Esteve Fernández, cap de Control de Tabaquisme de l'Institut Català d'Oncologia (ICO)

"Entre el 50% i el 70% de les persones que vaporegen segueixen fumant"

1 julio de 2014
Img entrevista listado 957

Els cigarrets electrònics són tan dolents com el tabac?

No, perquè el tabac tradicional porta un gran nombre de compostos tòxics. Amb tot, això no vol dir que siguin saludables ni tampoc una alternativa de salut al tabac tradicional. Les companyies que els venen afirmen que són “un bé” per a la salut perquè els seus compostos es presenten en concentracions molt inferiors en relació amb els tradicionals.

Serveixen per a deixar de fumar o per a fer-ho menys?

De moment, no s’ha demostrat que disminueixi el consum de tabac ni que serveixi per a reduir els danys associats. És clar que no porta punts tòxics ni és tan cancerigen com el tabac, però el 50% de les persones que vaporegen (inhalen el valor del cigarret electrònic) continuen fumant cigarrets clàssics. Molts fumadors s’acosten a aquest dispositiu i s’acaben enganxant, no només a la nicotina, sinó a l’addicció gestual.

Quins són els seus efectes perjudicials?

Inhalar la nicotina incorporada en la major part d’aquest tipus de cigarrets provoca addicció. A més, l’evidència científica ha demostrat que, a curt termini, es produeix una irritació de les vies respiratòries (les substàncies que es vaporitzen són diferents tipus de líquid, no tan sols vapor d’aigua) i una pèrdua de la capacitat pulmonar. A llarg termini, però, no sabem què pot passar. La nicotina pot tenir diferents efectes cardiovasculars.

També poden causar efectes perjudicials en els vaporejadors passius, les persones que aspiren el vapor de l’e-cigarret suspès en l’ambient?

A llarg termini, no sabem què pot passar amb les concentracions de tòxics del vapor, com les nitrosamines i el formaldehid. Es desconeix si poden produir càncer en concentracions tan baixes. Cal esperar resultats determinants. Hi ha estudis que han seguit fumadors de cigarrets electrònics durant un temps, però els efectes cancerígens no són immediats. Hem d’esperar nous estudis, però seran complicats de fer perquè als efectes de vaporejar se sumaran els de fumar.

Hi ha algun tipus de cigarret electrònic que sigui menys nociu?

El vaporejador passiu existeix. Els cigarrets electrònics no només desprenen vapor, també emeten líquids. Tal com passa amb el fumador passiu tradicional, quan es vaporeja nicotina poden quedar suspeses en l’ambient petites partícules del seu derivat, la cotinina. Tot i que aquestes concentracions, en aquest cas, són molt petites i es dissipen ràpid, es troben en l’ambient i les incorporen la resta de persones.

L’OMS ha desaconsellat l’ús de cigarrets electrònics fins que un organisme regulador en provi l’eficàcia, la seguretat i la qualitat. Està justificada aquesta postura?

En alguns països, com el Regne Unit, existia una experiència prèvia de tabac oral, de mastegar. Els nòrdics, per la seva banda, tenien l‘snuss, unes bossetes que es col.loquen sota la llengua. Aquest tabac està prohibit a la resta de la Unió Europea. Tenir aquesta mena de productes no significa que no comportin riscos. La comunitat científica reclama que encara que l’e-cigarret pugui ser una eina prometedora, no impliqui la pèrdua dels avanços realitzats davant el tabac. Vaporejar ara un e-cigarret electrònic en un bar o en un restaurant atempta contra aquests progressos. A més, hi ha una manca de control, ja que han proliferat molts tipus de productes que es poden haver fabricat aquí o a l’estranger. A Europa, no hi ha cap regulació sobre aquest tema, una qüestió que demanen les mateixes marques de més prestigi de cigarrets electrònics.

Algunes societats científiques no descarten que pugui provocar càncer. És exagerat o n’hi ha evidències científiques?

L’OMS crida a aplicar el principi de precaució perquè es desconeix quins efectes poden tenir. Aquest producte s’ha presentat com una alternativa per a deixar de fumar absolutament innocu, però des del punt de vista científic i sanitari, es desconeix si és així. Es requereixen més estudis dels seus efectes i, mentrestant, s’ha d’utilitzar amb precaució. Això no significa que aquest producte, en un futur, no es converteixi en un instrument més en la lluita contra el tabac, però encara no en tenim evidències. De moment, l’OMS ha dit que els sistemes sanitaris han de limitar-lo als espais on ja està prohibit el tabac.