PDA, agendes electròniques

La informàtica més mòbil PDA

Les agendes electròniques permeten realitzar tasques pròpies d'un ordinador en qualsevol lloc
1 Desembre de 2002
Img internet listado

La informàtica més mòbil PDA

/imgs/20021201/internet01.jpg
Durant anys s’ha fantasiejat amb un ordinador diminut que cabés a la butxaca i desterrés definitivament els seus germans grans de sobretaula. Un ordinador realment personal, que viatgés amb l’usuari i li servís per a satisfer totes les seves necessitats electròniques: des de redactar una carta fins a veure una pel·lícula. No obstant això, en els inicis del segle XXI encara estem lluny d’aquesta quimera. I és que, per què hem de substituir els ordinadors domèstics quan potser n’hi ha prou si els complementem?

Els PDA compleixen aquesta funció. Els assistents digitals personals (PDA, en les seves sigles angleses), són agendes electròniques petites que es manegen mitjançant l’escriptura sobre la pantalla amb un bolígraf específic. La gran innovació rau en el fet que, a diferència de les agendes electròniques clàssiques, no vénen amb un paquet tancat de programes a què l’usuari s’ha de cenyir, sinó que poden ser carregades amb les aplicacions més interessants per a ell, igual que ocorre amb un ordinador domèstic. Per això, aquestes agendes serveixen per a tot el que serveixin els seus programes.

Les funcions més clàssiques de les PDA són les d’agenda, bloc de notes i calculadora. Però amb els programes adequats, també es poden escriure documents, manejar fulls de càlcul, enviar i rebre correus electrònics, llegir la premsa diària, esbrinar la posició dels astres, consultar mapes de carreteres, navegar per Internet… i, per descomptat, jugar.

Actualitzats cada dia

La clau està en el fet que la majoria d’aquests programes mantenen una conversa fluida amb els seus germans grans de l’ordinador domèstic. Cada vegada que un PDA es connecta amb l’ordinador de l’usuari (convé fer-ho cada dia), les dades d’ambdós se sincronitzen. Així, per exemple, les cites d’ambdós aparells s’actualitzen, documents de Word fets a casa es poden corregir en l’autobús i es carrega l’agenda electrònica amb la premsa diària per a llegir-la amb tranquil·litat en qualsevol cafeteria.

L’assignatura pendent d’aquests aparells és la inclusió de textos. Qualsevol que se les hagi vist amb un telèfon mòbil per a enviar un missatge curt (més encara si ha navegat per Internet usant WAP), sap que resulta desesperadament lent escriure en un dispositiu tan petit. Els PDA tracten de suplir la mancança d’un teclat a l’ús de diverses formes. La més estesa és el grafit: l’usuari escriu amb un llapis especial sobre la pantalla cada lletra d’una forma predefinida; així, a l’agenda li resulta senzill destriar què s’ha volgut escriure.

Altres agendes opten per petits teclats incorporats, que, generalment, resulten difícils de manejar. Per als més exigents, hi ha teclats diminuts plegables que s’enganxen a la part inferior del PDA; resulten molt còmodes, encara que una mica cars. No obstant això, encara és lluny la que sembla l’opció definitiva: que sigui possible escriure dictant.

El mercat dels PDA es divideix bàsicament entre els que es manegen amb el sistema operatiu de Palm (l’aparell en si no ha de ser necessàriament de la marca Palm perquè porti aquest sistema operatiu) i els que porten el sistema de Microsoft, Pocket PC. Els primers són, normalment, més econòmics i senzills d’utilitzar. Els equipats amb el sistema de Microsoft, en canvi, tenen més opcions multimèdia (permeten veure vídeos i escoltar música, encara que de forma limitada per la seva escassa memòria) però són més cars i gasten més bateries. En qualsevol cas, en ambdós sistemes, a diferència d’un ordinador domèstic, els PDA s’encenen i s’apaguen a l’instant i no cal “guardar” els canvis. Tot s’emmagatzema automàticament.

Els híbrids

La tendència actual és cap a la integració de tots els petits aparells electrònics que es porten al damunt. I és que, si no, el futur amenaça que les nostres butxaques no donin l’abast per a tants aparells electrònics.

Al mercat ja hi ha telèfons que funcionen com a agendes electròniques (Nokia 9310, Ericsson R380), PDA que funcionen com a telèfons (Handspring Treo), telèfons amb reproductor de música incorporat (Siemens M-45) i reproductors de música amb funcions d’agenda (Apple iPod).

Si a això s’afegeixen càmeres de fotos digitals, GPS (sistemes de posicionament global per satèl·lit) i connexions sense fil a Internet, el resultat pot ser un tot-en-un electrònic amb tot el necessari per a la vida digital d’un usuari.

Piensa en palm
www.piensaenpalm.com

/imgs/20021201/internet02.jpg
Complet web en espanyol sobre els PDA. Inclou valoracions de les aplicacions més comunes, així com trucs i manuals per treure tot el rendiment possible a aquests aparells.

Projecte Gutenberg
http://promo.net/pg

/imgs/20021201/internet03.jpg
Els drets d’autor de milers de llibres d’autors com Homer o Poe ja han expirat. Per això, milers de voluntaris s’afanyen perquè aquestes joies de la literatura estiguin gratuïtament a disposició de qui en vulgui gaudir. El format en què s’ofereixen (text pla) és molt senzill d’utilitzar en una agenda de mà.

Softonic
www.softonic.com

/imgs/20021201/internet04.jpg
Pàgina en espanyol que recopila programes de franc per a les PDA, tant Palm com Pocket PC. Les aplicacions estan ben estructurades perquè les recerques siguin més senzilles. També ofereixen llistes amb les últimes novetats, els programes més demandats i els més ben valorats.

En què ens hem de fixar quan comprem un PDA

Pes i grandària
Un PDA és per portar-lo sempre al damunt, per tant, com més petit i lleuger sigui, més còmode resultarà.

Tipus de pantalla
Ha de ser gran i còmoda de llegir, no escatimi.

Color
No és, ni de bon tros, un requisit imprescindible. De fet, un PDA amb pantalla a color consumeix molta més bateria. Pensi l’ús que li vol donar i si li compensa aquest element.

Capacitat d’expansió
Sigui previsor, potser algun dia voldrà afegir un mòdul que converteixi el seu PDA en una càmera fotogràfica o en un GPS. O, potser voldrà afegir-hi més memòria. En qualsevol cas, procuri que el seu PDA admeti afegits.

Sistema operatiu
Triï el sistema operatiu Palm (el PDA en si no té per què ser d’aquesta marca) si desitja una agenda més econòmica i, normalment, més fàcil d’usar. No obstant això, decanti’s per Pocket PC si a canvi de gaudir de funcions multimèdia està disposat a un desemborsament més alt, gastar més bateria i només treballar amb ordinadors equipats amb Windows.

Connexions
Si el seu ordinador li permet usar USB, asseguri’s que la connexió del PDA sigui a través d’aquest port (és més ràpid i còmode que el tradicional port paral·lel). A més, ha de tenir infrarojos. Si té una targeta wi-fi o Bluetooth, millor.

Tipus de bateries
Els models de gamma més baixa funcionen amb piles alcalines, mentre que els de gamma alta utilitzen bateries d’ió-liti (poden recarregar-se quan l’usuari ho desitgi).