Telepediatria, l'atenció sanitària en un clic

Internet permet als especialistes sanitaris realitzar consultes a distància i tenir accés a l'historial clínic del nen
1 Juliol de 2015
Img bebe listado 149

Telepediatria, l'atenció sanitària en un clic

/imgs/20150701/Telepediatria.jpg

El desenvolupament de la tecnologia ha permès avançar a passos de gegant en el camp de la medicina. I no solament en els àmbits de la recerca, els tractaments o les intervencions. Ara, els especialistes sanitaris també tenen l’opció de treballar a distància i posar-se en contacte amb els seus pacients a través d’Internet. Una activitat anomenada “telemedicina”.

El “Manual de salut electrònica”, publicat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) en 2011, assenyala la importància de les tecnologies de la informació i de la comunicació aplicades a la medicina, ja que n’augmenten l’eficiència i la productivitat. Afegeix que els recursos tecnològics s’apliquen en aquest àmbit de dues formes: asincrònica (transferència d’imatges a través del correu electrònic o consultes via web) i sincrònica (sobretot videoconferències per a fer interconsultes o examinar pacients en temps real). Una de les àrees destacada per l’expansió dels seus serveis a distància és el de la pediatria, juntament amb la psiquiatria, la infermeria i la rehabilitació.

Consulta per Internet

En general, s’interpreta com a “telepediatria” qualsevol consulta medicopediàtrica que es fa per Internet. Però també una línia telefònica permet el desenvolupament de les consultes a distància i es pot emmarcar dins d’aquesta categoria. Aquest sistema en concret es va implementar en algunes comunitats espanyoles, com ara la de Castella i Lleó el 2013. Així mateix, al final d’aquell mateix any, la Comunitat de Madrid va posar en marxa una consulta de telemedicina pediàtrica, en aquest cas per mitjà d’Internet, organitzada per l’hospital Gregorio Marañón.

Al mateix temps, la telepediatria també va començar a incorporar-se en guarderies i escoles infantils a través d’una plataforma anomenada “KidsCare” (www.telepediatria.es). El servei inclou un petit equip per a cada escola (termòmetre, fonendoscopi digital, càmera d’exploració, pulsioxímetre) i la possibilitat de comunicar-se per teleconferència amb un pediatre. La xarxa ja inclou més de 100 serveis a la Comunitat de Madrid i, des de fa poc, en escoles d’altres ciutats, com són Barcelona, València i Las Palmas.

Eina d’ajuda

Per a Maria José Torres, metge d’atenció primària i membre de l’equip de KidsCare, el servei s’assembla molt a una consulta real. Els especialistes compten amb la història clínica del nen, els seus antecedents personals i familiars, al.lèrgies, etc. De manera que, quan és necessari, obtenen un diagnòstic, emeten un judici clínic i recomanen un tractament, igual que en una consulta personal.

Les consultes més freqüents que s’atenen amb aquest mètode són casos de febre, tos, dolor abdominal, diarrea i vòmits. En definitiva, patologies molt comunes i assumibles a través d’aquest sistema, tal com indiquen els experts. Així i tot, aclareixen que aquest servei no pretén suplir el pediatre habitual, sinó que és una eina d’ajuda per a pares i educadors.

Per la seva banda, moltes empreses de sanitat privada han anat incorporant els últims temps la possibilitat de consultar amb el pediatre a través d’Internet.

A la web

A més d’aquests serveis vinculats a institucions (hospitals, guarderies i escoles) i empreses, a la web també hi ha plataformes de pediatria perquè els usuaris les consultin de manera directa. Una d’aquestes és “Tu pediatra online” (www.tupediatraonline.com), que ofereix dos tipus de serveis: una pregunta o missatge únic o una consulta interactiva.

Un altre cas amb un nom similar és “Mi pediatra online” (www.mipediatraonline.com). Aquesta web permet fer consultes úniques o regulars i ofereix la possibilitat de treballar amb la història clínica virtual del pacient, per a la qual cosa utilitza un servei de carpeta de salut desenvolupat per l’empresa especialitzada en telemedicina Qoolife.

Aquesta mateixa empresa, per la seva banda, ha presentat de manera recent la seva pròpia plataforma de telepediatria, anomenada “Qbaby” (qbaby.qoolife.com). En aquest cas, és possible triar el pediatre, treballar amb la història clínica del nen en línia (al núvol) i accedir a tot el seu quadre mèdic. Segons Manuel Antonio Fernández, neuropediatre de Qbaby, un dels avantatges principals d’aquest servei de telepediatria és que permet als pares tenir un control pròxim i estricte del desenvolupament del seu nadó, amb la col.laboració d’un especialista en pediatria permanentment alerta i disponible per a resoldre qualsevol dubte. A més, la plataforma aporta informació periòdica sobre les dades més rellevants de la salut del nen.

Avantatges i usos de la telepediatria

/imgs/20150701/TecladoMedico.jpg

Al seu blog, l’empresa Qoolife destaca cinc avantatges de la telepediatria:

  • Millora les cures dels nens sense importar on siguin.
  • Optimitza els recursos.
  • Estableix una millor connectivitat.
  • Permet la personalització de l’atenció.
  • Estalvia temps.

Així i tot, en tots els casos es destaca la importància d’aquests serveis per a obtenir un primer diagnòstic, però sense substituir la visita mèdica ni a les urgències.

Finalment, convé tenir en compte que els abastos futurs de la telepediatria no es limiten a una primera consulta amb l’especialista o a qüestions de poca gravetat. El manual de l’ONU esmentat abans destaca l’avanç que suposa el fet de poder mantenir el contacte entre pares i fills mentre aquests últims es troben ingressats. D’aquesta manera, els pares no només es mantenen al dia de les condicions dels seus fills sinó que poden interactuar amb ells per videoconferència.