Càmeres digitals fotogràfiques

Diferències en preu, no en qualitat

Les càmeres digitals s'han convertit en una alternativa real per als usuaris domèstics
1 Desembre de 2002

Diferències en preu, no en qualitat

/imgs/20021201/analisisb01.jpg
S’han analitzat vuit càmeres de fotos digitals de gamma mitjana-baixa d’ús domèstic amb preus molt diferents: des dels 404 euros de la Canon PowerShot A40 i la Nikon E2500, als 812 euros de la Canon PowerShot S30. La millor relació qualitat-preu correspon a l’Olympus C300 (487 euros): ofereix la qualitat en fotografies normals i de detall més alta, la memòria més àmplia i una de les millors pantalles de visualització.

Les càmeres digitals estan guanyant progressivament quota de mercat enfront de les analògiques (les tradicionals). Aquest nou tipus de càmeres fotogràfiques ha aconseguit ja la qualitat de les analògiques, almenys en imatges de format petit (15×10 cm.). La virtut més gran que tenen es troba en el fet que no utilitzen rodets ni revelatge, sinó que les preses, emmagatzemades en una memòria digital, es poden veure i triar a l’instant en una petita pantalla incorporada. Posteriorment, les fotografies que interessen es porten a l’ordinador per a veure-les, tractar-les, enviar-les o imprimir-les.

Un dels criteris de qualitat en una càmera digital és el nombre de píxels actius. Cada píxel és un punt de captació de color; per tant, com més alt sigui aquest nombre, millor serà la resolució de la imatge: a més píxels en una mateixa superfície, la nitidesa serà més gran. La Pentax Optio 330 (3,24 milions de píxels), la Canon Power Shot S30 i la Sony DSC-P71 (aquests dues amb 3,2 milions de píxels) van ser les tres mostres més ben valorades en aquest aspecte. Per contra, la Minolta Dimage X va oferir el nombre de píxels útils més baix, amb només 1,96 milions.

Les pantalles de cristall líquid on es veuen les imatges al moment de ser preses, són de tres mides. Les de Nikon, Sony, Minolta i Canon A40 arriben a les 1,5 polzades, les dues de Pentax tenen 1,6 polzades i la Canon S30 i l’Olympus són les més grans, amb 1,8 polzades.

Proves d’ús

Un fotògraf professional va fer fotografies normals i de detall (macro) a diferents objectes amb les mateixes condicions. Així, es van mesurar paràmetres com el contrast, la reproducció del color, la nitidesa, la lluminositat, l’efecte vinyeta, els sorolls i les imperfeccions. L’Olympus va obtenir les puntuacions més altes en aquests dos casos (4 punts sobre 5 en normal i 4,8 en detall). El segon lloc va ser per a la Canon S30, la més cara (3,8 punts en normal i 3,3 en detall). La Nikon E-2500, la Minolta Dimage X i la Pentax Optio 330 van obtenir les pitjors puntuacions en imatges convencionals (3,1 punts) i la Sony DSC-P71, en mode macro (2,5 punts).

CONSUMER va sotmetre les càmeres digitals a una avaluació subjectiva de tres usuaris habituals d’aquests productes. Cada un va valorar, per mitjà d’una escala de l’u al cinc, diferents aspectes relacionats amb el programa que fa servir la càmera (claredat, utilitat dels menús…), així com el manual, la posada en marxa, l’ergonomia i diferents proves funcionals.

Totes les càmeres van ser ben valorades, ja que, fins i tot la que va obtenir un resultat més discret (la de Sony) va aconseguir 3,4 punts sobre 5. La Minolta (4 punts), la millor, va obtenir les puntuacions més altes en posada en marxa, claredat i utilitat dels menús, aspecte exterior, prestacions de la pantalla, ergonomia (dimensions, pes i facilitat de transport), presa de fotografies, facilitat d’inserció de la targeta de memòria, així com en el temps d’espera entre l’encesa i la realització de fotografies.

La memòria, fonamental

La quantitat i el tipus de memòria és un altre factor crític en una càmera digital. L’alt preu de cada targeta obliga a tenir-ne un nombre molt reduït, per la qual cosa el fet que una càmera ofereixi de sèrie una gran quantitat de memòria i d’un format el més estès possible esdevé fonamental. Quant al format de la memòria, la càmera Nikon, les dues Canon i les dues Pentax utilitzen Compactflash, el més estès.

La càmera que més capacitat de memòria ofereix és l’Olympus, en ser l’única que inclou dues targetes de memòria (16 i 32 megabytes). La Sony DSC-P71, la Canon Power Shot S30, la Pentax Optio 230 i l’Optio 330 n’ofereixen 16 MB, mentre que les tres restants només incorporen targetes de 8 MB (la Nikon, la Minolta i la Canon Power Shot A40).

Un usuari no necessita fer sempre les fotos amb la qualitat més alta possible. En nom d’una autonomia més gran (una qualitat o resolució més menuda implica que entrin més fotografies en la mateixa targeta de memòria), l’usuari ha de poder triar entre diferents resolucions per a adequar la qualitat final a les necessitats reals. No serveix de res una qualitat excelsa si l’objectiu és publicar la instantània en una web. El nombre de graus de qualitat és variable: cinc en l’Olympus, quatre en la Minolta i la Pentax Optio 230, tres en la Nikon, les Canon S30 i A40 i la Pentax Optio 330 i, finalment, només dos en la Sony.

Pes i dimensions

La Minolta va ser notablemement més lleugera que la resta, amb només 134 grams. Les més pesades van ser les dues Canon, la S30 (264 g) i la A40 (262 g). Quant a la grandària, la càmera més petita va ser la Minolta (84,5x72x20 mm), mentre que la més voluminosa va ser l’Olympus C-300 (117,5x66x49,5 mm).

Tots els models van presentar zoom òptic i digital. La Canon Power Shot S30 és la que va obtenir valors més alts en aquests dos sistemes. El zoom òptic funciona com ho faria en una càmera convencional, però el zoom digital convé no usar-lo, ja que apropa els objectes a costa de perdre qualitat d’imatge. La Canon S30 i la Pentax Optio 230 incorporen els dos millors sistemes de flaix.

Quant al tipus d’alimentació, totes les càmeres inclouen bateries recarregables excepte l’Olympus, que ofereix dos jocs de piles (recarregables i no recarregables) i la Pentax Optio 230 i la Canon A40, que només ofereixen un joc de piles convencionals. Els models de Nikon, Sony, Minolta, Olympus, la Canon S30 i la Pentax Optio 330 van presentar, a més, carregador de piles. Cap de les càmeres va incorporar adaptador de corrent altern, un accessori molt útil quan es transfereixen les imatges a l’ordinador.

Per a avaluar el consum d’energia es van fer fotografies amb flaix i mínima qualitat d’imatge amb les mateixes bateries o piles que incloïen les càmeres. La de més autonomia va ser la Pentax Optio 230 (205 minuts i 391 fotografies); per la seva banda, la Minolta va ser la càmera en què menys van aguantar les bateries (65 minuts i 126 fotografies).

Ordinador i TV

Les vuit càmeres s’uneixen a l’ordinador domèstic per a decarregar-hi imatges per mitjà del port USB, un dels més veloços del mercat, que permet, a més, connectar-se sense necessitat d’apagar prèviament l’ordinador. La Nikon no ofereix la connexió amb la TV i el vídeo, per la qual cosa les instantànies no es poden veure directament en una pantalla de televisió.

Totes disposen de gravació de vídeo, disparador automàtic, regulació de la càmera en funció de les condicions de llum, anti “ulls vermells” i adaptació a les condicions de llum nocturnes. Les càmeres amb més prestacions van ser la Sony DSC-P71 i les dues de Canon.

Les vuit càmeres van demostrar que eren correctes en garantia, informació i protecció al consumidor. Nikon té el manual més ben valorat, ja que incorpora, fins i tot, un vídeo explicatiu. També totes van superar les proves de seguretat.

Per a comprovar que els vuit equips resisteixen els colps que poden rebre durant un ús normal, es va deixar caure la càmera des d’una altura d’un metre en tres posicions diferents sobre una superfície de fusta de roure. Totes les càmeres van continuar funcionant després de la prova, però la pestanya de la tapa de la bateria de l’Olympus C-300 i la Pentax Optio 230 es va trencar, i la Pentax Optio 330 va patir una petita marca en la pantalla de visualització.

Totes les taules, càmera a càmera, en revista.consumer.es

Per què una càmera digital?

Una càmera digital, a diferència d’una tradicional no utilitza rodet, sinó una memòria en què emmagatzema les imatges que no necessiten revelatge. Tot just feta la fotografia es pot comprovar com ha quedat en una petita pantalla incorporada a la mateixa càmera, per la qual cosa només es guarden les que tria el fotògraf.

A l’hora de decantar-se per una càmera analògica (tradicional) o digital, allò fonamental és definir l’ús que se li vol donar, ja que, avui en dia, la qualitat de les dues per a un ús domèstic és semblant. Si es desitja una còpia en paper de totes les fotografies, les de rodet resulten, a la llarga, més econòmiques i senzilles. A més, les analògiques són l’única opció si l’usuari no disposa d’ordinador.

Una digital, en canvi, convé si es volen retocar les instantànies directament en l’ordinador, o si l’usuari en té prou veient les fotos en pantalla (la del PC o la del televisor). En tot cas, l’usuari sempre podrà passar a paper les imatges digitals: el preu unitari serà més alt que en un revelatge convencional, però potser resulti rendible per als qui rebutgen moltes preses, ja que, amb una digital, només s’imprimeixen les fotografies que han quedat bé. Les tendes de revelatge tenen ofertes per al “revelatge” de les fotografies digitals que interessa valorar tenint en compte l’alt preu del paper fotogràfic i de la tinta d’impressora domèstica.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat 8 càmeres fotogràfiques digitals d’ús domèstic amb preus que van des dels 404 euros de la Canon A40 i la Nikon E2500 fins als 812,33 euros de la Canon S30.
 • Totes les càmeres van resultar correctes en informació i protecció al consumidor, seguretat elèctrica i compatibilitat electromagnètica.
 • La Pentax Optio 330, la Sony DSC-P71 i la Canon Power Shot S30 disposen de la resolució més alta. L’Olympus C-300 és l’única que incorpora dues targetes de memòria (16 i 32 megabytes), tres vegades més que les següents (la Canon Power Shot S30, la Sony i els dos models de Pentax). Totes van incorporar pantalla de visualització d’entre 1,5 i 1,8 polzades i connexió USB a l’ordinador (ràpida i còmoda).
 • La Sony DSC-P71 va destacar pel seu nombre de prestacions elevat (13). Totes les càmeres poden gravar vídeo. La Nikon és l’única que no permet veure les fotografies directament en el televisor.
 • La Minolta Dimage X va destacar pel seu pes i dimensions petits, a més d’obtenir la valoració més alta en funcionalitat i ergonomia (4 punts sobre 5). En qualitat fotogràfica, la millor va ser l’Olympus C-300, seguida de la Canon Powershot S30.
 • La Canon Power Shot S30, la Pentax Optio 230 i l’Olympus C-300 van obtenir una valoració global de “molt bé”; la Canon A40 i la Pentax Optio 330 de “bé”, mentre que els models de Nikon, Sony i Minolta van aconseguir el “normal”.
 • La millor relació qualitat-preu és l’Olympus C-300: a més de destacar pel seu cost inferior a la mitjana (486,97 euros), ho va fer també per la seva excel·lent qualitat fotogràfica i àmplia memòria.
Marca OLYMPUS CANON PENTAX PENTAX
Model C-300 Power Shot S30 Optio 230 Optio 330
Preu (euros) 486,97 812,33 594,50 649,00
Informació i protecció al consumidor
– Marcatge CE Correcte Correcte Correcte Correcte
– Instruccions d’ús i
manteniment
Correcte Correcte Correcte Correcteo
– Informació de seguretat Correcte Correcte Correcte Correcte
– Garantia Correcte Correcte Correcte Correcta
Seguretat Correcte Correcte Correcte Correcte
Compatibilitat electromagnètica (EMC) Correcte Correcte Correcte Correcte
Característiques/Prestacions
– Dimensions (mm) 117,5x
66x
49,5
112x
58x
42
113,5x
63,5x
42
92x
59x
31
– Pes (g) 235,5 264,2 180,9 202,3
– Nre. de píxels útils (millones) 3,0 3,2 2,0 3,24
– Opcions de qualitat 5 3 4 3
– Targeta de memòria (MB) 16 + 32 16 16 16
– Tipus de targeta Smart-Media Compact-flash Compact-flash Compact-flash
– Pantalla de visualització LCD
(polzades)
1,8 1,8 1,6 1,6
– USB/Jack Video TV SI / SI SI / SI SI / SI SI / SI
– Durada de bateries
(min./nº imag.)
195/374 66/127 205/391 72/142
– Distància focal (mm) 36-100 35-105 38-114 37-111
– Obertura del diafragma real (nº “f”) 2,9-5,6 2,8-8,0 2,6-5,0 2,6-4,8
– Velocitat d’obturació (s) 0,5 a 1/1000 15 a 1/1500 4 a 1/1500 15 a 1/2000
– Flaix GA/T (m) 3,4 0,35-4,8/0,35-3 0,7-5/0,5-2,7 0,14-3,7/0,4-2
– Zoom òptic/digital 2,8/10 3,2/10 3/7,5 3/4
– Accessoris subministrats 5 5 5 5
– Prestacions 10 12 10 10
Qualitat fotogràfica (escala 1 a 5)
– Normal 4,0 3,8 3,3 3,1
– Macro 4,8 3,3 3,3 3,0
Valoració funcional/ ergonómica
(escala 1 a 5)
3,5 3,8 3,5 3,7
Valoració global Molt bé Molt bé Molt bé
Marca CANON MINOLTA SONY NIKON
Model Power Shot A40 Dimage X DSC-P71 E2500
Preu (euros) 403,50 479,33 518,75 404,33
Informació i protecció al consumidor
– Marcatge CE Correcto Correcte Correcte Correcte
– Instruccions d’ús i
manteniment
Correcto Correcte Correcte Correcte
– Informació de seguretat Correcte Correcte Correcteo Correcte
– Garantia Correctea Correcte Correcte Correcte
Seguretat Correcte Correcte Correcte Correcte
Compatibilitat electromagnètica (EMC) Correcte Correcte Correcte Correcte
Característiques/Prestacions
– Dimensions (mm) 110,3x
71x
37,6
84,5x
72x
20
125x
58x
43,6
114x
59,5x
31,5
– Pes (g) 261,9 134,4 228,3 174,3
– Nre. de píxels útils (millones) 2,0 1,96 3,2 2,0
– Opcions de qualitat 3 4 2 3
– Targeta de memòria (MB) 8 8 16 8
– Tipus de targeta Compact-flash RP-SD008B MSA-16A Compact-flash
– Pantalla de visualització LCD
(polzades)
1,5 1,5 1,5 1,5
– USB/Jack Video TV SI / SI SI / NO SI / SI SI / NO
– Durada de bateries
(min./nº imag.)
176/337 65/126 124/236 86/164
– Distància focal (mm) 35-105 37-111 39-117 37-111
– Obertura del diafragma real (nº “f”) 2,6-4,8 2,8-3,6 2,8-5,3 2,7-4,8
– Velocitat d’obturació (s) 15 a 1/1500 2 a 1/1000 No indica 2 a 1/3000
– Flaix GA/T (m) 0,76-4,2/0,76-2,5 0,25-2,9/0,25-2,3 0,5-3,8/0,5-2,5 0,4-3/0,4-1,7
– Zoom òptic/digital 2,5/7,5 3/2 3/No indica 3/4
– Accessoris subministrats 4 5 5 4
– Prestacions 12 9 13 9
Qualitat fotogràfica (escala 1 a 5)
– Normal 3,5 3,1 3,4 3,1
– Macro 3,3 3,2 2,5 3,3
Valoració funcional/ ergonómica
(escala 1 a 5)
3,6 4,0 3,4 3,6
Valoració global Normal Normal Normal

Un a un

UNA PER UNA

OLYMPUS C-300

 • /imgs/20021201/olympus.jpg 486,97 euros.
 • Valoració global: molt bé.
 • La millor relació qualitat-preu. La més gran (117,5x66x49,5 mil·límetres). 5 opcions de qualitat. L’única amb dues targetes de memòria (16 i 32 megabytes). La pantalla més gran (1,8 polzades).
 • Es poden veure les fotos directament en el televisor. Amb piles recarregables i no recarregables. Va obtenir les valoracions més altes en qualitat fotogràfica normal i de detall (4 i 4,8 punts sobre 5 respectivament).

CANON Power Shot S30

 • /imgs/20021201/canon_30.jpg 812,33 euros.
 • Valoració global: molt bé.
 • Una bona opció. La més pesada (264,2 gr). Targeta de memòria Compactflash de 16 megabytes. La pantalla més gran (1,8 polzades). Es poden veure les fotos directament en la televisió. La que té la distància focal més petita (millor). La més equilibrada en obertura de diafragma i velocitat d’obturació (millor).
 • Tant el flaix teleobjectiu com els zooms òptics i digitals eren els més potents. Segon lloc en qualitat fotogràfica normal i de detall (3,8 i 3,3 respectivament sobre 5), com en la valoració funcional i ergonòmica (3,8 sobre 5).

PENTAX Optio 230

 • 594,50 euros.
 • Valoració global: molt bé.
 • Targeta de memòria Compactflash de 16 megabytes. Es poden veure les fotos directament en el televisor. Les bateries més duradores (205 minuts i 391 imatges). El flaix gran angular més potent (0,7 a 5 metres). Sense carregador de piles com a accessori.

PENTAX Optio 330

 • 649 euros.
 • Valoració global: bé.
 • La segona més cara. La de nombre més gran de píxels (3,24 milions). Targeta de memòria Compactflash de 16 megabytes. Es poden veure les fotos directament en el televisor. Malament en qualitat fotogràfica convencional, 3,1 punts sobre 5.

CANON Power Shot A40

 • 403,5 euros.
 • Valoració global: bé.
 • La més econòmica. Targeta de memòria Compactflash de 8 megabytes. La pantalla més petita (1,5 polzades). Es poden veure les fotos directament en el televisor. La distància focal més petita (millor). El zoom òptic més limitat. Sense carregador de piles com a accessori.

MINOLTA Dimage X

 • /imgs/20021201/minolta.jpg 479,33 euros.
 • Valoració global: normal.
 • La més petita i menys pesada (84x72x20 mil·límetres i 134,4 gr). La que té menys nombre de píxels (1,96 milions). Targeta de memòria de 8 megabytes. Es poden veure les fotos directament en el televisor. La pantalla més petita (1,5 polzades).
 • Les bateries menys duradores (65 minuts i 126 imatges). La pitjor equilibrada en obertura de diafragma i velocitat d’obturació (pitjor). La que té menys potència de flaix gran angular. La de menys prestacions, al costat de Nikon, i l’única que no va incloure prestacions com fotos de detall (macro) i regulació manual. La puntuació més alta en valoració funcional i ergonòmica (4 punts sobre 5).

SONY DSC-P71

 • 518,75 euros.
 • Valoració global: normal.
 • Només dues opcions de qualitat. Targeta de memòria de 16 megabytes. La pantalla més petita (1,5 polzades). Es poden veure les fotos directament en el televisor. La seva distància focal va ser la més alta (pitjor). La de més prestacions.
 • La valoració funcional i ergonòmica més discreta (3,4 punts sobre 5). La qualitat de la fotografies en mode macro va ser la pitjor valorada (2,5 punts).

NIKON E-2500

 • /imgs/20021201/nikon.jpg 404,33 euros.
 • Valoració global: normal.
 • La segona més econòmica. Targeta de memòria Compactflash de 8 megabytes. La pantalla més petita (1,5 polzades). No es poden veure les fotos directament en el televisor. El seu flaix teleobjectiu va ser el de menys proveïment.
 • La que té menys nombre de prestacions. L’única sense visor òptic. La pitjor qualitat en fotografies convencionals (3,1 punts sobre 5). El manual d’instruccions d’ús i de manteniment més ben valorat.