SMS premium: l'abús d'un consumidor desprotegit

No hi ha lleis ni codis de conducta que obliguin les operadores de telefonia mòbil a comportar-se de manera honesta amb aquesta modalitat de missatges
1 Setembre de 2015
Img internet listado 877

SMS premium: l'abús d'un consumidor desprotegit

/imgs/20150901/Premium.jpg

L’operació “Telemissatge” va descobrir fa uns mesos una trama d’estafadors a través de missatges de mòbil premium. Utilitzaven com a excusa WhatsApp i facturaven de forma il.legal milions d’euros; en alguns casos, fins i tot van arribar a robar fins a 2.000 euros a un únic usuari. Després de rebre denúncies reiterades, les forces de seguretat van detenir 11 persones a Alacant.

Aquest tipus d’estafes amb SMS premium o d’alta tarificació no només afecta una trama de delinqüents, sinó que l’opinió pública també es pregunta quin paper hi tenen les operadores de telecomunicacions, ja que en l’ús d’un número de SMS premium, l’operador comparteix els guanys amb l’empresa que l’explota.

Nul per un tecnicisme

Aquest codi de conducta va existir des de 2009 i es va mantenir en vigor fins al febrer de 2015 passat, quan una sentència del Tribunal Suprem el va declarar nul per un tecnicisme. Si bé el codi no era incorrecte en les intencions de regular l’adjudicació de números premium i el comportament honest (la infracció no té responsabilitats, tret que es tracti d’una estafa manifesta) de les empreses adjudicatàries, no s’havia proposat per l’organisme adequat.

Pel que sembla, va ser l’Associació d’Empreses de Serveis a Mòbils (AESAM), la que va interposar el recurs contra aquest codi de conducta. Es tracta d’una associació que, en principi, agrupa les companyies que exploten aquest tipus de números.

D’aquesta manera, fins que no es presenti un nou codi (i, de moment, no hi ha noves propostes), les empreses que exploten els serveis SMS premium poden actuar amb total impunitat sense que cap llei els obligui a ser honestes.

En la televisió

Aquest tipus de missatges van tenir el seu auge quan s’utilitzaven com a mètode d’interacció i resposta amb alguns programes de televisió. El negoci estava en el fet que, quan un usuari enviava un SMS al programa amb la seva opinió o per participar en algun concurs o sorteig, no sabia que utilitzava una modalitat premium que li costava més d’1 euro per SMS.

Després de les contínues queixes rebudes per aquest assumpte, la legislació va obligar el programa a informar en pantalla del cost de missatge. A més, el 2011 s’exigia a les operadores que no permetessin l’enviament d’un missatge per part de l’usuari sense la seva alta explícita en el servei premium, de manera que fos plenament conscient del que feia.

Aquestes normatives i l’auge de les xarxes socials han propiciat la baixa del consum de serveis premium en els SMS per a la televisió i, per tant, el final d’un negoci molt lucratiu.

Fraus i estafes

Aquesta modalitat de missatgeria ha entrat en una certa marginalitat i, avui, és més coneguda per bandes de delinqüents que contracten aquests números per cometre tota mena de fraus i estafes. Insten els usuaris a dialogar amb ells via SMS sense que siguin conscients que estan utilitzant un servei premium.

Així mateix, encara que l’operadora té l’obligació de donar de baixa el client davant d’una denúncia per un servei premium, no està obligada a bloquejar el número usat immediatament, que pot seguir operant sobre altres usuaris, moltes vegades, fins a un any després del bloqueig.

Com cal actuar

/imgs/20150901/sms.jpg

  1. És recomanable trucar a l’operador perquè bloquegi tots els serveis de missatgeria premium, incloent-hi els de subscripció. En el cas que algun dia sigui necessari usar-los, es poden activar de nou.
  2. En el cas que arribin missatges publicitaris des d’un número que comença per una xifra poc comuna, s’ha de seleccionar un d’aquests i respondre al remitent amb un SMS en el qual tan sols posi la paraula “BAJA”. Aquest missatge és gratuït i anul·la la subscripció.
  3. Reclamar al nostre operador les quantitats facturades per conceptes premium. Encara que es deixi aquesta part de la factura sense pagar, l’operador no podrà tallar la línia si s’abona la resta. Aquest punt es preveia en el codi de conducta i no és clar si en l’actualitat té validesa.
  4. Si l’operador no fa cas, cal adreçar-se a l’oficina de consum de la localitat amb l’argument que no ens consta haver contractat el servei premium i que el nostre operador no ens en va informar de manera correcta.
  5. Si ens considerem objecte d’una estafa, cal presentar una denúncia a la comissaria més propera.