Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Sobreendeudament : Dificultats per a pagar els crèdits

Els deutes de les llars espanyoles han crescut quasi dues vegades més que l'import dels seus actius financers

L’endeutament de les famílies espanyoles s’ha duplicat en l’última dècada. L’hàbit de recórrer als crèdits hipotecaris o de consum s’ha instal·lat en la nostra societat i aquesta fórmula de finançament resulta cada vegada més comuna, no sols per a adquirir un habitatge o un automòbil, sinó també un electrodomèstic o un paquet turístic. Les últimes xifres publicades pel Banc d’Espanya revelen que el deute financer de les famílies espanyoles va arriar, a l’acabament de 2004, a un nou màxim històric amb 595.183 milions d’euros, el 74 % del Producte Interior Brut (PIB) espanyol. Aquestes noves dades posen de manifest que les llars continuen amb un fort ritme d’endeutament, que va originar l’any passat un augment dels deutes de les famílies al voltant d’un 17%, quan l’import dels seus actius financers (accions, fons, dipòsits, assegurances, diners en efectiu), per contra, va créixer a un ritme molt inferior, el 9%.

/imgs/20060101/dinero.jpg L’endeutament creix quasi dues vegades més que l’augment de la riquesa de les famílies, la qual cosa reforça la desconnexió entre consum i creació de riquesa. Amb aquest increment, les llars espanyoles, que partien d’un grau d’endeutament molt inferior al de la mitjana dels països de la zona euro, l’han sobrepassat en un espai de temps molt breu.

El deute financer de les famílies va créixer en gran manera per l’increment dels préstecs a llarg termini (un 20% més que el 2003), que es van situar en 502.183 milions d’euros, i van superar per primera vegada la xifra del mig milió. La forta expansió del finançament per a l’adquisició d’habitatges es produeix per mitjà d’hipoteques contractades a un tipus d’interès variable (el 60% del total de crèdits), i això obre la porta al risc d’una fallida general si els tipus d’interès s’apugen en el futur. A més, aquests crèdits financen cada vegada més sovint la compra d’altres béns que no són vivendes, i s’assimilen a veritables crèdits al consum.

Un estudi, també recent, de Genworth, grup empresarial d’assegurances i membre de l’Associació Hipotecària Espanyola (AHE), sobre les operacions hipotecàries fetes el 2004, posa en relleu que l’esforç mitjà (o la renda mitjana neta dedicada) de les llars espanyoles en el moment de la contractació del préstec hipotecari va ser del 33%. Per a l’AHE, el perfil de les llars amb major índex d’endeutament correspon en l’actualitat a aquelles que tenen un cap de família menor de 35 anys i ha contractat el seu préstec hipotecari després del 2002.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions