Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Canviar d'operador de telefonia pot representar un estalvi del 25% en la factura

Canviar d'operador i donar-se d'alta en diverses operadores és gratuït i senzill

/imgs/20030301/img.tema-portada.01.jpg
En només uns anys, la telefonia ha experimentat un gran canvi al nostre país. A l’espectacular irrupció i posterior consolidació dels telèfons mòbils, l’ha acompanyat la liberalització de la telefonia fixa, amb la consegüent aparició d’operadores (Tele2, Aló, Uni2, Auna, BT…) disposades a lluitar per la seva part del mercat amb l’anteriorment monopolística i encara avui operadora dominant Telefónica. No obstant això, l’ús d’altres empreses, ja sigui per mitjà del canvi d’operadora preassignada (que en quasi totes les cases continua sent Telefónica) o donant-se d’alta en altres companyies i marcant el seu prefix abans de cada trucada, o fent les dues coses alhora, a Espanya encara es fa de forma molt pausada. Els consumidors es mostren poc inclinats a aquests moviments, potser perquè desconeixen les noves i importants possibilitats d’estalvi que els obre la competència entre les operadores, o potser perquè ignoren què han de fer, per la força del costum, per desconfiança davant dels avantatges de la nova conjuntura o per comoditat.

Prova d’aquesta passivitat de l’usuari és que Telefónica, l’any 2001, continuava disposant d’una quota de mercat per ingressos totals del 87%. I això malgrat que, com demostra aquest informe de CONSUMER, una iniciativa tan senzilla com el fet d’abandonar Telefónica com a operadora preassignada i optar per una altra (segons aquest informe, la més barata és Aló) pot significar un estalvi de 7 euros mensuals, i per tant, 84 euros a l’any, per a una família de quatre membres (amb dos fills adolescents) que fa un ús del telèfon normal a Espanya: 30,42 euros al mes, sense incloure IVA, ni quota de connexió ni de lloguer de l’aparell telefònic. És a dir, que tindre Aló com a operadora preassignada significaria per a aquesta família un estalvi d’un 25% respecte de la factura de Telefónica.

Una operació fàcil i gratuïta

Encara són molts els usuaris que ignoren que donar-se d’alta en altres companyies és gratuït, còmode i prou ràpid, a més de no comportar cap quota fixa. En altres paraules, només es paga per les trucades que es fan. Els anuncis televisius insisteixen a “informar” que algunes companyies cobren “la meitat que Telefónica”, o “permeten estalvis de fins a un 30% en les trucades”. Però (igual que ocorre amb la telefonia mòbil) el complex embolic de tarifes i ofertes que estableix cada operadora desanima l’usuari a fer comptes i canviar d’operadora telefònica preassignada i/o donar-se d’alta en diverses operadores al mateix temps i usar-les segons li convingui en cada tipus de trucada.

La millor manera d’estalviar és utilitzar més el telèfon de manera racional, cosa que en alguns usuaris significarà reduir el nombre i la durada de les trucades i, en quasi tots, efectuar preferentment les trucades quan més barates siguin les tarifes. Però hi ha altres mesures, com ara canviar d’operadora preassignada i utilitzar altres operadores en les trucades en què ofereixin tarifes més econòmiques que la preassignada.

CONSUMER ha estudiat les tarifes de les companyies principals de telefonia fixa del nostre país, a fi d’ajudar els usuaris a prendre dues decisions: una, la fonamental, és triar -en funció del tipus de consum que fa cada usuari – quina companyia convé utilitzar com a preassignada (quasi tots tenim Telefónica, però es pot canviar a una altra fàcilment); i una altra, a quines operadores han de recórrer (marcant el prefix corresponent) en cada tipus de trucada si s’animen a donar-se d’alta en diferents operadores. Respecte d’això, convé recordar que hi ha operadores molt econòmiques en un tipus de trucada (per exemple, les locals en dies laborables) però molt cares en un altre tipus de trucada, com els caps de setmana o les que van dirigides a mòbils. Una altra qüestió que cal recordar és que l’usuari ha de pagar pel manteniment de la seva línia de telèfon la quota d’abonament -normalment a Telefónica, encara que en algunes zones del país pot ser una altra companyia: Ono, Madritel, Euskaltel, Uni2 – a l’operadora que tingui el cable telefònic fins a la seva casa. Ara bé, només podrà beneficiar-se de l’estalvi que permet aquest “joc” amb les operadores si té la línia contractada amb Telefónica (i, per tant, li paga la quota d’abonament), encara que pugui tindre la preassignació amb una altra companyia.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions