Nova tarifa de la llum per hores: claus per a entendre-la

Des de l'1 de juliol, el preu que es paga per la llum varia cada hora i diàriament, per la qual cosa l'estratègia per a estalviar és a triar els trams més barats el dia anterior
1 Setembre de 2015
Img economia domestica listado 223

Nova tarifa de la llum per hores: claus per a entendre-la

/imgs/20150901/enchufe.jpg

Posar la rentadora, eixugar-se els cabells o veure la televisió pot ser més barat des del mes de juliol passat. La tarifa de la llum acabada d’estrenar ha provocat que el preu de l’electricitat variï cada hora i cada dia. Segons les estimacions del Ministeri d’Indústria, els consumidors podran estalviar en les seves factures elèctriques més d’un 4%.

No obstant això, per a pagar menys cal saber abans quan s’ha de gastar l’energia, les hores més econòmiques i les més cares, la magnitud de l’estalvi i també algunes altres conseqüències que la nova tarifa de l’electricitat tindrà en les famílies.

A continuació, s’exposen les claus fonamentals per a entendre el rebut de la llum.

 1. Què és la factura de la llum per hores? La nova factura de la llum és senzilla i es calcula en funció de l’electricitat que es consumeixi cada hora, així com del preu que marqui en aquest moment el mercat majorista, conegut com pool.
 1. Quan va començar aquest tipus de facturació? El nou sistema es va engegar l’1 de juliol passat. Tanmateix, hi ha un termini d’adaptació fins al pròxim 1 d’octubre perquè les distribuïdores i comercialitzadores el puguin implantar.
 1. És possible tenir una factura per hores? Sí, si es disposa d’un comptador “intel·ligent”, digital i de telegestió, que permet la lectura dels registres horaris d’energia activa de manera remota. També cal tenir la tarifa regulada, coneguda des de l’any passat com de preu voluntari al petit consumidor (PVPC), reservada per a potències inferiors a 10 quilowatts.

/imgs/20150901/lavadora.jpg

 1. Quines hores seran les més barates? Les hores més econòmiques del dia solen ser les de la nit, quan hi ha menys demanda, encara que també hi ha hores diürnes que són barates. També varia el preu cada dia, en funció de diverses variables; per exemple, en jornades sense pluja el cost puja, mentre que aquells dies que faci vent, caurà molt.
 1. Com es pot saber el preu de la llum cada hora? Els preus per a cada dia es poden consultar al lloc web de Red Eléctrica d’Espanya a partir de les 20:15 hores del dia anterior. També es podrà obtenir aquesta informació en diverses aplicacions per al mòbil.
 1. S’estalvia molt amb la nova facturació? El Ministeri d’Indústria assegura que el consumidor es podrà beneficiar d’un estalvi del 4,3% en la factura. Però, perquè pugui ser així, caldrà aprofitar els moments en què la llum tingui un import més baix. L’estalvi final dependrà, a més, de l’ús que es faci de les anomenades “hores vall” o de preu més baix.
 1. El rebut de la llum depèn només d’aquest sistema de lectures? No. Les variacions en el preu del quilowatt/hora en funció del mercat elèctric afecten tan sols el 37% del rebut. Un altre 25% correspon a impostos, com ara l’IVA, mentre que el 38% restant serveix per a sufragar els costos regulats del sistema i es paga a través de l’anomenat terme de potència, una quantitat de diners fixa per cada quilowatt contractat, i dels peatges, en funció del consum.

/imgs/20150901/lampara.jpg

 1. És possible conèixer el consum real de la llum? Aquest és l’apartat més polèmic del nou sistema de tarifa elèctrica. Diverses associacions de defensa dels consumidors ja han advertit que la nova tarifa de la llum no reconeix el dret del ciutadà a rebre la informació del seu consum en temps real. A aquestes crítiques se sumen les de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, des d’on se sol·licita establir vies de comunicació entre l’usuari i l’equip a través d’un lloc web o de dispositius addicionals.
 1. Qui ofereix aquesta factura per hores? La nova factura, pel fet de formar part de la tarifa regulada, només podrà ser subministrada per les anomenades comercialitzadores de referència: Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, EDP Espanya i E.ON Espanya. Altres comercialitzadores podran formar part d’aquest grup, però només si compleixen certs requisits.
 1. Què passa si no es compta amb comptador intel·ligent? Si no es té encara un comptador d’aquest tipus, no hi ha res de què preocupar-se: hi ha milions de persones en la mateixa situació. La llei obliga que tot el parc de comptadors s’hagi substituït abans del final de 2018 i les companyies els estan instal·lant d’acord amb els seus plans de desplegament. Al tancament del 2014, hi havia vora 14 milions de comptadors intel·ligents col·locats, però en queden molts per posar, ja que hi ha 27 milions de ciutadans que es poden acollir a aquest preu voluntari al petit consumidor d’electricitat (PVPC).
 1. Es pot rebutjar la factura per hores? A part de l’opció de la factura horària, el preu voluntari per al petit consumidor de la nova tarifa elèctrica ofereix altres alternatives de contractació, com ara un cost fix del quilowatt hora per a un any sencer o un acord bilateral amb la companyia d’acord amb les condicions pactades.