Ambient Devices: Objectes que decoren i informen / Zipejar /Breakout

1 Juny de 2007

Ambient Devices: Objectes que decoren i informen / Zipejar /Breakout

NAVEGAR A LA CARTA

Ambient Devices: Objectes que decoren i informen

Una nova moda vincula les noves tecnologies amb la decoració. Es tracta dels “Ambient Devices”, objectes que, a més de valor estètic, aporten informació. No es tracta que els llums o els gerros parlen ni facen sonar una alarma per avisar d’alguna cosa important a comunicar. El més habitual és que canvien de color o de forma per dir que plourà, que la borsa està marejada o que hi ha molt de trànsit en una carretera determinada.

Ambient Devices

/imgs/20070601/img.internet-2.01.jpgÉs una empresa que pretén informar sense destorbar l’usuari, sense sobresalts i amb la màxima sofisticació. Els “Ambient Orb”, per exemple, són ovals de lava que canvien de color, des dels blaus turquesa fins als tons mango, si ho fa la humitat ambiental, la pressió atmosfèrica o la quantitat de pol·len en l’ambient.

“Ambient Umbrella” és el paraigua més informat. El seu comandament (la part que sobresurt del paraigüer i que l’usuari pot veure amb facilitat), canvia de color des del roig fins al blau cobalt segons si s’esperen tempestats. Un altre producte de l’empresa és l'”Ambient Clock”, que es coordina amb la pàgina de Google Calendar de l’usuari (un servei d’agenda de recordatoris en línia) per avisar-lo quan té una cita.

“LG Side By Side”

/imgs/20070601/img.internet-2.02.jpgUn frigorífic, a més d’utilitzar-se per conservar productes, també serveix per a enganxar al seu exterior adhesius magnètics o notes per a recordar coses. LG ofereix un model específic que modernitza aquesta funció amb una pantalla per a veure tot tipus d’informacions. En una altra pantalla col·lateral es poden carregar fotos digitals, o també programar el sistema perquè recorde dates assenyalades i avise amb uns dies d’antelació.

“Nabaztag”

/imgs/20070601/img.internet-2.03.jpgNabaztag és un deliciós conillet-robot de mida reduïda que se sincronitza amb la xarxa, de manera que es pot programar perquè avise quan la borsa puja o baixa, o quan canvia l’oratge. Ho farà ruboritzant-se i movent les orelles. També avisa de l’arribada de nous missatges a la safata del correu electrònic del seu amo, i a més li cantarà si aquest ho desitja. Tots aquests serveis es poden programar des de la pàgina d’Internet de l’empresa que el fabrica.

“Weather Beacon”

/imgs/20070601/img.internet-2.04.jpgEl seu objectiu i les seues característiques són molt semblants a les de l'”Ambient Orb”. És un llum de lava sofisticat i relaxant en forma de cub allargat i rectangular que canvia de color segons les condicions ambientals.

EL TERME DEL MES

“Zipejar”

/imgs/20070601/img.internet-2.05.jpgEl terme descriu com s’han popularitzat entre de molt els usuaris d’Internet, en especial entre aquells que comparteixen arxius pesats, els formats de compressió. “Comprimir” significa reduir el pes d’un arxiu, comprimir la seua quantitat d’informació, de manera que ocupe menys memòria en el disc dur, en una memòria USB o en un CD. Així, tarden menys temps a arribar a través d’Internet. Per això, els missatges de correu electrònic de Google o d’Outlook es comprimeixen abans del seu enviament.

La compressió d’un arxiu s’aconsegueix de diverses maneres, i es basa en la substitució de la informació prescindible o repetida per una altra de més senzilla. Per exemple, en un text, amb les paraules repetides n’hi hauria prou per a indicar el nombre de vegades que es repeteixen i quina és la seua posició. Així, no es perd informació. En el cas d’un arxiu d’àudio, en canvi, es lleven els sons més greus i aguts, els extrems, perquè es considera que l’oïda humana no els percep; així s’aconsegueix reduir fins a vint vegades el pes d’una cançó digital, però amb una minva (pràcticament imperceptible) en la qualitat.

Els formats de compressió són nombrosos, i convé distingir entre aquells específics per a dades i els que comprimeixen multimèdia. D’aquests últims, MP3 és el més conegut, encara que n’hi ha d’altres com OGG o MPEG4. Dels primers, s’usen tant els RAR com els ZIP, que dóna nom al terme descrit i que va ser creat per l’expert en xifratge de dades Phil Katz, i que posteriorment el va alliberar a la comunitat.

El VÍDEO DEL MES:

“Breakout”

/imgs/20070601/img.internet-2.06.jpgEs diu que els japonesos són els reis del “friquisme”, aquesta estranya filosofia que barreja elements com la tecnologia i els concursos de televisió amb resultats gairebé sempre surrealistes. Aquest vídeo mostra una gran quantitat d’enginy, tant en la posada en escena com en l’execució, d’aquest concursant nipó que converteix la seua boca en la pilota d’un popular videojoc dels anys vuitanta, anomenat “Arkanoid”. El joc era semblant a un partit de tennis, però contra un mur de rajoles, i a mesura que la pilota tocava una rajola aquest desapareixia fins a eliminar totes les rajoles. Per a l’ocasió, el concursant substitueix les rajoles per… núvols de sucre!