Festes d'aniversari infantil

Celebracions per a xiquets a preu d'adults

Una festa d'aniversari per a deu xiquets costa entre 150 i 400 euros, regal a banda, i assistir a les dels convidats no baixa de 100 euros a l'any
1 Juny de 2007

Celebracions per a xiquets a preu d'adults

No alcen un pam de terra i ja tenen una vida social agitada. Comencen amb l’assistència a l’aniversari dels cosins i, ja a escola, no hi ha setmana en la seua ajustada agenda en què el calendari no anuncie una festa infantil. Això suposa estrènyer-se el cinturó i, moltes vegades, ajustar el pressupost familiar, sobretot quan coincideixen més de tres aniversaris en un mateix mes i es convida diversos xiquets. Per descomptat, cada un porta el seu regal perquè està mal vist cantar l'”aniversari feliç” amb les mans buides, un costum que implica una despesa mínima de 10-15 euros, ja que trobar un regal acceptable per menys diners és força complicat. Amb tot, és una quantitat molt modesta si la comparem amb l’esforç, no només físic sinó econòmic, que suposa per als pares “amfitrions” organitzar la festa d’aniversari dels fills.

A l’organització de la festa cal afegir el regal pertinent: una bicicleta, una casa de nines, una consola de joc, un cotxe teledirigit o el seu primer ordinador. Fer feliços els més menuts en l’aniversari del seu naixement pot suposar un desemborsament d’entre 150 i 400 euros, regals inclosos. Una altra qüestió no menys important és on celebrar-ho. A casa o a fora? Als últims anys, les opcions per a festejar un aniversari s’han multiplicat. Es pot celebrar en un restaurant, amb animador o sense, en un parc d’oci on els xiquets juguen a gust i després berenen; en un parc d’atraccions; al zoo o, fins i tot, en una perruqueria infantil, en la qual a més de berenar, els xiquets es poden disfressar i maquillar, o fer-se el lot complet: perruqueria, maquillatge i manicura al mateix temps que participen en un concurs de dibuix. Si la celebració té lloc a casa, els pares saben que hauran de torejar amb els xiquets, en molts casos fins a l’extenuació, encara que té l’avantatge de ser una festa més íntima i personal. I el que és més important per a l’economia familiar, es pot preparar amb un pressupost inferior al que requereixen les modalitats anteriors.

El capítol de les despeses es completa amb un altre petit detall, els caramels i la resta de llepolies per als companys de la classe i de les activitats extraescolars. Si s’opta per “bosses d’aniversari”, el detall pot oscil·lar entre 25 i 70 euros, depenent de les llepolies i, per descomptat, del nombre de xiquets.

Festes per a tots els gustos... i butxaques

 • A casa. És l’opció més tradicional i econòmica, però també la que dóna més treball: cal organitzar, decorar i, després, deixar-ho tot com estava al principi. Encara que semble l’opció més lògica, per econòmica, l’inconvenient principal amb què es troben moltes famílies espanyoles és l’espai per a organitzar l’esdeveniment. Deu xiquets amb ganes de diversió poden deixar petit el saló més gran i acabar amb tota la ceràmica de la casa. Amagats els gerros i les figures més valuoses, comença la decoració de la casa: globus, garlandes, gorres, plats, gots i pinyata amb temàtica infantil, entre d’altres, representen un desemborsament de 50-60 euros. Un berenar típic amb sandvitx o entrepans, aperitius variats, refrescos i pastís voreja també els 50 euros, als quals cal afegir les bosses de llepolies per a l’amfitrió i els seus convidats, 10 o 20 euros més.
  • Una altra alternativa és contractar un servei de càtering que s’encarregue de tot. En aquest cas els pressupostos es poden adaptar a totes les butxaques, des de cinc euros per persona fins a 130 euros per a deu xiquets. Això sí, la neteja està inclosa.
  • Depenent del nombre d’assistents i que la casa dispose d’espai suficient o de jardí, es pot contractar una empresa d’animació infantil amb pallassos, titelles, màgia i jocs. Els preus varien entre 60 i 90 euros per dues hores d’entreteniment.
 • Establiment de menjar ràpid. És l’elecció més econòmica si la festa es fa fora de casa. Hamburguesa o pizza, patates, refrescos, pastís i joguets com a regal, amb zona de jocs, animació o pinyata, segons l’establiment, es poden aconseguir a partir d’un desembossament mínim de cinc euros per xiquet.
 • Parcs infantils. Són una bona opció si no es disposa de molt d’espai a casa perquè els xiquets juguen i boten a gust. El principal avantatge és que els pares poden gaudir amb els convidats del seu fill, sense pensar que més tard hauran de netejar el pis durant unes hores. Els parcs infantils especialitzats solen disposar de piscines de boles, tobogans i castells d’aire per saltar-hi i una infinitat d’aparells perquè els xiquets es divertisquen al seu aire sense massa perill, tot això supervisat per un monitor. La festa inclou regal i corona per al xiquet amfitrió, un refresc i un entrepà per convidat, patates fregides, ganxets i l’element estrella: el pastís d’aniversari amb espelmes. En alguns parcs els xiquets poden gaudir de pallassos, pinyata, karaoke i ball. Els preus varien segons el dia de la setmana, però la contractació d’aquest servei oscil·la entre 8 i 15 euros per xiquet. Una altra advertència: el nombre màxim de xiquets admesos per aquests establiments per a festes d’aquest tipus és de deu.
 • Parc d’atraccions. Gaudir d’un berenar entre voltes de la roda i baixades per la muntanya russa costa entre 13 i 22 euros per xiquet. La diferència de preus l’estableixen els diversos recintes en funció de l’estatura dels xiquets: els més alts paguen més.
 • Zoo. Rebre la felicitació dels dofins i visitar la resta dels animals després del berenar oscil·la entre 19 i 23 euros per xiquet. Aquest tipus de festes d’aniversari se solen festejar, més que amb els companys d’escola i veïns, amb familiars: cosins i amics molt íntims, sobretot perquè normalment es tria el cap de setmana per a celebrar-ho.
 • Altres.
  • A escola. Molts centres educatius organitzen festes d’aniversari per als seus alumnes, amb l’avantatge que es poden celebrar diverses alhora i els petits no han de desplaçar-se. El preu per festa voreja els 150 euros, encara que els convidats que no pertanguen a l’escola solen tenir una “penalització” d’uns cinc euros.
  • Discoteca infantil. Karaoke, ball, jocs organitzats, mags o teatre, acompanyats d’aperitius, sandvitxos, refrescos i pastís. Tot això a partir de 10 euros per xiquet.
Triar un bon regal
 • Tinguem en compte les necessitats i preferències de la persona a qui va destinat i no els nostres propis gustos.
 • Els joguets, que serveixen perquè els pares també compartisquen les experiències lúdiques, són molt beneficiosos per a fomentar una millor relació amb els fills.
 • Evitem els joguets que tinguen com a destí més probable convertir-se en accessoris inútils que s’acumulen en l’habitació dels més menuts. Per fer-ho, busquem la utilitat pràctica del joc i tractem de regalar productes que estimulen la creativitat i la imaginació del xiquet.
 • Valorem els jocs o joguets que convertisquen el petit en protagonista
 • Els joguets que compleixen la normativa de seguretat vigent porten impresa la marca CE en l’envàs. Busquem sempre aquest distintiu.
 • Adquirim el regal sense fer distincions per sexes perquè tots els joguets poden ser recomanables tant per a xiquets com per a xiquetes
 • Tinguem en compte l’edat i l’orientació psicomotriu que especifica el fabricant.
 • No saturem el xiquet de joguets. Aprofitem la data i sol·licitem als familiars i amics de confiança altres articles més necessaris (pijames, sabatilles d’esport?.)
 • Recordem que un llibre pot ser el millor dels regals.
 • No llancem la casa per la finestra. No oblidem que el millor joguet és la imaginació. Una simple caixa de cartó pot convertir-se en el millor cotxe de carreres.

Consells per a organitzar la festa a casa

 • Els convidats han de tenir més o menys la mateixa edat. No pretenguem combinar una festa de xiquets i adults al mateix temps. El treball es multiplicarà i no podrem atendre uns i altres.
 • Si la celebració es fa a casa valorem l’espai de què disposem i avaluem els pros i els contra de fer-la en un altre lloc.
 • Destinem una sola habitació de la casa per a la celebració, i procurem deixar-la tan lliure de mobles com ens siga possible perquè els xiquets puguen jugar-hi i moure’s sense dificultats.
 • Tinguem en compte el dia més convenient per a fer la festa. El més recomanable és celebrar-la entre setmana, a la tarda i després d’escola perquè això garanteix l’assistència d’un nombre més gran de xiquets i deixa lliures els pares el cap de setmana per a organitzar una altra festa més familiar.
 • Establim un horari fix indicant l’hora en què donarem per acabada la festa, ja que els assistents hauran de ser recollits pels seus pares. Amb tres hores n’hi ha prou per a fer les activitats planificades sense caure en l’avorriment o l’exaltació col·lectiva.
 • Recordem demanar, en el moment en què informem els pares dels petits convidats sobre el dia i l’hora de l’esdeveniment, un número de telèfon per localitzar-los fàcilment si sorgís algun inconvenient.
 • El menjar ha de ser l’adequat per a l’edat dels xiquets. Encara que siga una festa, no oferim llepolies en excés, ni abusem dels aperitius.
 • Si els infants són petits evitem servir aliments molt menuts com ara ametlles, panses i caramels.
 • Assegurem-nos de comptar amb un nombre suficient d’adults per al control dels xiquets, mesura que haurem de reforçar si la festa se celebra prop d’una piscina o de fonts d’aigua.
 • Planifiquem algun joc per a entretenir els convidats durant el major temps possible. Un vídeo de l’últim èxit de dibuixos animats pot calmar els ànims més exaltats durant l’última part de la festa.
Consells per als pares del protagonista de l'aniversari

Què s’ha de fer

 • Fomentar la comunicació entre els convidats i l’amfitrió.
 • Tant els assistents com el protagonista han de ser conscients del motiu pel qual han anat a berenar al parc o a casa de l’amic. Cal explicar-los que es tracta d’una situació excepcional i que han de respectar i agradar a la persona que ha tingut la deferència d’invitar-los i als seus familiars. No és sobrer afavorir el diàleg entre ells perquè comencen a apreciar l’amistat i a valorar-la.
 • En el moment de prendre una decisió sobre el lloc en què organitzarem el festeig, hem de tenir en compte no només que el lloc escollit siga espaiós, sinó que garantisca una bona comunicació entre tots els convidats. Quan aquestes festes se celebren en parcs infantils o llocs específics de menjar ràpid no hi ha separació entre l’espai lúdic ?moltes vegades compartit per altres homenatjatsi l’espai per a festes. Com a resultat, els xicotets tornen a casa molt exaltats, afònics de tant de cridar, i fins i tot enfadats perquè han aconseguit que els pares perden els nervis.
 • El protagonista ha de participar activament en tot el que estiga al seu abast, amb la supervisió, això sí, dels pares. Pot ser el responsable de la decoració: realització de dibuixos i cartolines on pose “feliç aniversari”, bossa de caramels per a repartir… una pràctica que es pot estendre al dia mateix de la celebració amb tots els convidats.
 • L’estrès i la falta de temps que molts pares i mares acusen a diari no ha de ser l’excusa perquè convertisquen l’esdeveniment més important de l’any per al seu fill en un producte manufacturat, on tot es contracta i no es col·labora directament en la preparació de la festa.

Què no s’ha de fer

 • El fet que el lloc seleccionat siga molt exclusiu no és rellevant. El que sí que importa és que els xiquets convidats mantinguen una bona relació. De vegades no hi ha comunicació entre ells, només pensen a acabar ràpid per anar a jugar, i s’obliden del motiu pel qual s’han reunit.
 • Cal tenir en compte que un dels objectius principals de la festa d’aniversari és passar-ho bé, però això no significa en cap cas que els xiquets s’hagen de centrar a jugar pel seu compte i fer grupets. Moltes vegades el protagonista de la festa o alguns convidats que gaudeixen de menys popularitat poden sentir-se discriminats.
 • Convé no triar llocs molt concorreguts per a festejar aquest dia, en especial si el lloc està de moda o si se celebra al vespre, moment de màxima assistència. Sovint, l’aldarull impossibilita la intimitat necessària perquè els més petits i els seus pares es coneguen i aconseguisquen un cert grau de confiança.
 • És aconsellable no optar per un lloc que manque de distintius específics que indiquen que el que s’hi farà és una festa d’aniversari. Si no es poden enganxar a les parets dibuixos fets pels petits o globus, recomanem buscar un altre lloc. La companyia i el menjar són molt importants, però crear un ambient específic per als xiquets pot afavorir una acceptació més gran de l’acte.
 • Els pares i mares no s’han de desvincular mai totalment de la festa, una pràctica molt comuna atès que la contractació de determinats serveis, parcs… on se celebren berenars d’aniversari ho fa més fàcil, ja que ofereixen un servei complet: berenar, invitacions, pastís…