Aliments segurs: la netedat té un límit

En contra del que solem pensar, hi ha estudis que afirmen que rentar el pollastre pot provocar una transmissió de bacteris a través dels esquitxos d'aigua
1 Juliol de 2015
Img alimentacion 6 listado

Aliments segurs: la netedat té un límit

/imgs/20150701/ThinkstockPhotos-469985693.jpg

Rentar els aliments constitueix una de les mesures d’higiene fonamentals per a evitar riscos d’intoxicació. Els bacteris que causen malalties poden sobreviure i estendre’s en els aliments, a certes zones de la cuina i en els utensilis utilitzats per a cuinar. Per tant, netejar superfícies, fustes de tall o plats amb aigua i sabó evitarà que els patògens es propaguin. Tanmateix, netedat no sempre és sinònim de seguretat. Hi ha alguns aliments en els quals aquest procés no és recomanable. Per aquest motiu és molt important discriminar entre els aliments que s’han de rentar i els que no.

NO es renten

Pollastre o altres carns abans de cuinar

No han de rentar-se. Algunes recerques han demostrat que rentar carn pot fer propagar bacteris patògens; per tant, només augmentaria el risc de contaminació.

El 2014, l’Agència d’Aliments britànica (FSA en les sigles en anglès) recomanava als consumidors del país deixar de rentar el pollastre cru abans de cuinar-lo, amb la finalitat de reduir el risc de contaminació per Campylobacter (causant d’infeccions intestinals). Segons els experts britànics, rentar el pollastre pot transmetre el bacteri a les mans, les superfícies de treball o la roba a través d’esquitxades de les gotes d’aigua.

En aquest sentit, cal tenir en compte que les aus són el principal reservori de Campylobacter i que, en la majoria dels casos, apareix després del naixement de l’animal. Per aquest motiu la via d’infecció més freqüent és el consum de carn procedent d’animals portadors, així com de llet no pasteuritzada. Dues de les mesures més eficaces per a evitar-la és la cocció, especialment de les parts més grosses, i comprovar que no queden zones crues.

Ous abans d’emmagatzemar-los

Tampoc s’han de rentar. El rentat és una part rutinària del processament de l’ou comercial; per tant, no és necessari netejar-los de nou. Si es fa, s’augmenta el risc que es produeixi una contaminació encreuada, sobretot, si la pela s’esquerda. I és que la pela de l’ou és porosa i té una fina pel.lícula protectora i, si es renten, es facilita l’entrada de possibles microorganismes cap a l’interior.

Així, el més aconsellable és no rentar els ous quan s’emmagatzemin a la nevera, però sí que és aconsellable rentar-los amb aigua abans d’utilitzar-los i, després, esbandir-los i eixugar-los amb cura.

Aliments de IV gamma

Tampoc no cal rentar els vegetals, les hortalisses i les fruites que es troben en el mercat llestos per a consumir (pelats, tallats i envasats). Una de les particularitats d’aquests productes és que no s’han de sotmetre a cap tipus de tractament abans de menjar-los, ni tan sols el rentat, ja que sofreixen un estricte procés d’higienització.

Rentar aquests aliments no redueix cap risc, sinó que pot incrementar la presència de contaminació encreuada. N’hi ha prou de conservar-los a una temperatura d’uns 3 ºC o 4 ºC fins que es consumeixen.

SÍ que es renten

Fruites i verdures crues

Sí que s’han de rentar per a disminuir la presència de bacteris, de restes de terra o de pesticides. Rentar aquests aliments és una de les millors maneres de reduir riscos de malalties transmeses per aliments.

Una de les particularitats d’aquests productes, a diferència d’altres com la carn, és que es consumeixen crus i, per tant, no se sotmeten a cap procés de cocció que elimini qualsevol possible patogen. Per tant, qualsevol bacteri que no s’elimini durant el procés de rentat o pelat romandrà en l’aliment fins que s’ingereixi.

És recomanable rentar les peces senceres, abans de partir-les, ja que d’aquesta manera el procediment és molt més senzill i s’evita que els patògens es transfereixin a l’interior.

Per a un bon rentat, cal posar-les sota el raig d’aigua, eliminar-ne les fulles externes que puguin estar danyades o en mal estat i eixugar-les amb un drap net o un paper de cuina. És important tenir en compte que si, abans de manipular fruita o verdura, s’ha tocat carn, caldrà rentar-se les mans i la resta de superfícies i utensilis que puguin haver estat en contacte.

Com s'ha de rentar la fruita amb aigua

/imgs/20150701/fresas.jpg

Abans de manipular la fruita, i una vegada pelada, cal rentar-se bé les mans amb aigua calenta i també el ganivet que s’hagi fet servir. Per a fer aquest rentat, cal seguir una sèrie de consells:

  • Posar les fruites sota aigua freda, fins i tot si s’han de pelar. Això ajuda a evitar la propagació de qualsevol bacteri que hi pogués estar present. En casos com el plàtan, aquest pas no és necessari.
  • En fruites amb una pell gruixuda, es pot fer servir un raspall per a netejar-les millor.
  • Una vegada pelades i tallades, si no es consumeixen de forma immediata, les fruites s’han de refrigerar.
  • No cal netejar la fruita que es ven pelada i tallada.
  • Si bé es recomana fer servir hipoclorit per a rentar les verdures, aquesta substància no és tan eficaç en les fruites. Aquestes es renten, es pelen i es consumeixen, per la qual cosa la major part d’hipoclorit es consumiria en la pell.
  • Les fruites més petites, com les maduixes o els gerds, es poden deixar en remull uns minuts i escórrer-les.