Ell no ho faria

Els abandonaments de gats i gossos estan castigats amb entre tres mesos i un any de presó. Cada vegada hi ha més alternatives per a tenir cura de les mascotes durant les vacances
1 Juliol de 2014

Ell no ho faria

Arriba l’estiu i, amb això, les vacances. Tan desitjades per uns, però tan temudes per d’altres. I és que per a alguns membres de la família pot significar perdre la llar, l’aliment i l’afecte. Quedar-se sols. Espanya continua sent un dels països de la Unió Europea amb la taxa més alta d’abandonament d’animals de companyia. El nombre de gossos i gats recollits durant el segon quadrimestre de l’any (inclòs l’estiu) és una mica superior a les xifres durant la resta de temporada, segons l’últim estudi de la Fundació Affinity. En concret, cada any s’abandonen prop de 110.000 gossos i 40.000 gats a Espanya.

Aquesta pràctica cruel i deplorable és un delicte tipificat en el Codi Penal i es castiga amb entre tres mesos i un any de presó. Ser testimoni de l’abandonament d’un animal es pot denunciar de manera presencial, per telèfon i a través d’Internet. El Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil compta amb una adreça de correu específica per fer-hi arribar els casos de maltractament animal (HYPERLINK “mailto:dg-seprona-jefatura@guardiacivil.org” dg-seprona-jefatura@guardiacivil.org) i algunes associacions protectores d’animals també disposen de serveis jurídics de consultoria que ajuden els ciutadans a gestionar les seves denúncies quan presencien l’abandonament d’un gos o gat. Això sí, perquè prosperi, és important que el denunciant s’identifiqui.

Les vacances d’estiu no poden ser un motiu per desfer-se d’un ésser viu sense contemplacions ni remordiments. Ara mateix, cada vegada hi ha més opcions per viatjar amb cans i felins. El nombre d’allotjaments que els accepten com a hostes ha crescut de forma notable a Espanya els últims anys. Segons la “Guia para viatges amb animals de companyia”, editada per la Fundació Affinity, es comptabilitzen prop de 3.500 hotels, 3.700 allotjaments rurals i uns 1.000 càmpings en els quals les mascotes són benvingudes. Les que segueixen són algunes recomanacions:

Hotels: Admesos gats i gossos

Un hotel “amic” dels animals (dog o cat friendly) és un allotjament privat que accepta tant persones com gats i gosses a les seves habitacions. Sovint, l’animal comparteix les mateixes instal.lacions de descans que l’establiment reserva per als amos. Tot i això, és recomanable planificar el viatge amb la mascota amb cura i contactar amb l’allotjament abans de viatjar. Això permetrà assegurar-se que la nostra mascota serà ben rebuda a l’establiment de vacances.

El suport de familiars o amics

Set de cada deu espanyols ja han cuidat del gos o el gat d’amics i familiars mentre aquests eren fora. La figura del cuidador d’animals (pet sitter) no professional, sens dubte, és freqüent a Espanya i permet estalviar durant les vacances. Els veterinaris, però, recorden que cal intentar mantenir la rutina dels animals: respectar els seus horaris de menjar, sortir, jugar i descansar. En el cas concret dels gats, recomanen deixar-los a casa seva i anar cada dia a canviar-los l’aigua, el menjar i la sorra.

Cuidadors de mascotes especialitzats

Una alternativa còmoda és recórrer a un cuidador de gossos i gats professional. De vegades, s’encarreguen de la mascota a la mateixa casa i es responsabilitzen dels seus passejos, de l’alimentació i de les visites al veterinari habitual, si fos necessari. Internet és un punt de partida excel.lent per a trobar al cangur més adequat per al gos o el gat. Diverses plataformes digitals posen en contacte cuidadors canins amb propietaris d’animals que necessiten els seus serveis. Entre aquestes, HYPERLINK “http://gudog.com/” Gudog, Bibulu, Passejador de Gossos o el lloc web “Cuido la teva mascota”.

Els preus varien en funció de les atencions contractades. Oscil.len entre els vuit i els deu euros per una hora de passeig i voregen els 16 euros diaris per cures completes al domicili del cangur -aquest servei de guarderia sol incloure HYPERLINK “https://www.consumer.es/mascotas/alimentacion/” alimentació i dues sortides d’uns 45 minuts cadascuna-. El preu, però, pot pujar a 20 euros quan el cangur caní s’ha de traslladar a la casa familiar del gos.

Residències canines per vacances

L’estiu és una de les èpoques en la qual les residències d’animals tenen més demanda. Per escollir la més adequada cal temps, fer una visita a consciència i comparar entre totes les opcions. Una pista fiable per a triar l’adequada és tenir en compte les referències positives de persones de confiança. Els preus depenen dels serveis que s’ofereixin. Com a referència, oscil.len entre els 10 i els 22 euros diaris.