Camps de treball

Oci altruista per a l'estiu

Uneixen oci estival amb treball no remunerat i permeten conviure amb persones d'altres ciutats, cultures i països
1 Març de 2002
Img miscelanea listado 103

Oci altruista per a l'estiu

/imgs/20020301/miscelanea01.jpg
Arrencar les males herbes del Camí de Santiago, recuperar una vella escola i convertir-la en residència d’ancians, canalitzar aigua des d’un pou fins a un poblat, regenerar muntanyes que van ser pastura de les flames o acompanyar persones amb minusvalidesa durant les seves vacances són algunes activitats que cada estiu reuneixen centenars de joves europeus al voltant del que es coneix com camps de treball. Es tracta d’unir el temps d’oci estival amb treball no remunerat, al mateix temps que es conviu amb persones d’altres ciutats, cultures i països. Els requisits per a participar en camps de treball, les ofertes dels quals tramiten les institucions autonòmiques i es fan públiques a partir d’abril, són: tenir més de 16 anys i menys de 25 anys (encara que hi ha destinacions més especialitzades que busquen professionals sense que hi importi l’edat), pagar els 60 euros que donen dret a l’allotjament i a la manutenció durant els 15-20 dies en què habitualment es prolonga la trobada (el trasllat va a càrrec del voluntari) i acatar unes senzilles normes que es resumeixen a respectar els altres i complir amb les obligacions que marca l’organització.

Projectes molt diversos

La idea neix a finals de la Primera Guerra Mundial. Diverses organitzacions humanitàries van aprofitar la infraestructura i la xarxa de voluntariat jove per a organitzar grups que, durant els mesos d’estiu, dediquessin el seu temps a rehabilitar infraestructures de pobles i ciutats devastades per l’enfrontament bèl·lic. Dècades després es manté la proposta de destinar quinzenes d’estiu i vacances a treballar de forma voluntària en petits projectes arqueològics (restaurar esglésies, excavar ruïnes), mediambientals (netejar riberes de rius i costes marítimes, repoblar muntanyes, aixecar tallafocs) o humanitaris (acompanyar ancians o persones amb minusvalidesa, col·laborar en camps de refugiats). Es tracta d’una activitat que va més enllà dels campaments que permeten conèixer altres cultures, una modalitat també molt estesa; als camps de treball el voluntari es compromet a treballar sense rebre cap remuneració a canvi.

Gestionats per l’Administració

El Servei de Voluntariat Internacional coordina els projectes en la Comunitat Europea, estats de l’àrea i altres països mediterranis (Turquia, el Marroc, Tunis) i fins i tot als Estats Units i el Canadà. No obstant això, la gestió i la publicació d’ofertes correspon a cada comunitat autònoma encara que, de vegades, també entitats privades sense ànim de lucre (ONG sobretot) inclouen entre els seus projectes camps de treball. Enguany està previst que després de Setmana Santa les institucions comuniquin les destinacions i les places que s’han de cobrir i n’obrin el termini d’inscripció. Les normes els porten a no acollir més de dues persones de la mateixa província en què es porta a terme el treball i els límits de places estan marcats per la quota atorgada a cada comunitat. La plaça s’aconsegueix, excepte si cal uns coneixements determinats, en funció de la data d’inscripció i no hi ha inconvenient a apuntar-se a més d’una destinació.

Entre 5 i 7 hores de treball diari

Els 60 euros que es paguen donen dret a allotjament, menjar i assegurança d’accidents durant l’estada, encara que el trasllat sempre va a càrrec del voluntari. Els camps de treball no prometen luxe ni comoditats, es dorm en tendes de campanya o habitacles rudimentaris i sovint els matalassets al terra fan de llit. Depenent del projecte, a més, la preparació de menjars i la logística també són responsabilitat dels integrants del grup. Aquesta activitat se suma al temps de treball, que es desenvolupa de dilluns a divendres durant 5-7 hores al dia i preferentment de matí. Si bé en els camps de treball sempre hi ha monitors especialitzats que dirigeixen el projecte i en ocasions s’ofereixen altres activitats per a moments d’oci, són els mateixos participants els únics responsables d’organitzar el seu temps lliure.

No són per a practicar idiomes

Encara que la majoria de destinacions són nacionals, sortir a l’estranger és un atractiu afegit dels camps de treball per les oportunitats que ofereixen per a practicar idiomes. No obstant això, aquest no és l’objectiu de les activitats. I a fi d’assegurar-se de les vertaderes intencions d’un voluntari, alguns camps de treball de països de parla anglesa exigeixen als participants, abans d’admetre’ls, que demostrin haver realitzat amb anterioritat tasques de voluntariat. A altres destinacions, encara que el coneixement de la llengua no és determinant, calen nocions mínimes de l’idioma o idiomes en què es desenvoluparà el camp de treball (normalment la llengua local i l’anglès) per a assegurar la comunicació entre els integrants del camp.

Mosaic cultural

La participació de persones de distints llocs convivint sota els principis de respecte mutu i solidaritat, treballant desinteressadament per a aconseguir objectius comuns, permet conèixer diferents realitats socials, culturals, econòmiques, etc., tant de les persones que participen en el projecte, com del país o regió on tenen lloc. Els camps de treball, a diferència de les colònies o els campaments, són espais on es requereix una màxima participació i implicació dels voluntaris en qüestions comunes que afecten el desenvolupament de l’activitat.

Per a apuntar-se a un camp de treball

 • Cal ser conscient que, per molt que també ofereixin l’oportunitat de conèixer gent nova, el seu objectiu és desenvolupar un projecte. Per a aconseguir-ho cal treballar i acceptar les responsabilitats que formen la idiosincràsia del camp.
 • Per a informar-se’n es pot contactar amb l’Institut de la Joventut (INJUVE) en el telèfon 913637700. També es pot anar a la institució que en cada comunitat autònoma s’encarrega de tramitar activitats juvenils (Conselleries i Instituts de la Joventut, Cases de la Joventut…).
 • Cal tenir present que l’elecció del camp i la possibilitat d’aconseguir plaça dependrà de la data d’inscripció: convé estar-hi atent.
 • No són gratuïts, encara que sí que són molt econòmics: costen aproximadament 60 euros, que inclouen l’assegurança sanitària.
 • Cal recordar que el trasllat va sempre a càrrec del voluntari.
 • Si la destinació és a l’estranger, l’organització local pot exigir al voluntari nocions de la llengua d’aquell país.
Regles que regeixen els camps
 • Complir les obligacions concretes del treball proposat.
 • qüestions consensuades de caràcter organitzatiu.
 • Contribuir a la consecució dels objectius del camp.
 • Complir els horaris establerts prèviament.
 • No consumir begudes alcohòliques o un altre tipus de drogues.
 • La incorporació al camp s’ha de realitzar el primer dia de cada torn.
 • El voluntari no podrà absentar-se del camp si no és per causa justificada. Si ho fa, haurà de firmar una carta en què expliqui els motius de la seua renúncia.
 • No és permés usar vehicles particulars durant l’estada al camp de treball.
 • S’ha de mostrar respecte cap als companys, amb independència del seu sexe, religió, raça, idees polítiques o religioses.