Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Taxis : Informació a l'usuari i confort del vehicle, el més millorable

La professionalitat satisfactòria dels taxistes i les diferències notables de tarifes en les 13 ciutats, altres conclusions importants

/imgs/20050501/tema01.jpg
Tot i que és un mitjà de transport d’ús molt habitual i que és la professió de desenes de milers de persones, les característiques que defineixen el servei que presten els taxis són molt poc conegudes. La particularitat principal és que es tracta d’un servei a mitjan camí entre el públic (és regulat per les administracions locals) i el privat (l’ofereixen particulars). Es considera que és una activitat d’interès general que, pel seu caràcter estratègic, ha de ser regulat per les autoritats públiques.

És normalment l’ajuntament qui fixa el nombre de llicències de taxi que es concedeixen en cada municipi i les tarifes que s’hi apliquen, a més d’altres aspectes que en regulen el funcionament i en garanteixen la qualitat del servei. S’ha de suposar que aquestes mesures busquen l’equilibri entre l’exigència dels ciutadans d’un transport eficaç i la necessitat dels taxistes d’aconseguir una rendibilitat suficient en l’activitat professional.

A fi d’estudiar la qualitat del servei i les tarifes dels taxis espanyols, CONSUMER EROSKI ha realitzat una investigació sobre el terreny en 13 ciutats: Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Màlaga, Bilbao, la Corunya, Alacant, Pamplona, Vitòria, Sant Sebastià, Múrcia i Oviedo.

La conclusió principal és que el servei del taxi ha de millorar fonamentalment en dues coses: una, la informació que s’ofereix als usuaris, deficient sobretot en l’exhibició de les tarifes; i dues, en el confort i la netedat dels vehicles, que en massa casos distava de ser l’apropiat per a un viatge agradable. El millor va ser la professionalitat dels taxistes, que van tenir una conducta i una actitud majoritàriament molt bona.

El pitjor va ser la informació facilitada als usuaris, amb un 31% dels taxis que es van incloure en l’estudi suspesos. Les deficiències més habituals van ser les de no oferir informació sobre les tarifes, no tenir en un lloc ben visible el taxímetre i no exposar les dades sobre la identitat del taxista. En netedat i confort del vehicle, un de cada cinc taxis estudiats van suspendre la prova (per estar bruts, semblar poc cuidats o resultar incòmodes).

La professionalitat dels taxistes va ser el millor: la meitat dels estudiats van merèixer una nota excel.lent, si bé un de cada deu va suspendre en aquest apartat crucial. Els motius? Els més rellevants en van ser tres: “baixar la bandera” abans que l’usuari comuniqués la destinació al taxista, els excessos de velocitat, i el tan conegut com temut estratagema de fer un trajecte més llarg del necessari per a arribar a la destinació sol.licitada pel client.

Quant als preus, no és senzill comprendre el perquè de les grans diferències entre unes i ciutats i unes altres en un servei que, en principi, és semblant en totes. En la majoria de les localitats s’aplica la “baixada de bandera” (excepció: Pamplona i Sant Sebastià). La tarifa es mou entre 1,02 euros (Sevilla) i 1,30 euros. En aquest tram se situen les baixades de bandera dels taxis de la Corunya, Màlaga, Alacant, València, Oviedo i Barcelona. A Bilbao i Madrid cobren 1,6 euros, però a Vitòria, l’abaixament suposa 3,14 euros si bé inclou els dos primers quilòmetres i una espera de 5 minuts.

El recorregut mínim (o despesa mínima que suposa pujar a un taxi) existeix en deu de les tretze ciutats; les excepcions són Vitòria, Barcelona i Madrid, que, en benefici de l’usuari, no exigeixen una despesa mínima. Però també en aquest recorregut mínim hi ha diferències notables: a Sant Sebastià costa 3,49 euros (laborables, horari diürn), mentre que a Sevilla, la Corunya, Alacant, Màlaga, Oviedo, València i Pamplona aquesta despesa mínima es queda entre 2,8 i 3 euros. A Bilbao, finalment, comporta pagar 3,15 euros.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions