Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: El televisor ha sofert la mateixa avaria dues vegades en un mes

Fa més d'un any vam comprar un televisor que ha sofert dues vegades la mateixa avaria en l'interval d'un mes. El servei tècnic oficial a qui hem acudit es nega a canviar-nos el televisor, però afirma que es farà càrrec de la reparació, cosa amb què no estic d'acord. A qui en demanar un de nou si tinc dret a reclamar-lo? Qui m'assegura que després de les dues reparacions el televisor no es tornarà a avariar fora de la garantia? Què ocorreria en aquest cas?

/imgs/20021201/consultorio01.jpg Durant el termini de garantia el millor és reclamar un televisor nou al venedor si l'avaria reapareix dins d'aquest termini. L'article 11 de Llei General de Defensa del Consumidor estableix l'obligació del venedor de lliurar al consumidor la garantia per escrit a càrrec del productor o del subministrador. I l'article 12 de la Llei d'Ordenació del Comerç Detallista recull que el venedor respondrà de la qualitat dels articles venuts, i assenyala que el venedor, en el moment del lliurament del bé, estendrà per compte del fabricant o importador o, si no n'hi ha, en nom propi, el document de garantia. També serà el venedor qui haurà de proporcionar les instruccions suficients per al correcte ús i instal·lació de l'article, així com per a formalitzar les reclamacions pertinents.

En determinar-se que el venedor respondrà de la qualitat, s'estableix una obligació que va més enllà de la merament formal de lliurament del document escrit, i en aquest mateix sentit es pronuncia una directiva europea que considera garant el venedor enfront del consumidor. La jurisprudència en aquests casos dictamina que tant el venedor com el fabricant assumeixen davant del consumidor la responsabilitat en igualtat de condicions i que és possible reclamar, durant el període de garantia, la substitució del producte per un de nou al venedor, al fabricant o a ambdós al mateix temps.

Quant a la segona qüestió, transcorregut el termini de la garantia, els drets que atorga al consumidor s'han extingit i ja no poden fer-se valdre. Si el televisor torna a presentar la mateixa avaria, es podria entendre que, en ser el defecte d'origen i en funció de la seva importància, s'ha venut un producte que és inadequat per a la finalitat per la qual va ser adquirit i, en conseqüència, s'estaria davant d'un incompliment de contracte (article 1.124 del Codi Civil) i no davant d'un simple vici o defecte. Catalogar els defectes no com a simples vicis sinó com a fonamentals per a l'incompliment de contracte permet anar als tribunals sol·licitant-ne la resolució, és a dir, la devolució del preu pagat, posant a disposició del venedor el producte defectuós.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions