Alberto Morano, vocal i responsable de comunicació de la Societat Espanyola de Medicina Estètica (SEME)

"Amb la legislació actual, qualsevol empresari pot comprar un làser i posar una persona no sanitària a depilar"

1 julio de 2015
Img entrevista listado 1037

La depilació definitiva, ho és realment?

Hauríem de parlar de depilació permanent o duradora. Això vol dir que, després d’un nombre adequat de sessions, no hi haurà presència de borrissol durant uns quants anys. I aquest nombre de sessions depèn de diversos paràmetres: el color de la pell, el color i el gruix del pèl, la quantitat de melanina de la pell, etc. A les zones que no estan sotmeses a causes hormonals, unes 5 o 6 sessions són suficients per a una depilació satisfactòria. Les zones hormonodependents poden requerir bastants sessions més.

Quant han millorat les tècniques de depilació els últims anys?

L’avanç ha estat espectacular. Quan vam començar fa gairebé vint anys, els làsers eren bastant rudimentaris, dolorosos, lents i impredictibles. A alguns pacients els donava un bon resultat, mentre que a d’altres no. En l’actualitat, els làsers són més segurs, tenen menys efectes secundaris, no són dolorosos i, sobretot, són més predictibles. A més, ara disposem de làsers que no requereixen interrompre el tractament a l’estiu. Es pot prendre el sol moderadament.

En què es diferencien la llum per pulsacions i el làser?

Tots dos són sistemes de fotodepilació, és a dir, de depilació mitjançant llum. El que varien són les longituds d’ona i el sistema de llum. Els làsers són molt precisos i exactes. Compten amb la capacitat de protegir el teixit circumdant i escalfar només la “diana”; en aquest cas, el pèl i el seu fol.licle pilós. Els sistemes basats en la llum per pulsacions intensa (IPL en anglès) són menys precisos, però alhora són molt versàtils gràcies a la gran quantitat de tipus de llum que podem aplicar.

Què hem de tenir en compte abans d’iniciar un tractament?

Per a optimitzar el resultat del tractament, el pacient no ha d’haver-se depilat amb cera o amb pinces, ni amb qualsevol sistema que suposi arrencar el pèl, durant tres o quatre setmanes abans de la sessió de depilació. El pèl ha d’estar sempre a nivell de la pell. El dia anterior o fins i tot el mateix dia el pacient ha d’afaitar-se o rasurar-se el pèl. Per a més seguretat, convé no haver pres el sol de manera intensa els dies previs i evitar cremes decolorants del pèl. És important informar el metge de quins medicaments s’estan prenent, ja que alguns són potencialment fotosensibilitzants i podrien crear algun efecte secundari.

Hi ha riscos?

Els làsers són molt complexos i han de ser controlats per mans expertes. Igual que pot ser molt satisfactori, també pot crear efectes secundaris importants. Els més importants són cremades, hiperpigmentacions o hipopigmentacions. En qualsevol cas, l’expert que apliqui aquests tractaments pot solucionar els possibles efectes secundaris que puguin sorgir en un moment donat.

Com es poden evitar?

Els especialistes de la SEME aposten perquè el làser mèdic el controlin només professionals mèdics. Per això, haurien d’aprovar-se reglamentacions adequades que garanteixin les màximes condicions de seguretat.

Què es pot fer per a frenar l’instrusisme professional?

Cal una legislació clara que determini els làsers d’ús mèdic i el seu àmbit d’aplicació. Un tractament mèdic, aplicat com a tractament mèdic, no ha d’aplicar-se en centres on al costat s’està fent gimnàstica, tallant els cabells o venent llenceria. Amb la legislació actual, qualsevol empresari pot comprar un làser i posar una persona no sanitària a depilar.

La publicitat presenta la depilació definitiva com un mètode innocu i el fet que s’ofereixi en perruqueries, per exemple, fa pensar que és així. Vostè què en pensa?

Un tractament té una efectivitat real, objectiva i demostrable perquè crea determinats canvis al lloc on s’aplica. Si no dirigim aquests canvis al lloc adequat, amb les precaucions degudes, amb un historial clínic informatiu que ens aclareixi contraindicacions, el mateix que pot fer bé, pot fer molt de mal. Per tant, almenys ha d’haver-hi un responsable que pugui fer-se’n càrrec i solucionar possibles problemes que poguessin sorgir.

El tractament més car és sempre el millor?

La tecnologia és cara. Un tractament bo, segur i fiable té un cost. Hi ha ofertes a preus molt baixos però, quan investigues, veus que la qualitat i l’efectivitat són dubtoses. El mercat xinès ha envaït Europa i ofereix làsers a preus irrisoris, però quan veus on els fabriquen, se’t treuen les ganes d’aventurar-te a comprar-los. Així i tot, hi ha gent que pica i ofereix preus per sota fins i tot del cost habitual d’un tractament. Jo no me la jugaria.

Podem fer-nos mal amb els electrodomèstics de depilació definitiva?

No, però tampoc n’obtindrem gaire benefici. El que fan realment és afeblir el borrissol més que no eliminar-lo, i si després volem fer un làser per a la depilació total, el pèl no tindrà entitat suficient per a absorbir l’energia del làser. Perdrem efectivitat.