Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Immobiliàries: se'n van visitar 318 en 18 ciutats : Millora una mica la qualitat del servei, però continuen les greus irregularitats

Un terç de les immobiliàries suspenen. Els diners negres es continuen acceptant en la majoria. Les VPO es venen a preus de vivenda lliure

El mercat immobiliari espanyol és un dels sectors que ha experimentat un major creixement els últims anys. Segons l’INE, el 2003 les activitats immobiliàries van tenir un volum de negoci superior als 70.000 milions d’euros, un 14% més que el 2002. Aquest creixement del negoci ha permès que milers de persones opten, com a alternativa de negoci, per l’obertura d’una agència immobiliària. Els requisits mínims per a obrir una agència immobiliària són inabastables (es requereixen entre 30.000 i 60.000 euros i un local d’uns 70 metres quadrats). No és estrany, doncs, que el nombre de franquícies immobiliàries haja crescut l’any passat un 40%.

Per a analitzar la qualitat de servei que ofereixen aquests negocis, tècnics de CONSUMER EROSKI van visitar, fent-se passar per clients interessats a gestionar la compra d’un habitatge, 318 agències immobiliàries repartides en 18 ciutats del país: Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Màlaga, Bilbao, la Corunya, Oviedo, Pamplona, Vitòria, Sant Sebastià, Múrcia, Alacant, Còrdova, Granada, Valladolid, Santander i Saragossa.

/imgs/20060101/tema1.jpg
Més d’una de cada tres immobiliàries (el 32% de les estudiades) suspenen l’examen de CONSUMER EROSKI, el 19% amb un “regular” i el 13% amb un “malament” o “molt malament”. I una de cada tres aconsegueix un mediocre “acceptable”, mentre que només el 5% rep un “molt bé” (no n’hi ha cap d'”excel·lent”) i el 32% restant es queda en un “bé” com a nota final. Després d’aquest avanç de notes finals, cal detallar els grans apartats de la investigació: el 37% de les immobiliàries van proporcionar un assessorament comercial deficient o, si més no, molt millorable, ja que no van informar sobre aspectes bàsics dels habitatges com són l’antiguitat, l’altura en què estaven situats en l’edifici, si disposaven de calefacció central o individual o si tenien traster o garatge. A més, les immobiliàries continuen cometent greus irregularitats: el 60% van acceptar mitjançar -sense posar-hi cap impediment- en operacions amb diners negres entre els seus clients. De fet, en alguns casos era fins i tot un requisit per a formalitzar la compravenda. I les poques immobiliàries (un 10% dels habitatges) que ofereixen Vivendes de Protecció Oficial (VPO) ho fan en tots els casos a preus equiparables als de les vivendes de mercat lliure. Ja en un altre àmbit, tres de cada quatre immobiliàries no van facilitar cap informació sobre la conjuntura del mercat de l’habitatge (si valia la pena o no comprar en aquell moment i els motius).

Però no tot va ser tan negatiu, el millor va ser el tracte personal: a penes el 12% de les immobiliàries van donar un tracte inadequat als col·laboradors d’EROSKI CONSUMER que es van fer passar per clients. Aquesta variable de l’examen es va mesurar valorant l’interès mostrat pel professional, l’actitud adoptada i l’amabilitat en el tracte.

Si es compara la situació del sector immobiliari entre les diverses ciutats estudiades, es comprova que dista prou d’unes a altres: més de la meitat de les immobiliàries visitades a Sevilla i Granada i al voltant del 40% de les estudiades a Múrcia, Pamplona, Còrdova, Santander, Màlaga, València i Bilbao suspenen l’examen. La resta de ciutats (la Corunya, Alacant, Barcelona, Madrid, Oviedo, Sant Sebastià, Valladolid, Vitòria i Saragossa) obtenen resultats semblants: suspenen entre un 15% i un 25% de les agències immobiliàries. En cap ciutat la proporció d’immobiliàries mereixedora d’un suspens va ser inferior al 15%.

En general, la gestió de les immobiliàries ha millorat només relativament (aquesta revista va publicar un informe semblant a aquest pel gener del 2002). Fa ara quatre anys, el 60% de les immobiliàries visitades (en aquella ocasió en van ser 56, en aquest estudi n’han sigut 316) no exposaven amb detall i claredat les característiques dels habitatges oferts, mentre que avui en són només el 37%. S’ha comprovat també l’evolució positiva en la informació sobre la conjuntura de mercat: el 2002 cap no va informar respecte d’aquesta qüestió, mentre que en l’actual informe el 26% sí que van donar aquesta informació al client. Finalment, encara que la infracció continua sent majoritària, ha descendit notablement la proporció d’immobiliàries que accepten diners negres, d’un 98% en l’informe del 2002 fins al 60% actual.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions