La privacitat del mòbil, una tasca pendent

És fonamental conèixer les diverses estratègies per a protegir el telèfon a fi d'evitar que altres persones el facin servir sense el nostre consentiment o accedeixin a dades sensibles o comprometedores
1 Juliol de 2015
Img internet listado 875

La privacitat del mòbil, una tasca pendent

/imgs/20150701/candado.jpg

Ens trobem en l'”era post-PC”. Una època en la qual l’ordinador ha passat a un segon pla i ha estat reemplaçat pel telèfon intel.ligent com a principal dispositiu tecnològic domèstic i personal. Especialment, per telèfons tauleta o dispositius electrònics mòbils o portàtils amb pantalles tàctils que combinen funcionalitats i capacitats d’un telèfon intel.ligent amb una tauleta.

Amb tot, aquesta realitat té un aspecte preocupant: el fet que tota la nostra informació sensible estigui emmagatzemada en aquests aparells o en els servidors a què tenen accés. En conseqüència, és fonamental augmentar la protecció del nostre telèfon. Com podem fer-ho? Tot seguit es proporcionen vuit consells pràctics:

  1. Utilitzar contrasenyes de bloqueig de pantalla. Tot i que sovint resultin incòmodes, ja que cada cop que fem servir al mòbil haurem de teclejar una clau, aquesta mesura assegura que ningú que no sigui del nostre entorn íntim podrà tenir accés a les nostres aplicacions ni al navegador on es troba el nostre servei de correu electrònic. Si es té un telèfon amb lector d’empremtes digitals, com és el cas de l’iPhone 6, la seguretat en l’accés de tercers augmenta de manera exponencial, ja que només hi podrem entrar nosaltres amb la nostra empremta digital. Per tant, és molt recomanable tenir activada aquesta opció.
  1. Bloquejar també les compres dins d’aplicacions. Les compres “in-app” (aquelles que es fan dins d’una aplicació per a augmentar les seves capacitats una vegada s’està utilitzant) poden originar molts disgustos. Cal ser conscient que hi ha aplicacions dissenyades per a provocar que un nen faci aquesta mena d’adquisicions de forma compulsiva. Per sort, tant a Android com a iOS hi ha sistemes de bloqueig d’aquesta opció.
  1. Tancar les pestanyes del navegador sensibles després d’utilitzar-les. En aquesta categoria, entrarien el nostre servei de correu electrònic i altres pàgines que no volem que siguin vistes per ningú, com poden ser les pàgines de contactes amb xats. També és recomanable no fer servir sistemes de clauer del navegador si es vol maximitzar la barrera a l’accés, ja que emmagatzemen les contrasenyes i accedeixen de manera automàtica des dels marcadors.
  1. Accedir a serveis comprometedors des del navegador i no des de l’aplicació. Les aplicacions d’algunes plataformes poden posar-nos en un compromís simplement si una persona pròxima s’adona que la tenim. Per exemple, Tinder, una aplicació de cites. De manera que, si el que es busca és discreció, el millor és utilitzar aquests serveis des del navegador i desconnectar-los cada vegada que es deixin d’utilitzar.
  1. Alerta amb les estafes a WhatsApp. Els fraus per WhatsApp tenen com a únic objecte fer-nos consumir SMS Premium de forma desmesurada. És important tenir-ho en compte quan rebem SMS estranys de persones que no estiguem segurs de conèixer. Mai s’ha de contestar un SMS sense estar segur de l’autoria al 100% i que el número que hi ha al darrere és normal i no de serveis de pagament.
  1. Tancar el captador de xarxes Wi-Fi del nostre mòbil. Hem de modular el captador de xarxes Wi-Fi perquè només es connecti a les xarxes desconegudes després de demanar-nos el permís corresponent i perquè es connecti de manera automàtica a les xarxes indicades de forma voluntària. Així, evitarem entrar en xarxes poc segures. La probabilitat que hi hagi alguna interferència de tercers en la nostra comunicació -tipus atac Man in the Middle– existeix, encara que varia segons la zona on ens trobem. Per norma, és molt recomanable evitar les Wi-Fi gratuïtes i dels aeroports o, almenys, freqüentar-les tan poc com es pugui.
  1. Tancar la geolocalització a la majoria d’aplicacions. Les geolocalitzacions mostren la nostra posició i, de vegades, com és el cas de les xarxes socials, poden delatar-nos. En conseqüència, si no és estrictament necessari, el millor és que aquesta funció només s’activi amb el nostre permís explícit. Cada sistema operatiu té en els seus ajustos opcions per a modular aquestes funcions.
  1. Estudiar bé el “núvol” que s’utilitzarà per a sincronitzar les dades. És normal i còmode que sincronitzem les dades del navegador i de les diferents aplicacions, així com els arxius, amb el portàtil i la tauleta. Però és important triar per a fer-ho el servei web d’emmagatzematge en línia que ens doni més seguretat. En aquest cas, iCloud d’Apple ha tingut alguns problemes de pirateig que han fet minvar la confiança de molts clients.