Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestats 1.020 consumidors per a esbrinar el seu grau de coneixement en relació amb els pictogrames situats en els envasos dels productes de consum quotidià : Pictogrames: els consumidors els coneixen, però no sempre hi paren atenció

Només un 20% s'hi fixa sempre quan va a comprar i un 36% afirma que adquireix els productes sense conèixer el significat dels pictogrames

/imgs/20150701/TP_199_entrada.jpg

Informen, aconsellen, alerten i prevenen. Els pictogrames acompleixen una funció imprescindible per al consumidor. Tot i això, aquests símbols o figures amb informació sobre seguretat, forma d’ús o grau de respecte envers el medi ambient dels productes de consum quotidià no sempre es coneixen ni tampoc s’interpreten de forma correcta.

EROSKI CONSUMER, la Plataforma Envase i Sociedad i Hispacoop (la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris, a la qual pertany Fundació EROSKI), ha volgut esbrinar quin és el grau de coneixement i sensibilització dels consumidors en relació amb els diferents pictogrames que apareixen en els envasos dels diversos productes de consum quotidià.

Així, es va plantejar una recerca en la qual es va consultar 1.020 persones de tot el país amb un sistema d’entrevistes web assistides per ordinador (anomenat mètode CAWI) durant l’última setmana de maig i la primera de juny.

Del total d’entrevistats, el 51% eren dones. Per edat, tots eren majors de 18 anys i els grups que majoritàriament van participar en l’enquesta tenien entre 30 i 45 anys (un 32%) i més de 65 anys (el 20%). A més, la majoria procedia d’Andalusia (un 18%), Catalunya (un 16%), la Comunitat de Madrid (un 14%) i la Comunitat Valenciana (un 11%).

Com es va fer

Es va proposar un qüestionari que constava de 40 preguntes distribuïdes en dos blocs temàtics. D’una banda, es consultava l’opinió i l’actitud en relació amb els pictogrames i, de l’altra, es valorava el seu coneixement real sobre determinades composicions gràfiques.

Per dur-ho a terme, es van seleccionar més de 20 símbols de marcació obligatòria (un indicador fonamental de la conformitat d’un producte amb la legislació) i marcació voluntària. Proporcionaven informació mediambiental, sobre seguretat, origen i material del producte, i recomanacions en l’ús i la gestió de l’envàs.

Es van classificar en diversos grups:

  1. Pictogrames de seguretat: aquells símbols que adverteixen dels perills d’un mal ús del producte per a la salut i per al medi ambient, i que informen sobre les propietats físiques i químiques. Són símbols amb un rombe amb vora vermella, que indiquen que no han d’ingerir-se, barrejar-se amb aliments ni tampoc deixar-los a l’abast dels nens.
  2. Pictogrames en productes cosmètics: aquelles figures que fan recomanacions sobre la forma d’ús més segura d’aquest tipus d’articles.
  3. Pictogrames relacionats amb el Sistema Integrat de Gestió de Residus (SIG): composicions gràfiques que informen sobre les formes de gestió i reciclatge del producte.
  4. Pictogrames amb nombres i sigles: aquelles figures que es refereixen als materials utilitzats i la possible reutilització del producte.
  5. Pictogrames relacionats amb la sostenibilitat del producte: per exemple, que l’envàs sigui reciclable o que procedeixi d’una pesca sostenible o de l’agricultura ecològica.

Finalment, l’estudi es va complementar amb una anàlisi sobre l’interès i la notorietat que els consumidors concedeixen als pictogrames.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions