Apps contra el malbaratament d'aliments

S'han comercialitzat programes per a mòbil que alerten sobre la caducitat dels productes i ofereixen solucions pràctiques per a aprofitar les restes de menjar
1 Juliol de 2014
Img internet listado 859

Apps contra el malbaratament d'aliments

Cada europeu malbarata a l’any 180 quilos de menjar i el 42%, prové de les llars. El futur és poc prometedor, ja que es preveu que la muntanya de deixalles domèstiques creixerà i superarà els 126 milions de tones el 2020. Els usos i costums de la vida moderna ens impedeixen pensar en la millor manera de gestionar una cosa tan fonamental com és l’organització domèstica.

La mala gestió de la caducitat dels aliments és un dels motius pels quals, cada dia, augmenta la muntanya de residus. El 39% dels 180 quilos de menjar malbaratats per europeu cada any es van deixar caducar o es van fer malbé per la mala fabricació. El 14% van acabar al cubell de les escombraries a causa del mal càlcul de les racions en els serveis de càtering. A més, alguns estudis estimen que malgastem per aquest motiu entre un 20% i un 30% dels nostres diners.

La revolució del món 2.0 pot ajudar a millorar la gestió dels aliments de la nevera. I és que per lluitar contra la perillosa i cara tendència al desaprofitament, s’han creat nombroses aplicacions de mòbil que permeten gestionar els aliments emmagatzemats, evitar caducitats i trobar altres funcionalitats a les restes de menjar. Tot això, per mitjà d’alertes de caducitat, consells i receptes. Destaquem sis apps contra el malbaratament.

My Fridge

És una de les aplicacions més completes per al sistema operatiu Android, ja que té acords amb diverses cadenes de distribució -ara com ara només als Estats Units- per a facilitar l’accés al codi de cada producte. El sistema es basa a introduir les dades de cada aliment que s’adquireix, com el tipus, la quantitat, la data de caducitat, el dia de la compra, etc.

A més, l’aplicació permet llegir el codi de barres i si es compra en una de les cadenes amb què My Fridge té acords, aquestes dades s’omplen de forma automàtica quan es dóna un codi de producte. Quan s’acosta la data de caducitat, el programa genera una alerta perquè ens afanyem a consumir-lo.


Expire És una app per al sistema operatiu iOS -que regeix tant els iPhone com els iPad- que utilitza un sistema molt similar al de My Fridge. S’hi introdueixen les dades de cada producte perquè el programa porti un control de caducitats. Expire demana crear una llista del que hem de comprar i una vegada adquirits tots els productes, es van traslladant a una altra la llista del que conté la nevera. És una aplicació gratuïta, encara que si volem introduir més de vuit elements en les llistes, haurem de pagar 0,89 euros.

Freshbox

Una altra app per a iOS, el valor afegit de la qual sobre les anteriors està en la forma gràfica en què mostra la llista de productes, ja que permet fotografiar-los i incloure’ls en un àlbum en forma de nevera. Si es clica sobre cada un, s’obtenen les dades d’entrada, caducitat, quantitats, etc. A més de notificar la proximitat de les caducitats, Freshbox avisa de la vida útil real de cada producte i de les opcions d’aprofitament, ja que la data de caducitat és un valor orientatiu. Així, en comptes de llençar alguns aliments, podem donar-los altres usos, com l’elaboració de salses, melmelades, purés, etc. Freshbox també proporciona consells sobre la millor manera de conservar cada aliment. El seu preu és d’un euro.

Best Before

Aprofita les qualitats multitàctils de la pantalla del telèfon i els avanços gràfics i de les càmeres, per proporcionar un sistema intel.ligent, visual i intuïtiu de controlar la caducitat de cada aliment. L’aplicació permet fer una fotografia del producte i introduir-hi les dades de vida útil. Després, ens mostrarà la llista de productes en un disseny similar als de Pinterest, de tal manera que de primer apareixeran els que caduquen abans. La proximitat s’indica per mitjà d’un codi de colors on vermell significa “a punt de caducar”, groc és “en termini mitjà” i verd, “lluny de la caducitat”. Disponible tant per a iOS com per a Android.

Keezeen i Cuisino Frigo

Per als usuaris de Windows Phone 8, una aplicació excel.lent és Keezeen. A més de notificar les caducitats dels productes desats a la nevera, aconsella sobre com treure’n el màxim profit amb receptes imaginatives basades en el conjunt de restes acumulades.