Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Diferències en preu, no en qualitat

/imgs/20021201/analisisb01.jpg S'han analitzat vuit càmeres de fotos digitals de gamma mitjana-baixa d'ús domèstic amb preus molt diferents: des dels 404 euros de la Canon PowerShot A40 i la Nikon E2500, als 812 euros de la Canon PowerShot S30. La millor relació qualitat-preu correspon a l'Olympus C300 (487 euros): ofereix la qualitat en fotografies normals i de detall més alta, la memòria més àmplia i una de les millors pantalles de visualització.

Les càmeres digitals estan guanyant progressivament quota de mercat enfront de les analògiques (les tradicionals). Aquest nou tipus de càmeres fotogràfiques ha aconseguit ja la qualitat de les analògiques, almenys en imatges de format petit (15x10 cm.). La virtut més gran que tenen es troba en el fet que no utilitzen rodets ni revelatge, sinó que les preses, emmagatzemades en una memòria digital, es poden veure i triar a l'instant en una petita pantalla incorporada. Posteriorment, les fotografies que interessen es porten a l'ordinador per a veure-les, tractar-les, enviar-les o imprimir-les.

Un dels criteris de qualitat en una càmera digital és el nombre de píxels actius. Cada píxel és un punt de captació de color; per tant, com més alt sigui aquest nombre, millor serà la resolució de la imatge: a més píxels en una mateixa superfície, la nitidesa serà més gran. La Pentax Optio 330 (3,24 milions de píxels), la Canon Power Shot S30 i la Sony DSC-P71 (aquests dues amb 3,2 milions de píxels) van ser les tres mostres més ben valorades en aquest aspecte. Per contra, la Minolta Dimage X va oferir el nombre de píxels útils més baix, amb només 1,96 milions.

Les pantalles de cristall líquid on es veuen les imatges al moment de ser preses, són de tres mides. Les de Nikon, Sony, Minolta i Canon A40 arriben a les 1,5 polzades, les dues de Pentax tenen 1,6 polzades i la Canon S30 i l'Olympus són les més grans, amb 1,8 polzades.

Proves d'ús

Un fotògraf professional va fer fotografies normals i de detall (macro) a diferents objectes amb les mateixes condicions. Així, es van mesurar paràmetres com el contrast, la reproducció del color, la nitidesa, la lluminositat, l'efecte vinyeta, els sorolls i les imperfeccions. L'Olympus va obtenir les puntuacions més altes en aquests dos casos (4 punts sobre 5 en normal i 4,8 en detall). El segon lloc va ser per a la Canon S30, la més cara (3,8 punts en normal i 3,3 en detall). La Nikon E-2500, la Minolta Dimage X i la Pentax Optio 330 van obtenir les pitjors puntuacions en imatges convencionals (3,1 punts) i la Sony DSC-P71, en mode macro (2,5 punts).

CONSUMER va sotmetre les càmeres digitals a una avaluació subjectiva de tres usuaris habituals d'aquests productes. Cada un va valorar, per mitjà d'una escala de l'u al cinc, diferents aspectes relacionats amb el programa que fa servir la càmera (claredat, utilitat dels menús...), així com el manual, la posada en marxa, l'ergonomia i diferents proves funcionals.

Totes les càmeres van ser ben valorades, ja que, fins i tot la que va obtenir un resultat més discret (la de Sony) va aconseguir 3,4 punts sobre 5. La Minolta (4 punts), la millor, va obtenir les puntuacions més altes en posada en marxa, claredat i utilitat dels menús, aspecte exterior, prestacions de la pantalla, ergonomia (dimensions, pes i facilitat de transport), presa de fotografies, facilitat d'inserció de la targeta de memòria, així com en el temps d'espera entre l'encesa i la realització de fotografies.

La memòria, fonamental

La quantitat i el tipus de memòria és un altre factor crític en una càmera digital. L'alt preu de cada targeta obliga a tenir-ne un nombre molt reduït, per la qual cosa el fet que una càmera ofereixi de sèrie una gran quantitat de memòria i d'un format el més estès possible esdevé fonamental. Quant al format de la memòria, la càmera Nikon, les dues Canon i les dues Pentax utilitzen Compactflash, el més estès.

La càmera que més capacitat de memòria ofereix és l'Olympus, en ser l'única que inclou dues targetes de memòria (16 i 32 megabytes). La Sony DSC-P71, la Canon Power Shot S30, la Pentax Optio 230 i l'Optio 330 n'ofereixen 16 MB, mentre que les tres restants només incorporen targetes de 8 MB (la Nikon, la Minolta i la Canon Power Shot A40).

Un usuari no necessita fer sempre les fotos amb la qualitat més alta possible. En nom d'una autonomia més gran (una qualitat o resolució més menuda implica que entrin més fotografies en la mateixa targeta de memòria), l'usuari ha de poder triar entre diferents resolucions per a adequar la qualitat final a les necessitats reals. No serveix de res una qualitat excelsa si l'objectiu és publicar la instantània en una web. El nombre de graus de qualitat és variable: cinc en l'Olympus, quatre en la Minolta i la Pentax Optio 230, tres en la Nikon, les Canon S30 i A40 i la Pentax Optio 330 i, finalment, només dos en la Sony.

Pes i dimensions

La Minolta va ser notablemement més lleugera que la resta, amb només 134 grams. Les més pesades van ser les dues Canon, la S30 (264 g) i la A40 (262 g). Quant a la grandària, la càmera més petita va ser la Minolta (84,5x72x20 mm), mentre que la més voluminosa va ser l'Olympus C-300 (117,5x66x49,5 mm).

Tots els models van presentar zoom òptic i digital. La Canon Power Shot S30 és la que va obtenir valors més alts en aquests dos sistemes. El zoom òptic funciona com ho faria en una càmera convencional, però el zoom digital convé no usar-lo, ja que apropa els objectes a costa de perdre qualitat d'imatge. La Canon S30 i la Pentax Optio 230 incorporen els dos millors sistemes de flaix.

Quant al tipus d'alimentació, totes les càmeres inclouen bateries recarregables excepte l'Olympus, que ofereix dos jocs de piles (recarregables i no recarregables) i la Pentax Optio 230 i la Canon A40, que només ofereixen un joc de piles convencionals. Els models de Nikon, Sony, Minolta, Olympus, la Canon S30 i la Pentax Optio 330 van presentar, a més, carregador de piles. Cap de les càmeres va incorporar adaptador de corrent altern, un accessori molt útil quan es transfereixen les imatges a l'ordinador.

Per a avaluar el consum d'energia es van fer fotografies amb flaix i mínima qualitat d'imatge amb les mateixes bateries o piles que incloïen les càmeres. La de més autonomia va ser la Pentax Optio 230 (205 minuts i 391 fotografies); per la seva banda, la Minolta va ser la càmera en què menys van aguantar les bateries (65 minuts i 126 fotografies).

Ordinador i TV

Les vuit càmeres s'uneixen a l'ordinador domèstic per a decarregar-hi imatges per mitjà del port USB, un dels més veloços del mercat, que permet, a més, connectar-se sense necessitat d'apagar prèviament l'ordinador. La Nikon no ofereix la connexió amb la TV i el vídeo, per la qual cosa les instantànies no es poden veure directament en una pantalla de televisió.

Totes disposen de gravació de vídeo, disparador automàtic, regulació de la càmera en funció de les condicions de llum, anti "ulls vermells" i adaptació a les condicions de llum nocturnes. Les càmeres amb més prestacions van ser la Sony DSC-P71 i les dues de Canon.

Les vuit càmeres van demostrar que eren correctes en garantia, informació i protecció al consumidor. Nikon té el manual més ben valorat, ja que incorpora, fins i tot, un vídeo explicatiu. També totes van superar les proves de seguretat.

Per a comprovar que els vuit equips resisteixen els colps que poden rebre durant un ús normal, es va deixar caure la càmera des d'una altura d'un metre en tres posicions diferents sobre una superfície de fusta de roure. Totes les càmeres van continuar funcionant després de la prova, però la pestanya de la tapa de la bateria de l'Olympus C-300 i la Pentax Optio 230 es va trencar, i la Pentax Optio 330 va patir una petita marca en la pantalla de visualització.

Totes les taules, càmera a càmera, en revista.consumer.es

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions