitat, molt pocs minerals i absència de vitamines, per la qual cosa no haurien de formar part de la dieta habitual. Tot i que no hi ha cap normativa referent a aquesta qüestió, les de gran mida suposen un risc per als nens petits: a causa de la seva textura gomosa es masteguen amb dificultat, la qual cosa pot provocar entravessaments que podrien desembocar en asfíxia.

S'han detectat moltes irregularitats en l'etiquetatge. Només Frutitas Roypas compleix la norma. Denominació de venda, llista d'ingredients, lot i mode de conservació són les informacions pitjor indicades.

El quasi nul valor nutritiu d'aquest producte i els perjudicis que causa el seu consum habitual (obesitat i càries) fan que no es triï cap amb una millor relació qualitat-preu.

Com s'elaboren

A l'hora d'envasar les gominoles, la majoria dels fabricants fan servir un mateix embolcall per a diferents tipus de producte. Les Fini (ampolles de cola, taurons i préssecs) i Vidal (dulcipica de maduixa i gometes) llueixen diverses denominacions i llistes d'ingredients, en què fan referència a diferents tipus de gominoles, per la qual cosa no es pot saber la denominació del producte ni els ingredients d'unes gominoles en concret. L'envàs de Roypas (fruitetes i delícies) i Dulciora (móres) té una única llista d'ingredients, que són: sucre, xarop de glucosa, gelificants, aigua, gelatina (Frutitas Roypas i Dulciora), midó modificat (Frutitas Roypas), dextrosa (Delicias Roypas), acidulants, aromes i colorants. Les móres Dulciora indiquen, a més, els ingredients del recobriment: oli vegetal, cera d'abella i cera carnauba. De totes maneres, i a pesar que només poden assignar-se ingredients a tres de les vuit estudiades, totes estan compostes fonamentalment per sucres, gelatina i additius. L'elaboració parteix d'una barreja líquida calenta formada per sucre, xarop de glucosa i additius que s'introdueix en un motle perquè adquireixi la forma desitjada. Posteriorment, se'n redueix la temperatura per al seu enduriment. Després de la solidificació, les gominoles són raspallades per a eliminar-ne restes de la mescla, que seran reincorporades a la màquina per a aprofitar-les de nou.

Molts additius

Aquest és un producte molt ric en additius. Els més comuns són: aromes, colorants, acidulants i gelificants. Les aromes proporcionen olor i sabor i els acidulants s'utilitzen com a complement d'aromatització i/o conservació. Segons els etiquetatges, alguns acidulants empleats són àcid cítric, àcid làctic, àcid màlic i àcid tartàric. Els gelificants formen un gel durant el refredament. Els més empleats són agar-agar, midó modificat i pectines. Els colorants donen color a les matèries primeres, sucre i xarop de glucosa, aquests dos incolors. Els colorants trobats són tartrazina (E-102), groc de quinolina (E-104), groc ataronjat (E-110), azorrubina (E-122), roig de cotxinilla (E-124), roig d'allura (E-129) i blau patentat (E-131). La llista de colorants indicada en els envasos tampoc correspon al producte concret que conté, sinó a tota la gamma de llepolies. Només les móres de Dulciora i les fruitetes de Roypas indiquen la llegenda "Colorants segons producte" i "Possibles colorants", respectivament. Tots els colorants utilitzats són artificials i el seu ús està autoritzat en la norma. Barrejant els colorants citats s'obté tota la gamma de colors present en aquests gominoles. Dels set colorants, cinc són azoics (tartrazina, groc ataronjat S, azorrubina, roig de cotxinilla A i roig d'allura AC), alguns dels quals s'associa amb la possibilitat de provocar al·lèrgies i trastorns en el comportament dels nens. La tartrazina (E-102), per exemple, pot produir reaccions adverses (al·lèrgies no greus i manifestacions cutànies o respiratòries) en persones asmàtiques i en el 10% dels al·lèrgics a l'aspirina. Les gominoles amb aquest additiu són fruitetes i delícies, les dues de Roypas. De les vuit mostres, només les ampolles de cola, de Fini, no utilitza colorants azoics.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions