Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Autoescoles, es van comparar els preus de 210 en 14 ciutats : Pel mateix carnet, unes autoescoles cobren el triple que d'altres

La informació en matèria de preus és poc transparent i la competència en preus, escassa en moltes ciutats

/imgs/20020301/tema01.jpg
L’any passat 750.391 persones van contractar en el nostre país els serveis d’una autoescola per a aconseguir el permís de conduir, la qual cosa no és estranya ja que en aquest període es van matricular gairebé 1,8 milions de cotxes nous. El procés d’aprenentatge és tant de teòrica com de pràctica i consta de diverses fases, i exigeix a l’alumne, a més d’un considerable esforç, el desemborsament d’una quantitat important de diners. CONSUMER ha comparat els preus que cobren 210 de les autoescoles més importants de 14 ciutats, partint d’un supòsit molt comú: permís de conduir tipus B, obtenint-lo “a la primera”, després d’haver exhaurit un màxim de tres convocatòries i de rebre 20 hores de classes pràctiques i tres mesos de classes teòriques, i incloent en el preu final la matrícula, les taxes de Trànsit, exàmens, material, despeses de gestió…

La primera dada que es deriva de l’estudi és que el cost mitjà d’aquest permís de conduir en les 210 autoescoles estudiades és de 931 euros, quantitat que equival a gairebé 155.000 pessetes. S’ha comprovat també que el sector de les autoescoles és un sector que ofereix (tret d’excepcions) una informació poc transparent i escassament útil per al consumidor (en tant que li dificulta comparar els preus), i que la competència en preus, fins i tot existint en totes menys a Santander, és freqüentment escassa entre les diverses autoescoles d’una mateixa ciutat.

L’informe aporta altres dues conclusions de gran interès: una, que les tarifes mitjanes de les diverses ciutats són tan diferents que -sempre parlant del supòsit descrit- a la Corunya, la mitjana del que cobrarien les 15 autoescoles estudiades seria de 463 euros (77.000 pessetes), mentre que en les de Vitòria aquesta mitjana és de gairebé el triple, 1.279 euros (213.000 pessetes) i a Pamplona, Logronyo, Sant Sebastià i Castelló de la Plana supera els 1.080 euros (180.000 pessetes). I si comparem entre tota la mostra de l’estudi, les dues més barates (una de la Corunya i una altra de Burgos) cobren al voltant dels 400 euros (66.500 pessetes), mentre que la més cara (una de Vitòria) exigiria 1.372 euros (gairebé 230.000 pessetes), més que el triple.

El carnet és el mateix

Aquestes diferències de preus poden considerar-se molt cridaneres perquè el que s’ensenya és el mateix en totes, perquè la qualificació dels professors és semblant en tant que està regulada per normativa legal i perquè el permís que s’obté en unes i altres autoescoles té la mateixa validesa. És a dir, que les diferències en la qualitat de l’ensenyament no són important entre unes i altres autoescoles i que, segons els experts consultats, els preus no tenen relació directa amb la qualitat real del servei prestat al client. Certes comoditats o l’ús de noves tecnologies no són essencials per a aprendre millor o més ràpidament.

I la segona conclusió, de caràcter encara més pràctic per a qui pensa treure’s el permís de conduir, és que en algunes ciutats l’esforç de comparar els preus entre les diverses autoescoles surt molt a compte. Aquelles en què és més evident aquesta disparitat de preus, sempre convenient per al consumidor en la mesura que li permet estalviar despeses, són Burgos (l’estalvi màxim possible és de 355 euros, 59.000 pessetes), Barcelona (323 euros), Pamplona (265 euros), Sant Sebastià (258 euros), i Màlaga, Alacant i València (les tres per sobre de 200 euros d’estalvi possible). En l’altre extrem, el de l’escassa o gairebé nul·la competència de preus entre les autoescoles, figura una sola ciutat, Santander, en la qual es va registrar una diferència màxima entre les 15 autoescoles de només 2,4 euros. A la capital cantabrica el preu mitjà d’aquest carnet del supòsit és de 1.054 euros, quan la mitjana de les 14 ciutats és de 930 euros.

En les altres 13 ciutats, l’estalvi que pot proporcionar a l’aspirant a conductor triar l’autoescola més barata de la seua ciutat és, si més no, notable. A la Corunya, després de Santander la segona ciutat en què l’estalvi possible és més petit, la diferència entre l’autoescola més barata i la més cara era de 134 euros (22.000 pessetes). Per tant, l’única ciutat en què la competència de preus entre les autoescoles és inexistent (en el supòsit estudiat) és Santander.

Alguns comentaris i consells

  • Pot exigir l’acreditació, expedida per la Direcció General de Trànsit, dels professors de l’autoescola.
  • Les autoescoles de petits poblacions poden disposar d’un sol professor. Les de ciutats han de disposar d’almenys dos professors i un director (però una mateixa persona pot exercir més d’una funció).
  • Les classes pràctiques no poden durar menys de 45 minuts ni més de dues hores seguides. Han d’impartir-se en ciutat i no es consideren com a tals les que s’imparteixen en circuits tancats.
  • El professor de les classes pràctiques ha d’acompanyar l’alumne el dia de l’examen. I la prova pràctica es realitzarà amb el mateix vehicle amb què l’alumne va aprendre a conduir, excepte que hi hagi una causa justificada per no fer-ho.
  • Les autoescoles han de subscriure un contracte d’ensenyament amb cada alumne, en el qual han d’especificar-se els drets i els deures d’ambdues parts.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions