Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: L'arrodoniment a l'alça és abusiu i contrari al principi de bona fe / Va impactar contra una gran pedra que hi havia enmig de la carretera

Sóc client d'una caixa d'estalvis i després de consultar-los sobre la clàusula de l'arrodoniment a l'alça en el meu préstec hipotecari, m'han contestat que en les hipoteques antigues, com és el meu cas, no es modifica la clàusula esmentada, mentre que en les noves ja s'ha retirat. Voldria saber si davant d'aquesta declaració d'intencions puc fer alguna gestió.

/imgs/20030301/img.consultorio.01.jpg L'arrodoniment per excés afavoreix exclusivament la caixa i comporta un desequilibri contractual en perjudici del consumidor, contrari al principi de bona fe que ha de presidir la contractació. Aquesta clàusula implica que el consumidor es pot veure obligat a abonar a l'entitat bancària, en el transcurs del període de durada del préstec concertat, una quantitat notablement superior al que es veuria obligat a satisfer en el cas que aquest arrodoniment no s'hagués imposat. En aquest sentit s'han pronunciat els tribunals, declarant la nul·litat d'aquest tipus de condicions contractuals per aplicació de la Llei General de Defensa del Consumidor i de la Llei de Condicions Generals de la Contractació, considerant, a més, que si el fi de la clàusula fos simplement l'arrodoniment per a evitar el pagament de fraccions, hauria sigut més equitatiu el pacte d'arrodonir a l'alça o a la baixa segons la proximitat al nombre sencer immediatament superior o inferior. De moment no hi ha hagut cap resolució respecte d'això per part del Tribunal Suprem, cosa que significa que, ara per ara, les entitats que no tenen sentències en contra no estan obligades a suprimir l'antic arrodoniment a l'alça.

En aquest cas cal presentar una sol·licitud per escrit dirigida al Servei d'Atenció o Defensa del Client del Banc, en què es reiteri la petició perquè es procedeixi a anul·lar la clàusula o la pràctica de l'arrodoniment a l'alça, mencionant-hi la discriminació que suposa aquesta clàusula per als antics clients dels serveis bancaris. Caldrà al·legar que la imposició de l'arrodoniment a l'alça és contrària a la bona fe i causa un perjudici al consumidor, ja que l'entitat bancària obté un sobrepreu derivat d'una operació liquidatòria. Quant al criteri de la caixa d'abstenir-se d'utilitzar la clàusula en les noves hipoteques, i de mantenir-la en les anteriors, significa que la caixa mateixa accepta el caràcter abusiu de la clàusula, a més d'aplicar aquest criteri discriminatòriament i sense justificació, mantenint en els contractes antics el desequilibri que ella mateixa considera abusiu.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions