Suplements de magnesi: aixequen l’ànim?

1 Juny de 2020
Cheeseseller wrapping up goats cheese

Suplements de magnesi: aixequen l’ànim?

El dèficit de magnesi s’associa a símptomes com ara feblesa muscular, fatiga, depressió o irritabilitat. Així, la seva ingesta es relaciona amb una reducció del cansament i la fatiga i amb una funció psicològica normal, totes dues declaracions de propietats saludables permeses per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). Però la institució també considera que els nostres requeriments de magnesi poden obtenir-se fàcilment a partir de la dieta normal (es troba en aliments com el formatge, les llavors, la fruita seca i els cereals, entre altres) i, per tant, no hi ha necessitat de suplementació.

Una metaanàlisi internacional de 2018, en la qual van participar investigadors de la Universitat de Navarra i de l’Institut de Salut Carlos III, va analitzar específicament l’evidència sobre l’efecte dels complements de magnesi sobre l’estat d’ànim i no va trobar que tinguessin efectes superiors al placebo.

Per què surt una capa blanca en la xocolata

Quan el greix de la xocolata està sòlid, forma cristalls la configuració dels quals influeix sobre la brillantor, el color i la textura. La calor fon el greix i, quan la temperatura baixa, torna a l’estat sòlid però forma cristalls diferents, que reflecteixen la llum de manera diferent (sembla blanca) i li donen una textura granulosa.

L’equinàcia reforça el sistema immunitari?

A la UE no és legal esmentar propietats saludables sobre la planta Echinacea angustifolia, tot i els beneficis que pugui tenir sobre el sistema immunitari. Així i tot, els complements alimentaris d’equinàcia es promocionen com a preventius i coadjuvants del tractament d’infeccions respiratòries. Una recerca Cochrane (estudi que revisa l’evidència científica) va determinar que els productes a base d’equinàcia no mostren beneficis durant els refredats, però podrien tenir un lleuger efecte preventiu d’escassa rellevància clínica. Una revisió publicada a la revista científica JAMA tampoc no va trobar que la ingesta d’equinàcia reduís la durada dels refredats.

Amanides en bossa: cal rentar-les?

No. Les amanides que es presenten en bosses com a combinacions de fulles de diferents vegetals ja estan higienitzades. Si les rentem, podríem contaminar-les amb els microorganismes que hi hagi en les superfícies i els  estris. Això sí, per a assegurar-nos que efectivament ja estan netes, hem de fixar-nos en què en l’envàs posi “rentada” o “a punt per consumir”.

Sabies que els anacards crus no estan crus?

Aquesta fruita seca conté urushiol, un fenol capaç de desencadenar reaccions al·lèrgiques com ara erupcions. Per a evitar-ho, se sotmeten a un tractament amb vapor, per la qual cosa no són estrictament “crus”. Tots els que hi ha en el mercat han estat processats per a eliminar el risc.