Llet de cabra: igual que la de vaca?

30 Juny de 2020
GettyImages leche cabra

Llet de cabra: igual que la de vaca?

Com la de vaca, la llet de cabra no s’ha d’introduir en l’alimentació infantil abans dels 12 mesos d’edat (excepte si es fa com a ingredient en les fórmules per a lactants o preparats de continuació). Pel que fa als nutrients, conté aproximadament la mateixa quantitat de lactosa i de proteïnes que la de vaca, però té més calci i greix, que s’organitzen en gotes de mida més reduïda, fet que en podria millorar la digestibilitat, però no hi ha cap evidència científica que aboni aquesta teoria. El contingut en àcid fòlic i vitamina D és més baix. Encara que s’ha proposat com una opció per als nens que tenen al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca, l’EFSA no la considera una alternativa segura, perquè les seves proteïnes són molt semblants a les de la de vaca. Les proteïnes de la llet de cabra poden induir les seves pròpies al·lèrgies i no hi ha evidència científica que demostri que la incidència de les al·lèrgies sigui inferior si els menors de 12 mesos són alimentats amb fórmules basades en llet de cabra.

Donar te kombutxa als nens…

…Està desaconsellat. Es tracta d’una beguda elaborada amb una base de te i sucre, sobre la qual actuen bacteris i llevats que produeixen una fermentació lacticoalcohòlica. Les que estan sense pasteuritzar (a la zona de refrigerats del supermercat) continuen amb la fermentació mentre els microorganismes tinguin un substrat del qual alimentar-se. Això fa que la quantitat d’alcohol s’incrementi amb el temps i arribi als 3,5 graus en preparacions casolanes (les que s’ofereixen en cafeteries i bars solen ser-ho). Per aquesta raó, no en poden prendre els nens i les persones que hagin d’evitar l’alcohol, com embarassades.

Com podem preparar els seitons per a evitar l’anisakis. 

Només els fruits de la pesca procedents de l’aigua salada poden tenir el paràsit. Una cocció completa a 60 °C (fregit o al forn) en tot el producte i durant un minut és suficient per a destruir l’anisakis. El fumat o l’escabetxat en vinagre no l’aniquilen, així que per a aquestes preparacions caldrà retirar-ne les vísceres i el cap i congelar-lo durant 5 dies, a uns -20 °C.

Compostos tòxics en les barbacoes

Tècniques culinàries com la graella, que impliquen cuinar la carn a altes temperatures, permeten la formació de tòxics com les amines heterocícliques o les nitrosamines, que tindran una concentració més alta com més socarrat estigui l’aliment. Aquests tòxics són cancerígens i poden danyar l’ADN, per això qualsevol nivell d’exposició pot danyar potencialment l’organisme. Les barbacoes faciliten que els sucs de la carn entrin en contacte amb les brases, es cremin i generin hidrocarburs aromàtics policíclics. Per a reduir l’aparició d’aquests tòxics es recomana eliminar el greix visible i apartar les brases per a evitar que caigui sobre el foc, precuinar la carn a menys temperatura i finalitzar la cocció a la barbacoa o eliminar les parts cremades.