Cremes solars: el millor aliat

Han d'aplicar-se, de forma generosa sobre la pell seca, 20 o 30 minuts abans de sortir a l'exterior i és recomanable no baixar d'un factor 30
1 Juliol de 2015
Img salud 2 listado 283

Cremes solars: el millor aliat

/imgs/20150701/cremas_solares.jpg

La protecció de la pell durant l’estiu continua sent una feina pendent. Ens exposem massa al sol i, molt sovint, ni tan sols ens posem cremes solars. Aquests hàbits erronis poden provocar insolacions, cremades, envelliment prematur de la pell, melanomes, etc. Danys que es van acumulant, ja que la pell té memòria i emmagatzema totes aquestes lesions que va sofrint al llarg dels anys.

Els experts asseguren que les cremes solars són el millor aliat contra el sol. Però, en realitat, quin és el seu grau de protecció? Segons Manuel Asín, director de la primera càtedra de Dermocosmètica espanyola a la Universitat Miguel Hernández d’Elx, aquests productes protegeixen la pell en funció del seu índex, si bé per sota d’un factor 15, aquesta seguretat contra el sol és escassa i aquest tipus de cremes solars haurien de considerar-se més aviat bronzejadores.

En aquest sentit, Asín afegeix que, encara que un factor de protecció baix (de 4, 8, 10) protegeix més que no utilitzar res, l’índex mínim hauria de ser un 30 i, sempre, en funció de cada tipus de pell.

Resistència a la radiació solar

La pell humana està dividida en sis fototips que indiquen la seva resistència a la radiació solar. Van des del fototip 1, que seria l’albí, fins al fototip 6, el negre. Per aquest motiu, segons el doctor Asin, el més lògic és que com més baix sigui el fototip, més alt haurà de ser l’índex del fotoprotector que s’utilitzi: “Igual que un fototip 6 no requereix fotoprotecció, o més aviat mínima, un fototip 2 (pèl-rojos) ha de fer servir com a mínim un 50+, que és índex de protecció molt alt”.

En aquest sentit, sovint és molt freqüent iniciar l’estiu amb un factor de protecció 40 i, progressivament, a mesura que ens posem morens, baixar aquest índex. Manuel Asín adverteix que si ens posem molt morens, és perquè no ens fotoprotegim de manera adequada. D’altra banda, afegeix que, una vegada que estiguem bronzejats, sí que es pot baixar l’índex del fotoprotector, però mai per sota del 30.

Pel que fa als nadons menors de sis mesos, cal evitar les cremes amb protecció solar, ja que la seva pell és massa delicada per als components químics que contenen aquests productes. L’Associació Americana de Pediatria aconsella utilitzar-les només quan no hi hagi prou ombra disponible i únicament en aquelles zones exposades al sol (cara i dors de les mans) utilitzant productes que hagin estat dissenyats per a aquesta edat.

Com cal aplicar-se la crema

Per a protegir-se bé del sol, en primer lloc s’ha d’escollir el producte més adequat; és a dir, un protector d’ampli espectre -contra UVA (rajos ultraviolat A) i UVB (ultraviolada B)- i, com a mínim, amb un índex de protecció de 30.

En segon lloc, és important aplicar el producte sobre la pell seca i en quantitats generoses (com a mínim, per al rostre i cadascun dels braços hauria ser de la mida d’una nou). Cal cobrir per complet tota la pell sense oblidar les empenyes, els llavis ni el pavelló auricular. A més, s’ha d’administrar el fotoprotector uns 20 o 30 minuts abans de sortir a l’exterior, perquè pugui absorbir-se bé.

Finalment, és fonamental repetir l’acció si l’exposició solar s’allarga en el temps: cada dues hores (o amb la freqüència que s’indiqui en l’etiquetatge), encara que estigui núvol, i després de nedar, suar o eixugar-se amb la tovallola.

No només cremes

Els especialistes recomanen també les pautes següents per a una protecció solar adequada:

  • Evitar l’exposició solar en les hores centrals del dia, entre les 12.00 i les 16.00 hores.
  • Buscar la protecció d’ombres i para-sols.
  • Utilitzar gorres amb una bona visera o barrets d’ala ampla que protegeixin bé les orelles i part de la cara, mocadors i samarretes.
  • Utilitzar ulleres de sol. Les més recomanables són les grans o les que tenen forma anatòmica. Cal fugir de les que són de joguina, per als nens, i d’aquelles que no estan homologades. Unes ulleres de sol inadequades poden ser més perilloses per a la salut ocular que no utilitzar-les, ja que a més de no protegir poden ocasionar danys irremeiables en la còrnia i la retina. La seva protecció ve determinada pel filtre i no pel color: una coloració fosca no significa que protegeixi, al contrari: si és fosca i no porta filtre, fa que es dilati la pupil·la i que entrin més radiacions, cosa que resulta més perillosa.
Conèixer el fototip de la pell per a una millor protecció

/imgs/20150701/crema_hombre.jpg

Per a escollir els productes de protecció més adequats, és important conèixer el fototip cutani de cadascú:

  • Fototip I: pell molt clara, de color blanc-lletós, amb pigues, ulls blaus, pèl-roig; es crema molt fàcilment, mai es bronzeja i és molt sensible al sol.
  • Fototip II: pell blanca i amb pigues, cabell ros i ulls blaus; es crema amb facilitat i gairebé no es bronzeja.
  • Fototip III: pell blanca, amb color d’ulls blau, verd, mel o castany i cabell de diferents tonalitats de marró; es crema i es bronzeja de forma moderada.
  • Fototip IV: pell lleugerament amarronada, amb cabells i ulls foscos; es crema poc i es bronzeja amb facilitat i de forma immediata en exposar-se al sol.
  • Fototip V: pell fosca; és rar que es cremi, es bronzeja amb facilitat i de manera immediata en exposar-se al sol.
  • Fototip VI: pell negra; mai es crema i sempre presenta una reacció de pigmentació immediata.