Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Un propietari no vol pagar un ascensor

Tinc un pis, que és un baix (amb altura d'un primer), en un edifici sense ascensor. S'està estudiant la possibilitat d'instal.lar-lo. Per a accedir a la meua vivenda tinc 13 esglaons i amb aquest ascensor, que s'aturaria al mig de cada pis, tindria 8 esglaons. A més, la meua vivenda és l'única que no té cabina. No rebutge la instal.lació, però sí el pagament de la part que em corresponga de la factura emparant-me en l'article 11 de la Llei de la Propietat Horitzontal. Puc negar-me a pagar aquesta factura? La proposta ha sortit d'un veí que al.lega tenir una discapacitat física. Podria negar-me a pagar fins i tot si aquest veí tingués un informe mèdic de la seua discapacitat?

/imgs/20050501/consultorio02.jpg La instal.lació d'un ascensor en edificis ja construïts requereix l'adopció de l'acord favorable de 3/5 de propietaris i quotes de participació, i obliga al pagament a tots els propietaris, fins i tot als dissidents. Aquest és el criteri majoritari, que no unànime, dels Tribunals.

Quan la instal.lació de l'ascensor suprimeix barreres arquitectòniques per a facilitar la integració de les persones amb discapacitats, n'hi ha prou amb el vot favorable de la majoria simple de propietaris que representen la majoria de les quotes de participació, fins i tot encara que modifique el títol o els estatuts. L'acord també vincularà tots els veïns. A més, l'obra és exigible i necessària, per la qual cosa tots hi han de contribuir. Raons de solidaritat i protecció i integració dels discapacitats ho requereixen així. El Tribunal Suprem, ja en 1997, es va basar en la Constitució quan s'estableix la funció social de la propietat i s'imposa als poders pública l'empara dels discapacitats, atès que l'estat espanyol va assumir la Declaració de Drets de les Persones Discapacitades, aprovada per resolució 3.447 de Nacions Unides de 9 de desembre de 1975. Quan el propietari no disposa d'un reconeixement oficial de la seua discapacitat, però acredita les deficiències de mobilitat, també s'aplica.

Si es compleixen totes les formalitats legals, el propietari o la propietària té l'obligació de contribuir-hi econòmicament, però, si no hi està d'acord, pot impugnar l'acord. Una opció podria ser la de negociar amb la Junta una reducció de la contribució. D'altra banda, és recomanable recórrer a un advocat i informar-se de la possibilitat d'obtenir subvencions públiques per a la instal.lació.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions