Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Senzilles i eficaces

/imgs/20050501/analisisb01.jpg S'han analitzat vuits espremedores elèctriques per a cítrics que costen des dels 17,22 euros d'Ufesa 'Citraris EX7233', fins als 25,37 euros de Taurus 'Turbo Centrifugo 6'. La millor relació qualitat-preu és Philips 'Cucina HR 2744', que costa 19,55 euros, ofereix molt bona qualitat global i és la més ben valorada en la prova d'ús. Una altra opció interessant és Ufesa, la més barata i amb bona nota en la prova, encara que no incorpora cap sistema per a eliminar la polpa, prestació essencial per a alguns consumidors.

Les espremedores elèctriques permeten extreure el suc de cítrics com la taronja, la llimona o el pomelo sense l'esforç que suposa l'espremedora manual. No cal pitjar per a obtenir suc, n'hi ha prou de col.locar la peça de fruita partida per la meitat sobre el con i estrènyer lleugerament perquè el mecanisme elèctric gire i extraga el suc per fricció. Per comprovar les prestacions i la resistència de les vuits espremedores, CONSUMER EROSKI les va sotmetre a diverses proves al laboratori.

Aquestes espremedores disposen de tapa protectora, un recipient extraïble en el qual es diposita el suc i un sistema recollidor de cables que evita certes molèsties a l'hora de guardar-les. A més, tots els motors giren en els dos sentits (sistema conegut com de "doble rotació"), fet que ajuda a extreure el suc de la fruita.

Diferències de grandària

Segons els etiquetatges, la potència d'aquestes espremedores varia des dels 20 watts (W) de Braun fins als 30 W de Taurus i Tefal. Però el consum real no sempre és l'indicat: Tefal, Ufesa i Philips consumeixen menys del que indiquen (9 W, 6 W i 7 W, respectivament) encara que això no ho penalitza la norma. Les més austeres en les necessitats energètiques van ser Russell Hobbs "Classic citrus press" (17,3 W) i Philips (17,5 W), enfront de Taurus, que va necessitar gairebé el doble (31 W). Un cable llarg ofereix més llibertat per a col·locar l'espremedora lluny de l'endoll. El més extens és el de Taurus, amb 133 centímetres, seguit d'Ufesa (128 cm) i Tefal (127 cm). El més curt, en canvi, va ser el de Moulinex, amb a penes 94 centímetres. La resta van vorejar els 110 centímetres.

Els recipients on es recull el suc són extraïbles, per la qual cosa resulten més còmodes per a servir el suc i, posteriorment, rentar-los. El de més capacitat és l'analitzat de Braun (un litre), el doble que el pitjor en aquest apartat: Russell Hobbs.

El cono, fonamental

/imgs/20050501/analisisb02.jpg El sistema de pressió de la polpa consisteix en dues petites ales adossades al con que, quan aquest gira, estenen i premen la polpa de la fruita per a extreure'n el que quede de líquid (i així també s'aconsegueix que part d'aquesta polpa passe al recipient amb el suc). El mecanisme de Taurus s'anomena 'mode centrifugadora' i és una mica més complex: per a posar-lo en marxa cal tancar l'espremedora i pressionar la tapa, amb la qual cosa se "centrifuga" la polpa traient el suc que pogués retenir. Kenwood és l'únic que no té un sistema per a obtenir de la polpa el suc que hi hagués pogut quedar.

A pesar que a la polpa es troba bona part de la fibra de les taronges, molts consumidors prefereixen prendre el suc tan líquid com siga possible. Braun, Russell Hobbs, Moulinex i Philips permeten seleccionar la quantitat de polpa present en la beguda. Entre aquests quatre, el fi tamís metàl.lic de Moulinex resulta el més efectiu per a no deixar passar la polpa. Tefal, una de les que no incorpora un mecanisme per a evitar la presència d'aquest element, indica en el manual que el con més gran deixa passar més quantitat de polpa, per la qual cosa compliria aquesta missió de manera parcial. El filtre de la polpa és de plàstic en tots els casos, excepte en Kenwood, que és d'acer inoxidable. Les vuit són tècnicament semblants, encara que amb alguna diferència: Braun, Russell Hobbs, Moulinex i Philips són les més completes, i Kenwood la més pobra en funcions extra.

Prova d'ús

Quant a la qualitat global, les espremedores són electrodomèstics extremadament simples i de maneig molt fàcil, per la qual cosa totes les analitzades han aconseguit aprovar sobradament i sense moltes diferències entre si. Les millors van ser les estudiades de Philips, Braun, Russell Hobbs i Moulinex (totes aconsegueixen un 'molt bé'), seguides d'Ufesa, Tefal i Taurus, que obtenen un 'bé'. Kenwood és l'única que no supera l'acceptable', per tenir unes prestacions pobres.

La informació relativa a seguretat i els manuals eren correctes en tots els casos. Però no els documents de garantia, incorrectes en Taurus i Kenwood, perquè oferien un any de garantia total en comptes dels dos anys que estableix la norma. Això no obsta perquè els consumidors puguen reclamar i, tot i que els documents de garantia siguen incorrectes, estiguen emparats per aquest mínim legal de dos anys. A més, es dóna la circumstància que Kenwood incomplia la llei de garanties també per estar íntegrament redactada en anglès (almenys, hauria d'estar-ho també en castellà) i per afirmar que la garantia només té validesa al Regne Unit.

Les espremedores van ser sotmeses a proves de seguretat molt exigents. Es va mesurar la resistència a la calor, al foc, als corrents elèctrics, al bloqueig del motor i es va comprovar que no era possible accedir a les parts perilloses amb els dits. Les vuit van superar aquestes proves i després van continuar funcionant amb normalitat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions