Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Biocarburants : Biodièsel: una realitat amb moltes virtuts... i alguns inconvenients

Les limitacions en les emissions de gasos d'efecte hivernacle orienten l'atenció a un combustible menys contaminant, encara que amb un cost de producció més alt i una implantació encara escassa.

Els avantatges i els inconvenients del biodièsel

Avantatges enfront d’altres carburants

Mediambientals

 • Es tracta d’un combustible 100% vegetal i 100% biodegradable. És una energia renovable i inesgotable, no genera residus tòxics ni perillosos.
 • Disminueix en un 90% l’emissió de CO2, gas causant de l’efecte hivernacle, en el cicle complet del producte gràcies al fet que la planta de què sorgeix l’oli ha depurat diòxid de carboni durant la seua vida útil (el 10% d’emissió neta, no renovable, es correspon amb l’addició de metanol en el procés en planta i amb els consums energètics necessaris en el cicle de vida del producte).
 • No contribueix a l’efecte hivernacle, ja que el CO2 (diòxid de carboni) que es genera en la combustió ha sigut captat mitjançant la fotosíntesi en el creixement de les plantes necessàries per a la producció, i no incrementa per tant la quantitat de CO2 a l’atmosfera, fenomen que es coneix com a cicle tancat de CO2.
 • La utilització de biodièsel pur (100%) ofereix avantatges mediambientals importants en relació al gasoil convencional, en especial quant a la reducció de les emissions, que són nul·les en òxids de sofre; un 80% menys en diòxids de carboni; un 65% menys en partícules i un 50% menys en monòxid de carboni i hidrocarburs.
 • No conté ni benzè ni altres substàncies cancerígenes (hidrocarburs aromàtics policíclics). El biodièsel, com a combustible vegetal, no inclou cap substància nociva, ni perjudicial per a la salut, a diferència dels hidrocarburs, que tenen components aromàtics i benzens (cancerígens). La no-emissió d’aquestes substàncies contaminants disminueix el risc de malalties respiratòries i al·lèrgies.
 • La producció de biocarburants comporta una alternativa de l’ús del sòl que evita els fenòmens d’erosió i desertificació als quals poden quedar exposades les terres agrícoles que, per raons de mercat, són abandonades pels agricultors.

Econòmiques

 • Amb l’ús d’olis vegetals es contribueix de manera significativa al subministrament energètic sostenible, fet que permet reduir la dependència del petroli i incrementar la seguretat i la diversitat en els subministraments, a més del desenvolupament socioeconòmic de l’àrea rural (producció d’oleaginoses amb fins energètics).
 • La tona de CO2 té un cost, i es compra i es ven al mercat europeu de drets d’emissió. El compliment dels objectius espanyols de biocarburants al 2010 evitarà l’emissió a l’atmosfera de sis milions de tones de CO2, i això representarà un estalvi anual de 118 milions d’euros amb els preus actuals de la tona del gas, que s’acosta als 20 euros.
 • El seu ús pot allargar la vida útil dels motors, ja que té un alt poder lubricant i protegeix el motor pel fet que redueix la fricció, el desgast i els sorolls, a més de les despeses de manteniment.
 • També és important destacar el poder dissolvent del biodièsel, que fa que no es produïsca carbonissa i manté nets els sistemes de conducció i d’injecció del circuit de combustible dels motors.

Seguretat i transport

 • El transport del biodièsel és més segur pel fet que és biodegradable. En cas de vessament d’aquest combustible en aigües de rius i mars la contaminació és menor que els combustibles fòssils.
 • Diverses proves efectuades per la Universitat d’Idaho han demostrat que la seua degradació en una solució aquosa era del 95 % després de 28 dies, període que comparteix amb el sucre. En canvi, en el mateix període de temps, el gasoil només es degrada en un 40%.
 • No és una mercaderia perillosa, ja que el seu punt d’inflamació es troba per damunt de 110ºC, i la seua manipulació i emmagatzemament són segurs.
 • Es pot emmagatzemar i manejar de la mateixa forma que qualsevol combustible dièsel convencional.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions