Ofimàtica

Els altres 'office'

Hi ha diverses alternatives a Microsoft Office, algunes completament gratuïtes
1 Maig de 2005

Els altres 'office'

Més del 90% dels ordinadors personals utilitza el “paquet ofimàtic” (processador de textos, full de càlcul, base de dades, etc.) de Microsoft. Així i tot, hi ha mitja dotzena d’alternatives reals, per prestacions i compatibilitat. És cert que cap no aconsegueix el conjunt d’aplicacions que ofereix Microsoft Office (MS Office), ben acabades, intuïtives i integrades entre elles, però representen una opció molt més assequible. De fet, hi ha almenys dos paquets d’ofimàtica completament gratuïts: EasyOffice i OpenOffice.

En primer lloc, convé desterrar la idea de “com més quantitat, millor” tant en el maquinari (el PC més potent amb tot l’equipament possible) com en el programari (sempre l’última versió del programa de moda). Les eines que no s’utilitzen no són res més que un incordi que ocupa espai i recursos del sistema i, en la majoria de vegades, costen diners.

/imgs/20050501/internet01.jpg
MS Office ve carregat d’aplicacions, però algunes mai no les utilitzarà l’usuari mitjà ni sabrà per a què serveixen en un ús domèstic. Els seus programes més coneguts són el processador de textos (Word), el full de càlcul (Excel) i el gestor de correu electrònic (Outlook). Però si no es donen instruccions en contra, la instal.lació col.locarà, a més, un programa per a presentacions gràfiques (Power Point), bases de dades (Access), un editor per a fer pàgines web (Front Page) i programes per a empreses (com Publisher o Project).

Si no es necessiten, és millor no instal.lar-los o accedir a programes específics (només el processador de textos, per exemple). Si es vol recórrer de forma efectiva a la majoria de les aplicacions, val la pena, almenys per a qui estiga preocupat per la salut de la butxaca, fer una ullada a altres alternatives menys oneroses o fins i tot gratuïtes. Les últimes versions de MS Office costen prop de 600 euros, o més si es tracta de l'”edició professional”. Aquest és el preu per llicència d’ús (per cada usuari), per la qual cosa una empresa que necessite un centenar de llicències haurà de fer-hi una inversió notable.

Alternatives lliures

EasyOffice, de E-press, és un conjunt d’aplicacions compatible amb MS Office que es pot descarregar de forma gratuïta (30 euros si se n’adquireix el CD-ROM). Ofereix una vintena de programes, des del processador de textos (EasyWord, que es pot descarregar de forma independent i ocupa només 4 MB) fins a programes per a correu electrònic, gràfics, HTML, bases de dades o presentacions.

Però, sens dubte, l’aplicació gratuïta i lliure més popular (amb més de 15 milions de descàrregues) és OpenOffice. No costa un euro instal.lar-la, utilitzar-la ni actualitzar-la. Ni tan sols requereix registre. Inclou processador de textos i editor de pàgines web (Writer), full de càlcul (Calc), mòdul de dibuix (Draw) i presentacions (Impress). Està disponible en més de 30 idiomes i funciona en Solaris, Linux, Mac i també en Windows: obre i edita la majoria de documents de Word, Excel o PowerPoint, amb l’única limitació dels ‘macros’ (no funcionen en OpenOffice, encara que es mantenen en el document i es poden editar de nou en MS Office).

Sun Microsystems, principal artífex del projecte juntament amb una comunitat de voluntaris, ofereix una versió comercial, StarOffice (80 euros), basat en el mateix codi i amb alguns elements més, com ara tesaurus en diversos idiomes, imatges predissenyades i, sobretot, el suport tècnic de Sun. Igual que OpenOffice, StarOffice està creat amb estàndards oberts, és fàcil d’utilitzar i el seu aspecte no difereix molt de MS Office.

Alternatives econòmiques

A més de StarOffice, es poden adquirir altres programes d’ofimàtica amb un estalvi considerable respecte a MS Office. El 602PC Suite de Software 602, per exemple, costa un 90% menys i ofereix el seu processador de textos i full de càlcul, compatibles amb Word i Excel, i a més exporta documents a PDF, organitza i edita imatges o comparteix documents en línia. La mateixa Microsoft té una versió econòmica d’Office (Microsoft Works), amb els mateixos programes però amb prestacions menys avançades.

Per una mica més de diners, Corel WordPerfect Office és una aplicació molt avançada, de gran compatibilitat i amb tot el que es pot exigir a un paquet d’ofimàtica (excepte, potser, aplicacions gràfiques i correu electrònic). Per més o menys el mateix preu (al voltant de 300 euros), IBM comercialitza el Lotus Smartsuite, també compatible amb documents de MS Office i d’altres programes, especialment interessant per a les empreses que treballen amb Lotus Notes (programa de missatgeria, correu electrònic, agenda, etc.). Els usuaris de Mac disposen de versions de MS Office, a més dels programes propis AppleWorks i iWork. També poden provar NeoOffice, la versió d’OpenOffice per al sistema operatiu Mac OSX.

En realitat, l’únic gran avantatge de MS Office sobre altres productes semblants és que tot el món l’utilitza i, per tant, mai no es presenten problemes de compatibilitat per a compartir arxius (el millor per a evitar aquests problemes amb els documents de text és utilitzar el format RTF, Rich Text Format, que tots accepten, o el PDF).

Els PC ximples o Network Computer (ordinador de xarxa) han sofert alts i baixos des de fa dècades. La idea es basa en un ordinador sense disc dur, poca memòria i un processador de gamma baixa, que pot treballar connectat a una xarxa, utilitzant els recursos d’un ordinador remot potent. Amb l’arribada d’Internet, el concepte va tornar a agafar forma: un terminal ximple (molt barat, per tant) funcionaria amb aplicacions instal.lades en un servidor llunyà. Així i tot, s’ha anat en direcció oposada i només algunes empreses treballen amb aquest tipus de terminals que es valen d’un ordinador central o mainframe.

Oracle, Microsoft, Intel i finalment Sun van apostar sense èxit pels Network PC. L’última gran empenta, el Corel Office per a Java, amb el seu processador de textos (WordPerfect), base de dades, presentacions, etc., va decaure. La idea no és tan ximple com els PC: l’usuari disposa d’una oficina virtual, amb totes les aplicacions accessibles des de qualsevol lloc des d’on es connecte.

/imgs/20050401/internet02.gifOpenOffice
http://es.openoffice.org

Des del lloc en català d’OpenOffice.org es pot descarregar l’última “versió estable” (2.0) d’aquest paquet ofimàtic lliure i gratis, i també accedir als llocs en gallec i en espanyol. En euskera (http://eu.openoffice.org/) està disponible només fins a la versió 1.1.

/imgs/20050401/internet03.gif EasyOffice
www.e-press.com

Compatible amb Microsoft Office, EasyOffice ofereix completament gratis totes les aplicacions ofimàtiques més utilitzades. Hi ha una versió que en part està en espanyol, amb diccionari i corrector però amb els menús en anglès. Els usuaris de Linux poden provar KOffice (www.koffice.org).

/imgs/20050401/internet04.gif Alternativas libres
alts.homelinux.net

En l’apartat d’ofimàtica hi ha disponibles 52 alternatives no comercials als programes d’oficina més populars.

ENLLAÇOS

OpenOffice
http://es.openoffice.org

StarOffice
http://es.sun.com/software/staroffice/

602 PC Suite
www.software602.com/products/pcs

Lotus SmartSuite
www-306.ibm.com/software/es/applications

WordPerfect Office Family
www.wordperfect.com

NeoOffice
www.neooffice.org

AppleWorks
www.apple.com/appleworks

iWork
www.apple.com/iwork

MS Office
www.microsoft.com/spain/office