Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi de la despesa familiar en 17 comunitats autònomes, així com de la renda mitjana percebuda i les mancances materials de les llars : La despesa familiar creix tímidament per primera vegada en sis anys

Cada llar va desemborsar el 2014 una mitjana de 27.000 euros; el 59% es va destinar a habitatge, a alimentació i transport

/imgs/20150901/TP200.jpg

Després d’una crisi econòmica complexa i molt llarga, les famílies semblen respirar de nou amb una mica més de llibertat i han activat el consum. Així i tot, és una millora lleu. I és que els ingressos de les llars continuen caient, de manera que, mes a mes, continua sent extremadament difícil mantenir en positiu el balanç dels pressupostos familiars.

Una vegada més, EROSKI CONSUMER ha volgut comprovar com són els comptes de les famílies espanyoles i de quina manera han evolucionat des de 2006 (any en el qual l’economia espanyola encara no es trobava en crisi). Per dur a terme aquesta anàlisi, s’han utilitzat les dades actualitzades de l’Enquesta de Pressupostos Familiars (EPF) i també els de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV), totes dues elaborades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La primera (l’EPF) subministra informació anual sobre la naturalesa i la destinació de les despeses de consum, així com sobre diverses característiques relatives a les condicions de vida de les llars. La mida de la mostra és, aproximadament, de 24.000 llars a l’any.

Per la seva banda, l’ECV també té una freqüència anual i proporciona informació sobre la distribució d’ingressos i l’exclusió social. En aquest cas, la mida mostral és de l’entorn de 13.000 llars i 35.000 persones.

Despesa moderada

Cada llar va gastar el 2014 una mitjana de 27.038 euros. Entre els diversos tipus de famílies que els componen, les parelles amb un fill o més van fer l’esforç econòmic més important (van desemborsar més de 31.000 euros), a diferència de les persones soles (van gastar menys de 20.000 euros).

Per comunitats autònomes, la despesa mitjana de les llars basques, madrilenyes i navarreses va ser aproximadament un 17% més alta que la mitjana (més de 31.300 euros), mentre que les llars extremenyes i canàries es van situar a la cua i van invertir un 15% menys que la mitjana general (poc més de 23.000 euros).

Canvi de tendència

Des de 2006, la despesa mitjana de les famílies va anar creixent ininterrompudament fins al 2009. Un any abans havien assolit el zenit, un desemborsament mitjà de 31.700 euros, i, des de llavors, aquesta xifra no s’ha tornat a recuperar. A partir d’aquell any, les famílies van començar a revisar més els comptes i a retenir més el consum. Fins que, el 2013, es va tocar fons i la despesa va caure als seus valors més baixos, 27.098 euros.

Tanmateix, després de cinc anys de caiguda, el 2014 es va produir una lleugera recuperació, això sí, amb matisos. Si es té en compte la variació dels preus, aquell any la despesa mitjana de les llars va caure un 0,2% en relació amb el 2013. Però si es deixen d’una banda aquestes fluctuacions, cada llar va augmentar el seu pressupost un 0,5%. Així i tot, des de 2006 la caiguda de la inversió familiar ha estat important: un 10,5% prenent en consideració la variació dels preus i un 22%, sense tenir-la en compte.

En general, aquests vuit últims anys la inversió dels diferents tipus de llars han mantingut una tendència similar a la de la mitjana: una baixada generalitzada, especialment, des de 2008. Des d’aquest any i fins al 2014, la caiguda de la despesa es va situar entre el 5% de les parelles sense fills i el 23% de les parelles amb tres o més fills. Només les persones soles de 65 anys o més van augmentar el seu pressupost i, en sis anys, van gastar un 10% més.

Així mateix, en totes les comunitats autònomes ha descendit la despesa mitjana de les llars en relació amb el 2006 entre un 1% (a La Rioja) i un 17% (a Canàries). No obstant això, en un any (entre el 2013 i el 2014), ha augmentat gairebé en una de cada dues: Canàries, Balears, Navarra, Extremadura, Astúries, Castella i Lleó, Catalunya i Andalusia. Encara que no va ocórrer el mateix a les llars aragoneses i madrilenyes, on aquesta despesa mitjana ha disminuït entorn del 3%, la caiguda més gran.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions