Espremedores elèctriques

Senzilles i eficaces

La capacitat per a premsar i filtrar la polpa és, al costat del preu, el que més les diferencia
1 Maig de 2005

Senzilles i eficaces

/imgs/20050501/analisisb01.jpg
S’han analitzat vuits espremedores elèctriques per a cítrics que costen des dels 17,22 euros d’Ufesa ‘Citraris EX7233’, fins als 25,37 euros de Taurus ‘Turbo Centrifugo 6’. La millor relació qualitat-preu és Philips ‘Cucina HR 2744’, que costa 19,55 euros, ofereix molt bona qualitat global i és la més ben valorada en la prova d’ús. Una altra opció interessant és Ufesa, la més barata i amb bona nota en la prova, encara que no incorpora cap sistema per a eliminar la polpa, prestació essencial per a alguns consumidors.

Les espremedores elèctriques permeten extreure el suc de cítrics com la taronja, la llimona o el pomelo sense l’esforç que suposa l’espremedora manual. No cal pitjar per a obtenir suc, n’hi ha prou de col.locar la peça de fruita partida per la meitat sobre el con i estrènyer lleugerament perquè el mecanisme elèctric gire i extraga el suc per fricció. Per comprovar les prestacions i la resistència de les vuits espremedores, CONSUMER EROSKI les va sotmetre a diverses proves al laboratori.

Aquestes espremedores disposen de tapa protectora, un recipient extraïble en el qual es diposita el suc i un sistema recollidor de cables que evita certes molèsties a l’hora de guardar-les. A més, tots els motors giren en els dos sentits (sistema conegut com de “doble rotació”), fet que ajuda a extreure el suc de la fruita.

Diferències de grandària

Segons els etiquetatges, la potència d’aquestes espremedores varia des dels 20 watts (W) de Braun fins als 30 W de Taurus i Tefal. Però el consum real no sempre és l’indicat: Tefal, Ufesa i Philips consumeixen menys del que indiquen (9 W, 6 W i 7 W, respectivament) encara que això no ho penalitza la norma. Les més austeres en les necessitats energètiques van ser Russell Hobbs “Classic citrus press” (17,3 W) i Philips (17,5 W), enfront de Taurus, que va necessitar gairebé el doble (31 W). Un cable llarg ofereix més llibertat per a col·locar l’espremedora lluny de l’endoll. El més extens és el de Taurus, amb 133 centímetres, seguit d’Ufesa (128 cm) i Tefal (127 cm). El més curt, en canvi, va ser el de Moulinex, amb a penes 94 centímetres. La resta van vorejar els 110 centímetres.

Els recipients on es recull el suc són extraïbles, per la qual cosa resulten més còmodes per a servir el suc i, posteriorment, rentar-los. El de més capacitat és l’analitzat de Braun (un litre), el doble que el pitjor en aquest apartat: Russell Hobbs.

El cono, fonamental

/imgs/20050501/analisisb02.jpg
El sistema de pressió de la polpa consisteix en dues petites ales adossades al con que, quan aquest gira, estenen i premen la polpa de la fruita per a extreure’n el que quede de líquid (i així també s’aconsegueix que part d’aquesta polpa passe al recipient amb el suc). El mecanisme de Taurus s’anomena ‘mode centrifugadora’ i és una mica més complex: per a posar-lo en marxa cal tancar l’espremedora i pressionar la tapa, amb la qual cosa se “centrifuga” la polpa traient el suc que pogués retenir. Kenwood és l’únic que no té un sistema per a obtenir de la polpa el suc que hi hagués pogut quedar.

A pesar que a la polpa es troba bona part de la fibra de les taronges, molts consumidors prefereixen prendre el suc tan líquid com siga possible. Braun, Russell Hobbs, Moulinex i Philips permeten seleccionar la quantitat de polpa present en la beguda. Entre aquests quatre, el fi tamís metàl.lic de Moulinex resulta el més efectiu per a no deixar passar la polpa. Tefal, una de les que no incorpora un mecanisme per a evitar la presència d’aquest element, indica en el manual que el con més gran deixa passar més quantitat de polpa, per la qual cosa compliria aquesta missió de manera parcial. El filtre de la polpa és de plàstic en tots els casos, excepte en Kenwood, que és d’acer inoxidable. Les vuit són tècnicament semblants, encara que amb alguna diferència: Braun, Russell Hobbs, Moulinex i Philips són les més completes, i Kenwood la més pobra en funcions extra.

Prova d’ús

Quant a la qualitat global, les espremedores són electrodomèstics extremadament simples i de maneig molt fàcil, per la qual cosa totes les analitzades han aconseguit aprovar sobradament i sense moltes diferències entre si. Les millors van ser les estudiades de Philips, Braun, Russell Hobbs i Moulinex (totes aconsegueixen un ‘molt bé’), seguides d’Ufesa, Tefal i Taurus, que obtenen un ‘bé’. Kenwood és l’única que no supera l’acceptable’, per tenir unes prestacions pobres.

La informació relativa a seguretat i els manuals eren correctes en tots els casos. Però no els documents de garantia, incorrectes en Taurus i Kenwood, perquè oferien un any de garantia total en comptes dels dos anys que estableix la norma. Això no obsta perquè els consumidors puguen reclamar i, tot i que els documents de garantia siguen incorrectes, estiguen emparats per aquest mínim legal de dos anys. A més, es dóna la circumstància que Kenwood incomplia la llei de garanties també per estar íntegrament redactada en anglès (almenys, hauria d’estar-ho també en castellà) i per afirmar que la garantia només té validesa al Regne Unit.

Les espremedores van ser sotmeses a proves de seguretat molt exigents. Es va mesurar la resistència a la calor, al foc, als corrents elèctrics, al bloqueig del motor i es va comprovar que no era possible accedir a les parts perilloses amb els dits. Les vuit van superar aquestes proves i després van continuar funcionant amb normalitat.

Desdejunar-se amb taronja

La taronja i el seu suc són una font excel.lent de vitamina C, flavonoides i betacarotè, per la qual cosa aquesta fruita està especialment indicada per a tenir cura de la salut cardiovascular. Les substàncies presents en la taronja inhibeixen l’oxidació de l’anomenat “colesterol dolent” (LDL-c), impedeixen que es diposite a les parets dels vasos sanguinis i prevenen l’arteriosclerosi. A més, combaten l’acció nociva dels radicals lliures.

Una taronja mitjana o un got de suc cobreixen pràcticament els 60 mil.ligrams de vitamina C que una persona adulta necessita al dia. Cal tenir en compte que a algunes persones no els cau bé prendre suc de taronja en dejú, pel fet que la taronja, i especialment el seu suc, poden provocar un buidament brusc de la vesícula biliar que s’acompanya de nàusees o pesadesa abdominal. Aquestes molèsties no presenten gravetat i se solucionen ingerint abans un altre aliment.

Si es té anèmia, la vitamina C del suc de cítrics fa que es duplique la biodisponibilitat (percentatge que s’absorbeix) del ferro, per la qual cosa és recomanable beure el suc acompanyant els aliments rics en ferro o amb suplements d’aquest mineral. Aquesta és la raó per la qual es recomana també acompanyar amb suc de taronja la farinetes de cereals dels bebès.

En síntesi y taula comparativa

En síntesi

  • S’han analitzat vuits espremedores elèctriques per a cítrics que costen des dels 17,22 euros d’Ufesa fins als 25,37 euros de Taurus.
  • Les garanties de Taurus i Kenwood són incorrectes perquè no ofereixen els dos anys mínims. Kenwood, a més, no està en castellà i no indica que té validesa a Espanya. Tots els equips van superar les exigents proves de seguretat.
  • Són aparells senzills i fàcils d’usar. Les diferències més significatives es van observar en algunes funcions com la filtració de la polpa, o la pressió, per a treure’n tot el suc.
  • La més petita és la de Kenwood i la més gran, la de Braun. La potència real de les espremedores Tefal, Ufesa i Philips és inferior a la declarada en els manuals. Tots els sistemes de selecció de polpa realitzen eficaçment la seua funció, però els millors són Russell Hobbs, Philips i Moulinex. La més fàcil de netejar és Braun, mentre que la més complicada d’usar és Taurus.
  • En la prova d’ús les puntuacions van variar des dels 6,6 punts de Kenwood, la pitjor, fins als 7,6 punts de Philips.
  • En qualitat, se’n van distingir tres grups: Braun, Russell Hobbs, Philips i Moulinex van demostrar una qualitat “molt bona”; en Ufesa, Tefal i Taurus és “bona” i Kenwood, la més simple, es queda amb un “acceptable”.
  • La millor relació qualitat-preu és l’espremedora de Philips: ofereix molt bona qualitat i va ser la més ben valorada en la prova d’ús. Ufesa, la més barata, és una altra bona opció, sempre que no es vulga filtrar la polpa.
Marca Model Philips “Cucina HR2744” Ufesa “Citraris EX7233” Braun “Citromatic MPZ9” Russell Hobbs “Classic Citrus Press”
Preu (euros) 19,55 17,22 21,53 19,90
Informació i protecció al consumidor Correcte Correcte Correcte Correcte
Garantia producte Correcte Correcte Correcte Correcte
Seguretat Correcte Correcte Correcte Correcte
Compatibilitat electromagnètica Correcte Correcte Correcte Correcte
Característiques tècniques
Dimensions (mm) 237×191 x165 226×173 x160 257×207 x176 194×218 x156
Pes (g) 858 771 968 798
Potència declarada (W) 25 25 20 22
Consum màxim (W) 17,5 18,8 20,4 17,3
Longitud del cable (cm) 122 128 118 107
Capacitat del dipòsit (ml) 600 580 1000 500
Nombre de cons 1 2 1 1
Sistema pressió polpa
Control regulable de la polpa No
Indicador de nivell
Material del filtre Plàstic Plàstic Plàstic Plàstic
Prova d’ús (de 1 a 10) 7,6 7 7,5 7
Qualitat global Molt bé Molt bé Molt bé
Marca Model Moulinex “Vita Press 600” Tefal “Prep?line” Taurus “Turbo Centrigugo 6” Kenwood “Je270”
Preu (euros) 20,33 20,30 25,37 19,85
Informació i protecció al consumidor Correcte Correcte Correcte Correcte
Garantia producte Correcte Correcte Incorrecte (1 any) Incorrecte (No castellà)
Seguretat Correcte Correcte Correcte Correcte
Compatibilitat electromagnètica Correcte Correcte Correcte Correcte
Característiques tècniques
Dimensions (mm) 226×187 x178 221×165 x166 250×170 x174 174×200 x139
Pes (g) 788 873 1050 886
Potència declarada (W) 29 30 30 25
Consum màxim (W) 27,7 21,2 31,1 26,5
Longitud del cable (cm) 94 127 133 102
Capacitat del dipòsit (ml) 600 580 580 700
Nombre de cons 1 1 1 1
Sistema pressió polpa No
Control regulable de la polpa No No No
Indicador de nivell No
Material del filtre Plàstic Plàstic Plàstic Acer inoxidable
Prova d’ús (de 1 a 10) 7 6,8 6,9 6,6
Qualitat global Molt bé Bien Acceptable

Un per un

Una per una, vuits espremedores elèctriques

Philips "Cucina HR2744"

/imgs/20050501/philips.jpg 19,55 euros.
La millor relació qualitat-preu. La potència real és inferior en 7 W a la declarada en l’etiquetatge. La segona que menys consumeix (17,5 W). Té sistema de pressió i de selecció de la quantitat de polpa desitjada.
Prova d’ús: 7,6 punts, la millor. Agrada per la claredat del manual i dels comandaments, per la facilitat d’ús i per la capacitat per a reduir la quantitat de polpa en el suc.
Qualitat global: molt bona.

Ufesa "Citraris EX7233"

/imgs/20050501/ufesa.jpg 17,22 euros, la més barata.
Una altra opció interessant.
La més lleugera (771 grams). La potència real és inferior en 6 W a la declarada en l’etiquetatge. Té dos cons de diferent grandària. No permet reduir la quantitat de polpa en el suc, però sí premsar-la per a extreure’n més suc.
Prova d’ús: 7 punts, agrada pel disseny, però és la pitjor a l’hora de treure la polpa. Qualitat global: bona.

Braun "Citromatic MPZ9"

/imgs/20050501/braun.jpg 21,53 euros.
La més gran, té el dipòsit de més capacitat (un litre). Disposa de sistemes de pressió i selecció de la quantitat de polpa desitjada.
Prova d’ús: 7,5 punts, la segona millor. Agrada pel disseny, la facilitat de neteja i de muntatge, i per la resta de prestacions.
Qualitat global: molt bona.

Russell Hobbs "Classic Citrus Press"

/imgs/20050501/russell.jpg 19,90 euros.
La que menys consumeix (17,3 W), però la que té el dipòsit més petit (mig litre). Disposa de sistemes de pressió i de selecció de la quantitat de polpa.
Prova d’ús: 7 punts. Agrada per la claredat dels comandaments, per les dimensions i pes, i per reduir de forma significativa la quantitat de polpa en el líquid. Però és la pitjor puntuada en facilitat de muntatge i desmuntatge.
Qualitat global: molt bona.

Moulinex "Vita Press 600"

/imgs/20050501/moulinex.jpg 20,33 euros.
La que té el cable més curt (94 cm). Disposa de sistemes de pressió i selecció de la quantitat de polpa.
Prova d’ús: 7 punts. La que té el millor sistema per a evitar que la polpa caiga al líquid. Qualitat global: molt bona.

Tefal "Prep Line"

/imgs/20050501/tefal.jpg 20,30 euros.
Potència real inferior en 9 W a la declarada en l’etiquetatge. Amb dos cons de diferent grandària. No es pot reduir la quantitat de polpa en el líquid, però sí premsar-la per a extraure’n més suc.
Prova d’ús: 6,8 punts. Va rebre les puntuacions més baixes en la claredat del manual i els comandaments, i en la possibilitat de reduir la polpa en el suc.
Qualitat global: bona.

Taurus "Turbo Centrifugo 6"

/imgs/20050501/taurus.jpg 25,37 euros, la més cara.
Incompleix la norma de garanties (només n’ofereix un any). És la més pesada (1,05 quilos), la que més consumeix (31,1 W) i la que té el de cable més llarg (133 cm). No permet reduir la quantitat de polpa, però disposa d’un sistema especial que la centrifuga.
Prova d’ús: 6,9 punts. Agrada per la facilitat de muntatge, però obté la valoració més baixa per no regular la quantitat de polpa i per ser la més difícil de netejar.
Qualitat global: bona.

Kenwood "JE270"

/imgs/20050501/kenwood.jpg 18,95 euros.
Incompleix la normativa de garanties (només n’ofereix un any, no està en castellà i no indica que és vàlida al nostre país). És la més petita. No ofereix sistemes de premsatge i de selecció de polpa, ni indicador de nivell en el dipòsit. L’únic filtre d’acer inoxidable.
Prova d’ús: 6,6 punts, la pitjor puntuació. La pitjor en disseny, reducció de polpa, facilitat d’ús i prestacions en general.
Qualitat global: acceptable.