Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Útils i ben elaborats

/imgs/20050501/analisis-alimentos.01.jpg L'alimentació en el primer any de vida és crucial en el desenvolupament del bebè, ja que el creixement és més ràpid que mai i les necessitats nutritives són més altes. És en aquesta època quan els lactants (menys de 12 mesos) són més immadurs i vulnerables, per la qual cosa és fonamental assegurar-los una alimentació adequada que els satisfaça les necessitats nutritives, els previnga possibles patologies i els ajude a crear hàbits alimentaris saludables.

Se'n distingeixen tres etapes: durant el període lacti (fins als 4-6 mesos), l'alimentació es basa en la llet, que pot ser materna (la més recomanada), artificial (fórmules d'inici) i mixta. En el període de transició, de deslletament o de Beikost (a partir dels 4-6 mesos), s'ha d'augmentar tant l'energia aportada com la quantitat de diversos nutrients. És per això que s'introdueixen aliments semisòlids (purés casolans i/o potets), encara que es continue mantenint la lactància, que en aquesta fase és principalment artificial (fórmules de continuació). Es van incorporant, gradualment i d'acord amb el pediatre, aliments no lactis, preparats de forma adequada en consistència i quantitat i adaptats a la maduració i el desenvolupament del bebè. Així, els infants aprenen a mastegar i a empassar i tasten sabors nous. En el període de maduració digestiva s'introduiran altres aliments.

Amb la llet no n'hi ha prou

/imgs/20050501/nene.gif La llet no proporciona l'energia i els nutrients que necessita un bebè que ja ha complit 4 o 6 mesos. Les funcions digestives han madurat, per la qual cosa cal incloure una alimentació complementària. No es recomanen els aliments nous abans, però tampoc no convé introduir-los després, perquè la falta de diversificació és motiu de pèrdua de gana, i es desaprofita una època idònia per a l'educació del gust i l'adaptació progressiva a una alimentació equilibrada.

S'han analitzat dues varietats d'aliments infantils envasats en pots de vidre o potets: quatre de "fruites variades" i quatre "amb pollastre i arròs", d'Hero, Hipp (es declara ecològic), Nestlé i Nutribén, que costaven des de 3,36 fins a 7,82 euros el quilo. Encara que el perfecte és seleccionar els ingredients i preparar a casa purés de carn i de fruites, recórrer a aquests potets és una solució correcta, tal com va demostrar aquesta anàlisi.

Etiquetatge i envàs

A més de les indicacions obligatòries en qualsevol aliment envasat, les etiquetes dels potets han de proporcionar informació sobre: composició nutricional, instruccions de preparació, presència o absència de gluten i edat mínima a partir de la qual s'han de consumir (mínim, 4 mesos). L'estudi va apreciar només una irregularitat: les dues mostres d'Hipp no mostraven la denominació de venda, el pes net i la data de consum preferent en el mateix camp visual, per la qual cosa incompleixen la norma.
Els vuit envasos tenen tancament hermètic: per a obrir-los, cal pressionar el centre de la tapa, destacat en un altre color. Si la tapa es mou, o si en girar-la no sona "pop", no es consumirà l'aliment.

Què tenen els potets de fruites

Per a l'aportació vitamínica, convé incloure fruites, bé en suc o bé en puré, en la dieta del lactant quan compleix els quatre o cinc mesos d'edat. Però les fruites no han de substituir una presa de llet, perquè s'ha d'assegurar al bebè l'aportació suficient de calci i proteïnes. Per tant, llet i fruites han de ser complementàries, no excloents. Important: les fruites són dolces per naturalesa, per la qual cosa no cal endolcir-les amb sucre. Aquests potets tenen en comú l'ús de la taronja o la poma i, depenent de les mostres, se'n troben d'altres com l'albercoc, el préssec, la pinya, el plàtan o la pera; Hipp afegeix pastanaga. Altres ingredients d'aquests potets de fruites són aigua o suc, espessidors com farina i midó, vitamina C i sucre (excepte en Hipp). Segons els etiquetatges, el que ofereix més quantitat de fruita és Nutribén (91% del producte) i el que n'ofereix menys, Nestlé (66%). Hipp té el 76% de fruita i Hero el 85%. Les calories van variar des de les 55 cal/100g d'Hipp fins a les 84 cal/100g de Nestlé. El nutrient principal són els hidrats de carboni, que representen entre el 13% i el 20% de producte. Els hidrats de carboni es componen bàsicament de sucres simples com la fructosa (pròpia de la fruita) o la sacarosa, si s'hi ha afegit sucre. Els hidrats de carboni complexos estan representats pel midó, afegit per la funció espessidora o gelificant.
El contingut en proteïnes (0,5%) i greixos (0,1%) és irrellevant. No ho és, però, el de fibra (1%), beneficiosa per a la regulació del tracte gastrointestinal. Els quatre potets de fruites contenen vitamina C afegida; amb qualsevol pot de 250 grams es cobreixen àmpliament les necessitats diàries del lactant per a aquest nutrient.

I els de pollastre amb arròs?

/imgs/20050501/analisisa02.jpg Els ingredients, segons indiquen les etiquetes, són: pollastre, arròs, oli d'oliva (excepte en Hero, que n'utilitza de gira-sol), sal i, en algunes mostres, verdures. En Hipp (la denominació del qual és "verdures i arròs amb pollastre") l'ingredient majoritari són les verdures. Nutribén és l'únic sense verdura i Nestlé és l'únic que afegeix llet, que n'és l'ingredient majoritari. Nutribén i Hero utilitzen midó com a espessidor. 100 grams d'aquests potets aporten entre 68 i 87 calories, xifra que suposa un quart de les necessitats energètiques del nadó. Els carbohidrats també són en aquests potets l'ingredient majoritari, però representen només entre el 7% i el 8%. A més, 100 grams aporten des de 0,5 grams de fibra (Hero) fins a 1,7 grams (Nutribén). El contingut més alt en proteïna es va trobar en Nestlé (4,8%) i Nutribén (4,2%), mentre que Hipp es quedava en 2,4%. El greix, de l'oli i el pollastre, representa entre el 3% i el 4%. Les anàlisis van detectar midó en les quatre mostres (des de l'11% de Nutribén fins al 6% d'Hipp), i en proporció superior a la dels potets de fruites. Aquest midó pot procedir de la patata i de l'addició com a espessidor.

En tres dels quatre potets, el pollastre s'esmenta en primer lloc en la denominació, per la qual cosa aquest ingredient ha de representar almenys un 10% del producte, i el contingut en proteïnes ha de ser com a mínim 4g/100 calories i el de greixos un màxim de 6g/100 calories; els tres pots compleixen aquests requisits. Quan el pollastre no s'esmenta en primer lloc en la denominació (cas d'Hipp), ha de representar almenys el 8% del producte, les proteïnes han d'arribar com a mínim a 3g/100 calories i el greix no ha de superar els 4,5g/100 calories. Hipp (amb 4,7g/100 calories) supera lleugerament aquest màxim en greixos. D'altra banda, els potets han de tenir menys de 200mg/100g de sodi, límit al qual ni tan sols s'acosten aquests vuit potets: els de fruita en contenen entre 7 i 19mg/100g i els de pollastre, des de 46 fins a 158mg/100g.

Al.lergògens, plaguicides i estat sanitari

La introducció d'aliments nous en la dieta dels bebès s'ha de fer gradualment i seguint les recomanacions del pediatre. A aquesta edat, els infants són molt sensibles als canvis bruscos: poden sorgir intoleràncies i al.lèrgies alimentàries. El gluten és una fracció proteica (pròpia de cereals com el blat, l'ordi, el sègol i l'avena) desaconsellada per a lactants de menys de 6 mesos d'edat amb l'objectiu de reduir el risc de celiaquia. Com més tardana és la introducció del gluten, més benigne és el debut de la malaltia, si s'hi produeix. Altres aliments, com l'ou, la llet, el peix i certes fruites, són potencialment al.lergògens si s'introdueixen excessivament aviat, en certa quantitat i de forma reiterada. S'ha comprovat al laboratori si els vuit potets comparats en aquesta anàlisi contenien llet, ou o gluten, substàncies problemàtiques per a alguns infants. Els vuit porten en les etiquetes la indicació i el logotip específic d'aliments "sense gluten" (aquest esment és obligatori). Resultats: no es va detectar gluten, ou ni llet en les mostres, excepte en Nestlé "Pollastre amb arròs" que conté (i declara en la llista d'ingredients) llet.

D'altra banda, els aliments infantils no han de contenir residus de plaguicides per sobre de 0,01 mg/kg de producte llest per al consum o reconstituït. Es van buscar en les vuit mostres els plaguicides més utilitzats, amb resultats negatius.

L'estat microbiològic d'aquest aliment ha de ser impecable: els bebès els han de consumir tal qual (potets de fruites) o després d'un lleu escalfament (pollastre amb arròs). Les anàlisis van demostrar la inexistència de gèrmens en els vuit potets, per la qual cosa la qualitat higienicosanitària era correcta.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions