Activia amb probiòtics

Aquesta llet fermentada desnatada fa servir l’al·legació “probiòtics” com a reclam saludable. Legalment no es considera un iogurt, perquè incorpora bifidobacteris, ferments no previstos en la normativa que regula els iogurts. Analitzem cadascun dels seus reclams.
1 Juny de 2020
Yogures 1 ok

Activia amb probiòtics

És un aliment probiòtic?

Sí, és un aliment probiòtic. A la Unió Europea no hi ha una definició legal del que és un probiòtic, sinó una descripció similar a la de l’OMS: “Probiòtic perquè conté milions de ferments naturals”. En aquest cas, així és. Dels microorganismes que conté, i a l’efecte d’etiquetatge, només es poden considerar probiòtics els microorganismes Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus (característics dels iogurts), però no uns altres ferments que també es troben en aquest producte, els bifidobacteris. A la UE no hi ha cap declaració de propietats saludables autoritzada per a cap soca bacteriana del gènere Bifidobacterium. Per tant, l’efecte beneficiós d’aquest producte no es refereix a la presència d’aquests últims.

Arriben “vius al teu interior”?

Tret dels pasteuritzats després de la fermentació, en la resta de llets fermentades els microorganismes, per definició, han d’estar vius en el producte. Aquest producte conté dos blocs de microorganismes: els bifidobacteris i els ferments làctics actius (“actius” implica que són viables, estan vius, requisit legal).

Què significa el missatge “Millora de la digestió de la lactosa”

La lactosa és el sucre simple que apareix de forma natural en la llet. Dues de les soques bacterianes que contenen aquest producte (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus) ajuden a digerir la lactosa, sempre que es trobin en una quantitat determinada: almenys 108 unitats per cada gram. En aquest cas sí que es compleix, per això aquest producte pot portar aquesta al·legació.

S’hi omet la paraula “iogurt” perquè no ho és

Legalment, s’anomena “iogurt” el producte que s’obté per l’acció conjunta de cultius de Lactobacillus  bulgaricus i Streptococcus thermophilus. En aquest cas, com que a més d’aquestes dues soques conté bifidobateris, no es pot anomenar iogurt, sinó “llet fermentada”.

Què significa 0% m. g.?

El terme m. g. no està descrit legalment, però per al consumidor té el significat de “matèria grassa”; per tant, amb el 0% davant s’identifica com un producte “sense greix”. Per això ha de complir les especificacions per a fer aquesta al·legació nutricional, ja que la normativa s’aplica tant a l’expressió “sense greix” com a qualsevol declaració que tingui el mateix significat per al consumidor. El producte compleix els requisits d’aquesta al·legació, ja que conté menys de 0,5 g de greix per cada 100 g (en concret, conté 0,4 g). Aquesta quantitat l’aporta l’ingredient principal, la llet desnatada. S’hi afegeix llet en pols per a incrementar el contingut en sòlids lactis, fet que n’eleva el valor nutricional i en millora la textura i la viscositat.

En l’envàs s’assenyala l’origen de la llet. És un esment obligatori des de 2018 per a la llet i els lactis (sempre que suposi més del 50% del pes de tots els ingredients) elaborats i comercialitzats a Espanya.

Informació nutricional

  • Calories. És un producte de poc valor energètic (42 kcal /100 g). Com que majoritàriament està elaborat amb llet desnatada conté una part mínima de greix (0,4 g/100 g) i només 0,2 g de greixos saturats.
  • Sucre. El total d’hidrats de carboni (5 g per cada 100 g) prové dels sucres, perquè es correspon amb la lactosa. L’OMS no la considera un sucre lliure ni dona recomanacions per a reduir-ne el consum.
  • Proteïnes. Té un alt contingut en proteïnes (4 g per 100 g) que li aporten el 40% de les quilocalories.
  • Sal. El contingut és baix (0,15 g per 100 g). L’OMS recomana reduir-ne la ingesta a menys de 5 grams diaris.
  • Calci. L’aportació de calci (120 mg / 100 g) cobreix el 15% de l’aportació diària dels valors de referència de nutrients.

Conclusió

Producte saludable, amb una bona aportació de proteïnes d’alta qualitat. La declaració saludable destacada, “probiòtics” i “millora la digestió de la lactosa en persones amb problemes per a digerir-la”, no es deu a la presència de bifidobacteris , sinó a la de dos tipus de bacteris que es troben també en tots els iogurts, per tant nutricionalment són productes molt semblants: poden fer aquesta al·legació sempre que continguin almenys 108 unitats d’aquests bacteris, com és el cas

Nutri-Score

La valoració Nutri-Score és A. Encara que està penalitzat lleugerament pel contingut en sucres simples, aquests procedeixen de la lactosa i no es consideren sucres lliures que calgui evitar. Té una bona aportació de proteïnes que computa positivament en la nota final.