Astènia / L'abús de missatges SMS augmenta les lesions musculars / Xiclet per a aprimar / Exercici contra el càncer de mamella / Els videojocs, útils per a la cirurgia laparoscòpica / Ramón Planas Vilà

1 Juny de 2007

Astènia / L'abús de missatges SMS augmenta les lesions musculars / Xiclet per a aprimar / Exercici contra el càncer de mamella / Els videojocs, útils per a la cirurgia laparoscòpica / Ramón Planas Vilà

En quatre paraules

Astènia:

/imgs/20070601/img.salud-2.01.jpgÉs una sensació de debilitat física i intel·lectual que es manifesta amb una minva de la capacitat per a fer les tasques més senzilles sense esforç. Més freqüent entre les dones, pot ser deguda a situacions d’estrès o de depressió, encara que també pot estar causada per alteracions cardíaques, pulmonars o infeccions. L’astènia primaveral, que s’acompanya de símptomes de fatiga, és la que afecta un nombre més gran de persones. Les causes més freqüents d’aquest tipus de debilitat solen associar-se al canvi climatològic o a processos al·lèrgics. En qualsevol cas, remeten al cap de pocs dies sense necessitat de tractament.

El qui avisa no és traïdor

L’abús de missatges SMS augmenta les lesions musculars

/imgs/20070601/img.salud-2.02.jpgDolors als polzes, colzes inflamats i contractures a les espatlles són lesions cada vegada més comunes. Entre moltes altres causes, destaca l’ús intensiu de telèfons mòbils o reproductors de mp3, a més d’altres dispositius electrònics. Fins fa pocs anys les lesions per esforç repetitiu només afectaven els treballadors que passaven hores repetint el mateix moviment una vegada i una altra, però ara són cada vegada més freqüents perquè hi ha més persones que usen aquests dispositius, i durant més temps. A mesura que es redueixen els mòbils, també es fan més petites les tecles i cal fer moviments més delicats dels dits, i això podria afectar les articulacions. Els hospitals han detectat un increment d’aquestes patologies, conegudes també per la sigla anglesa RSI, dels polzes per l’ús de dispositius Ipod i mòbils (en aquest cas, especialment per l’enviament de missatges), lesions molt perjudicials i difícils de tractar.

Notícies

Xiclet per a aprimar

/imgs/20070601/img.salud-2.03.jpgL’obesitat és una malaltia que cada vegada afecta més persones i que està associada a altres patologies com ara diabetis o malalties coronàries. La solució a aquest problema creixent podria trobar-se en un xiclet, segons un estudi de científics de l’Imperial College de Londres. El xiclet està elaborat a partir del polipèptid pancreàtic, una hormona intestinal que reprodueix la sensació de sacietat, i té el potencial de ser un fàrmac segur i efectiu. Les proves efectuades suggereixen que dosis moderades poden reduir la quantitat de menjar ingerit entre un 15% i un 20%.

Exercici contra el càncer de mamella

La pràctica regular d’activitat física podria exercir un efecte protector davant del càncer de mamella. Així ho afirma un grup d’investigadors nord-americans en un estudi publicat en la revista Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. En la investigació es va avaluar 15.710 dones, de les quals 8.080 tenien diagnosticat un tumor mamari. L’estudi va evidenciar que les dones que no fan exercici amb assiduïtat semblen tenir un risc més alt de patir càncer en comparació amb les que practiquen esport a diari, un risc que disminueix fins a un 23% si es practica una activitat física durant sis hores setmanals o més.

Els videojocs, útils per a la cirurgia laparoscòpica

Els videojocs electrònics poden ser útils per a entrenar els cirurgians que operen per videolaparoscòpia, segons apunta un estudi elaborat per investigadors de la Universitat d’Iowa, als Estats Units, i publicat en Archieves of Surgery. Els científics van avaluar l’habilitat i la destresa de 33 cirurgians en proves que no involucraven pacients. El 58% dels metges, que jugaven almenys tres hores setmanals amb videojocs, van demostrar tenir més velocitat i precisió en comparació amb aquells que no tenien l’hàbit de jugar. Després de fer una prova en què havien de jugar amb tres tipus de videojocs diferents, els cirurgians van ser novament avaluats i es va observar una millora significativa en les seues habilitats.

Ramón Planas Vilà, vicepresident de l’Associació Espanyola per a l’Estudi del Fetge (AEEH)

“El fetge sa té una gran capacitat de regeneració”

/imgs/20070601/img.salud-2.entrevista.jpg Què converteix en vital un òrgan com el fetge?
El fetge és l’òrgan més complex del nostre organisme pel nombre de processos que controla, per això es considera que és la principal fàbrica del cos humà. A càrrec seu té la funció del metabolisme [síntesi i transformació] de gran part de les proteïnes, els hidrats de carboni i els lípids corporals; però també és responsable de la producció de factors de coagulació i de l’assimilació dels fàrmacs.

En els trasplantaments n’hi ha prou amb un poc de teixit de fetge per a regenerar l’òrgan sencer.
El fetge sa té una gran capacitat de regeneració, i això possibilita la realització de trasplantaments a partir de donants vius, dels quals s’obté tan sols una porció del fetge. Tant en el donant com en el receptor el fetge aconsegueix la seua mida normal amb el temps.

Sempre és així?
La capacitat de regeneració disminueix o fins i tot s’anul·la quan el fetge presenta una cirrosi avançada.

Si el fetge és sensible al que ingerim, hem d’evitar menjar o beure tot allò que puga perjudicar-lo?
No hi ha proves convincents que algun aliment concret puga estar implicat en l’empitjorament o la millora de la funció hepàtica. La restricció de greixos o les dietes amb un contingut elevat en proteïnes no han demostrat cap eficàcia, per la qual cosa seria erroni prescriure-les en benefici de la salut hepàtica. No és raonable tampoc restringir la ingestió de sal, excepte en períodes avançats d’una cirrosi.

I l’alcohol?
Tant l’alcohol com el tabac poden accelerar el curs de les malalties hepàtiques, per la qual cosa es desaconsellen. En canvi, el cafè ha demostrat en estudis recents certa capacitat per a reduir la cirrosi i, fins i tot, sembla tenir un efecte protector enfront del desenvolupament de càncer de fetge.