Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Compensen els concentrats

/imgs/20060101/analisis2.jpg Des de fa més d'una dècada els consumidors, a l'hora de fregar els plats, han de decantar-se per un rentaplats concentrat o per un de diluït. El preu per litre dels concentrats és molt superior (els mesurats en aquesta comparativa costen, de mitjana, el triple que els seus equivalents diluïts), però a canvi, a més dels beneficis obvis d'acudir a la botiga amb menys assiduïtat i ocupar menys espai en l'armari, prometen una eficàcia molt superior que suposadament compensa el sobrecost; però, és realment així? Per comprovar-ho CONSUMER EROSKI va portar al laboratori quatre rentaplats concentrats per a rentar a mà i tres de diluïts, que costen des dels 0,57 euros per litre de Flota (diluït) fins als 2,93 euros per litre de Froggy (concentrat). Així i tot, amb el preu per litre no n'hi ha prou per a saber quant costa realment rentar plats amb aquests productes: amb Mistol Excellent (concentrat) fregar 1.000 plats costa 21 cèntims d'euro, el més econòmic de la comparativa, fet que unit a la seua alta qualitat i a la seua formulació delicada amb la pell el converteix en la millor relació qualitat-preu. Froggy (concentrat) no tan sols és el més car en termes absoluts, sinó també en els relatius: fregar la mateixa quantitat de plats costa exactament el doble (42 cèntims). Tant els rentaplats concentrats com els diluïts són substàncies líquides que faciliten el despreniment de les taques, especialment les de greix. Els extrems hidròfobs (repel·leixen l'aigua) dels tensioactius presents en aquests productes s'adhereixen a la superfície de la brutícia, mentre que els hidròfils (és a dir, els que absorbeixen l'aigua) en faciliten la dissolució. Amb l'ajuda de la fregada es posa en suspensió el greix que posteriorment s'eliminarà amb l'esbandida. Un bon rentaplats elimina fàcilment el greix, no ha de ressecar les mans i la seua escuma ha de ser duradora.

Eficàcia en la rentada

Una anàlisi visual dels set rentaplats analitzats indica que són líquids nets, perfumats, sense grums, precipitacions ni cossos estranys. Són de color verd, excepte Mistol diluït, que és taronja fosc, i Froggy, que és groc. Per a avaluar la seua eficàcia es va efectuar una rentada semiautomàtica a 50º C de plats bruts que simula la rentada a mà agitant el detergent per crear escuma. Es va embrutar cada plat amb la mateixa quantitat d'una taca patró composta per greixos, proteïnes i hidrats de carboni i posteriorment es va netejar amb una dosi de 0,4g/l en els concentrats i de 0,8 g/l en els diluïts. L'eficàcia es va mesurar comprovant quants plats van ser capaços de netejar abans que desaparegués l'escuma. La prova es va repetir dues vegades. Tot i que en els concentrats es va utilitzar només la meitat de producte, van aconseguir netejar més plats: Fairy (42 plats) i Mistol (47 plats) van demostrar ser els millors, seguits de Coral concentrat (32 plats) i Froggy, amb uns discrets 28 plats. Els diluïts resulten sensiblement menys eficaços: Coral i Mistol netegen una mitjana de 18 plats i Flota, només 16 plats. Per comprovar com es comportaven amb les taques de greix van ser sotmesos a una prova semblant a l'anterior en la qual la taca mixta se substituïa per una de composta exclusivament per greix animal. El test mesurava quants plats netejaven fins que desapareixia l'escuma i es comprovava també quants plats més podien netejar abans que el greix es reagrupés. En aquesta prova, de nou Fairy i Mistol concentrats es van perfilar com els més eficaços, amb més de 30 plats nets fins que l'escuma desapareix i 17 més fins que el greix es diposita sobre la vaixella. La resta de resultats també coincideix amb els de la prova anterior: Coral concentrat i Froggy se situen per darrere dels millors i Coral, Mistol i Flota diluïts (de millor a pitjor) obtenen resultats molt més discrets que els dels concentrats.

Quantitat d'escuma

El poder escumador és una dada clau, perquè és l'indici més evident que té el consumidor per a valorar que el rentaplats continua sent efectiu i que no ha de fer servir més producte per a continuar rentant. Això no vol dir que la quantitat i l'estabilitat de l'escuma estiguen directament relacionades amb el poder detergent del rentaplats: les substàncies que provoquen aquests dos efectes poden ser diferents. Per a aquesta prova es va diluir un gram de cada rentaplats en un litre d'aigua a 50 ºC i es va mesurar l'estabilitat i la quantitat de l'escuma generada al cap de 30 segons, de 3 minuts i de 5 minuts. De nou els productes amb un percentatge més alt de matèria activa (els concentrats) es comporten millor: Fairy i Mistol, tots dos concentrats, són els que més escuma (i més estable) produeixen, seguits de Coral concentrat i Froggy.

Cura de la pell

Per ser un producte abrasiu i que està en contacte amb la pell humana, és important que la seua formulació estiga corregida perquè protegisca la pell. Com més s'acoste el pH dels rentaplats al de la pell humana, més delicat serà amb la dermis. El pH d'una pell sana és 5,5 (lleugerament àcid), per la qual cosa es considera que el pH d'un bon rentaplats ha d'estar comprès entre 5,5 i 6,5. Només Flota diluït i Froggy es troben en aquest rang, els altres ofereixen valors pròxims però superiors i dos d'ells (Mistol concentrat amb 7,4 i Fairy concentrat amb 8,4) els superen de forma àmplia. El percentatge d'extracte sec (el que queda dels rentaplats després d'eliminar l'aigua) és molt variable: des de l'11% de Flota fins al 38% de Mistol Excellent. Però un extracte sec més gran no indica una eficiència més alta, ja que no totes les substàncies que s'inclouen en la fórmula del rentaplats participen en l'acció detergent. La dada més rellevant és la de la matèria activa, és a dir, l'addició de substàncies que actuen en la funció detergent. Els rentaplats concentrats ofereixen, de mitjana, quasi tres vegades més substàncies actives que els diluïts, per això amb una quantitat menor de producte es forma més escuma, dura més i es poden netejar més plats. Coral i Flota, tots dos diluïts, són els que menys matèria activa proporcionen (els dos voregen el 10%), enfront dels concentrats de Fairy i Mistol, que en tenen al voltant del 35%. Els valors de Froggy (17%), tot i ser concentrat, no s'allunyen del millor dels diluïts (Mistol, amb 13%).

De què estan compostos?

Les substàncies netejadores principals són els tensioactius aniònics, no iònics i anfòters. Són els responsables directes de la creació d'escuma, la detergència, la tolerància a la duresa de l'aigua, la biodegradabilitat i la irritabilitat de la pell. Dins els primers es troben els no hidrolitzables, barats i eficaços en la seua comesa d'eliminar les taques, però que irriten la pell. Són l'ingredient principal en els tres diluïts i en Froggy concentrat. Els altres fan un ús mesurat d'aquestes substàncies excepte Fairy, que en prescindeix en la formulació i les substitueix per les hidrolitzables, menys eficaces però més respectuosos amb la pell humana. Mistol Excellent i Froggy són els únics (dels que utilitzen no hidrolitzables) que substitueixen el comú dodecil benzè sulfonat (DBS), per la més cara parafina sulfonat. Aquest compost resulta menys irritant per a la pell i més eficaç en la creació d'escuma en aigua dura, però deixa mala olor, per això els fabricants han d'afegir aromes que el contraresten. Només Coral concentrat, Froggy i Mistol concentrat inclouen anfòters, substàncies que actuen en la cura de la pell i augmenten l'estabilitat de l'escuma. Per tot això, les formulacions més adequades per incloure substàncies respectuoses amb la dermis són les de Mistol i Froggy, les dues amb anfòters i parafina sulfanat. Per a esbrinar quin rentaplats té una millor qualitat s'ha donat a cada test una valoració desigual (importa més, per exemple, l'eficàcia en la neteja que no una viscositat adequada). Per la quantitat de matèria activa que té i per obtenir els millors resultats en l'eficàcia general, la capacitat antigreix i el poder escumador, Fairy i Mistol, tots dos concentrats, resulten els de millor qualitat. La segona millor és Coral Ultra, també concentrada, valorada com a "bona". Els tres diluïts i Froggy concentrat no van passar d'un "acceptable".

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions