Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Forma de presentar la carn

És un dels principals protagonistes en les amanides d’estiu. Per a fer una bona tria de la tonyina en conserva convé saber-ne algunes claus: el podem considerar un producte saludable, però no tots són iguals.

Forma de presentar la carn

La presentació del producte es relaciona amb la categoria comercial. Per exemple, la tonyina del nord se sol comercialitzar en blocs sencers o en grans trossos, més preuats que les molles (fragments de carn) o les engrunes (partícules de carn). Per a evitar el frau, les conserves elaborades a partir de blocs sencers o de trossos no poden contenir més del 18% i del 30% de molles, respectivament. Es permet qualsevol altra forma de presentació, sempre que s’identifiqui clarament en la denominació de venda del producte (per exemple, “filets de tonyina clara en oli d’oliva”). 

Entre els productes analitzats, els que presenten formats més preuats comercialment són la tonyina del nord de les marques Ortiz (220 g) i Eroski oliva (400 g), amb grans trossos tallats de forma longitudinal, seguit de les marques Albo i Ortiz (112 g), amb trossos de gran mida tallats transversalment i envasats en llaunes ovalades. També destaca la tonyina clara Albo, amb un format de llauna de 92 g, superior als 80 g habituals que presenten la resta de les marques.

La forma de captura importa

La bacora viu durant l’hivern en aigües de l’Atlàntic, prop de les illes Açores i Canàries, i migra cap al mar Cantàbric al juny, on roman fins al setembre. És en aquesta època que comença la temporada de pesca de la tonyina. El peix és capturat habitualment amb canya, d’un en un. Així s’indica en els envasos de la tonyina Ortiz (220 g i 112 g) i Eroski. És un art de pesca selectiu, així que s’eviten les captures accidentals d’altres espècies.

Les espècies amb què s’elabora la tonyina clara (T. albacares i T. obesus) habiten en aigües tropicals de l’Atlàntic, el Pacífic i l’Índic. En aquest cas es capturen habitualment amb xarxes d’encerclament, tal com s’indica en la tonyina clara Calvo gira-sol, Calvo natural, Eroski natural i Eroski escabetx, en els envasos de les quals també es mostra la zona de captura. Aquest sistema de pesca consisteix a localitzar o banc de peixos i a encerclar-lo amb una xarxa flotant d’uns 250-1.000 metres de llarg i 50 metres d’ample, amb l’ajuda d’una panga o llanxa petita, traçant un cercle al voltant del banc.

Si es poden fe servir arts de pesca com la canya o les xarxes d’encerclament per a capturar aquestes espècies de túnids (tonyina del nord i tonyina clara) és perquè són pelàgiques, és a dir, viuen relativament prop de la superfície. Aquestes formes de pesca eviten els danys sobre el fons marí i les captures accidentals d’altres espècies. Cada vegada hi ha més preocupació sobre aquests aspectes. Prova d’això és que totes les marques analitzades per a aquesta guia mostren indicacions relacionades amb la sostenibilitat mediambiental. La majoria compta amb el segell Dolphin safe/Dolphin safe, com és el cas de la tonyina del nord de les marques Albo, Ortiz oliva (112g), Ortiz oliva (220g) i Eroski oliva i la tonyina clara de les marques Albo oliva, Isabel gira-sol, Eroski natural i Eroski escabetx. Es tracta d’una certificació de caràcter voluntari regulada per l’Earth Island Institute, una organització no governamental dels EUA que estableix uns estàndards per a garantir la seguretat dels dofins durant la pesca de la tonyina. D’altra banda, en els envasos de Calvo gira-sol, Calvo natural i Isabel es mostren missatges relacionats amb el respecte al medi ambient i el benestar social i laboral, però no estan basats en estàndard regulats ni certificats.

Quan parlem de la forma de pesca normalment pensem en el possible impacte ambiental, però és una qüestió que també influeix en la qualitat del peix. Per exemple, si és sotmès a estrès intens durant la captura, com pot passar amb les espècies que es pesquen amb xarxa d’arrossegament, les característiques de la carn es veuran afectades negativament. El motiu és que el glucogen muscular (la reserva d’energia que té als músculs) s’esgota abans de morir i el pH no descendeix fins a nivells adequats, fet que dona com a resultat una carn seca i dura.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions