Assecadores de roba

Molt còmodes, però cares i voluminoses

Cal analitzar l'ús que se li donarà per a escollir el model que més convinga i no pagar per funcions que no s'utilitzaran
1 Gener de 2006
Img eco domestica listado 133

Molt còmodes, però cares i voluminoses

Els últims anys, les llars espanyoles han rebut gustosament un nou electrodomèstic que contribueix a facilitar una de les tasques quotidianes més lentes i pesades, l’assecada de roba, sobretot en zones en què plou molt, en cases en què no hi ha estenedor o quan la persona encarregada de la bugada i de l’assecada és gran o pateix algun problema de mobilitat. Tot i això, la convivència de les assecadores amb la resta d’electrodomèstics és encara lenta, i de moment aquest aparell només es troba en una de cada deu llars espanyoles. El motiu és que davant l’avantatge de disposar de roba acabada de rentar el mateix dia (després d’una hora i quart d’assecada, com a mínim), aquests electrodomèstics presenten també alguns inconvenients, com el preu -són aparells cars-, l’espai que ocupen -tant o més que una rentadora-, el consum d’energia, les arrugues -la roba surt seca però molt arrugada- i el soroll que emeten mentre estan en funcionament (entre 55 i 66 decibels)./imgs/20060101/secadoras.jpg

Tipus d’assecadora

Les assecadores funcionen aspirant l’aire de l’habitació o la cuina on es troben instal.lades i escalfant-lo abans que passe per l’anomenada ‘colada’, que es troba dins d’un tambor que no deixa de girar airejant tota la roba al mateix temps, i aconsegueix així una assecada uniforme.

Hi ha dos tipus d’assecadores depenent del sistema d’eliminació de la humitat. En totes dues està garantida l’eficàcia en l’assecada:

 • Assecadores d’evacuació: l’aire calent que es genera en el procés d’assecada s’expulsa a través d’un tub que cal treure quan la màquina està en marxa, ja siga per la finestra o a través d’un orifici en la paret. Per tant, el principal inconvenient d’aquest sistema és la necessitat d’instal.lar-les en llocs en què es puga evacuar l’aire calent fora de la casa. Des de 300 euros.
  • Evacuació mecànica: Incorporen un minuter que permet a l’usuari seleccionar a mà el temps d’assecada i controlar la despesa energètica depenent del tipus de roba que s’ha d’assecar: de cotó (necessitarà més temps), de lli (menys temps), etc.
  • Evacuació electrònica: L’usuari pot escollir un programa concret que determinarà, segons els resultats que desitge, els graus de temperatura i la duració de l’assecada. Entre els distints programes que facilita aquest tipus d’electrodomèstic està el de ‘bugada per a guardar’ i ‘bugada seca o ultraseca’.
 • /imgs/20060101/secadora2.jpgAssecadores de condensació: són més cares (s’acosten als 500- 600 euros), fins al punt que, segons la gamma, pel cost d’un model de condensació es poden adquirir dos d’evacuació. El seu avantatge és que no expulsen la humitat cap a l’exterior, ja que el vapor d’aire es condensa quan entra en contacte amb l’aire fred del condensador. Ara bé, cal buidar el dipòsit en què s’acumula l’aigua de la condensació. Això permet que aquest tipus d’assecadores es puguen instal.lar en qualsevol lloc, no cal habilitar un lloc especial que permeta evacuar l’aire.

Aspectes que cal tenir en compte

 • Grandària. Les seues dimensions són superiors a les d’una rentadora normal. Cal buscar un lloc ampli que s’adapte a unes mesures aproximades de 60 centímetres d’ample, 60 centímetres de fons i 80 centímetres d’alt.
 • Consum. El seu consum elèctric oscil.la entre 3,07 kWh per a cotó i 1,20 kWh per a roba sintètica. Per aquesta raó convé escollir bé, si l’aparell ho permet, el programa d’assecada. Quan adquirim una assecadora, és important que ens fixem en l’etiqueta energètica (A, B, C, D, E, F, G), i convé recordar que el consum de les que porten la A és el més eficient i que els que mereixen una G són els que més consumeixen per fer la mateixa tasca.
 • Capacitat. Com més ple estiga el tambor, més arrugada sortirà la roba, i més encara si la temperatura escollida és elevada. Convé avaluar també si interessa aquesta opció des del punt de vista energètic, perquè caldrà sumar-li la despesa extra de la planxada, que portarà més temps.
 • Programes. Interessa utilitzar la funció de temporitzador per a programar el cicle d’assecada de manera que acabe justament quan més interesse, que és uns minuts abans de començar a planxar.
 • Neteja. Una de les prestacions més recomanables és la d’utilitzar el filtre antiborrissol perquè garanteix una vida més llarga per a l’electrodomèstic sempre que es netege després d’haver sigut usat.

Per a triar el model que més ens convé…

 • Determinem la càrrega màxima de roba que rentem de manera habitual
 • Estudiem amb detall l’espai que disposem per a la instal.lació de la màquina. Els models d’última generació són molt reduïts, encara que més cars que els altres.
 • Establim el nombre de rentadores que posem a la setmana, igual com el tipus de roba que rentem. No és igual la roba de treball, com ara granotes o uniformes, que la roba delicada. Això ens donarà la pauta per a escollir un electrodomèstic amb les prestacions ajustades a les nostres necessitats. Cal tenir en compte que no s’eixuga la mateixa quantitat de roba en una llar amb infants o persones malaltes que en la d’una parella jove sense fills.
 • Sovint comprem aparells amb programes que mai utilitzarem i que encareixen el producte.
I les rentadores-assecadores?

Per a pal.liar el problema de l’espai hi ha disponibles al mercat rentadores-assecadores, electrodomèstic d’aspecte idèntic a les rentadores que acompleix les dues funcions en un mateix aparell. Però encara que ocupen molt menys, alguns fabricants i serveis tècnics de reparació recomanen comprar, sempre que es puga, cada electrodomèstic per separat. La principal raó que esgrimeixen és que, almenys de moment, les peces d’una rentadora o d’una assecadora són més fàcils d’aconseguir en cas d’avaria que les d’una rentadora-assecadora. En aquest sentit, els fabricants aconsellen la compra de rentadores amb un mínim de 1.100 voltes de revolucions perquè la roba surta més seca del centrifugat i en l’assecadora es puga utilitzar un programa més curt.