Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Un preu més alt no equival a més qualitat

/imgs/20021101/analisisb01.jpg S'han analitzat vuit matalassos de 135 centímetres d'ample (els que es coneixen com de matrimoni) el preus dels quals varien de forma notable, des dels 181 euros de Star Kapok als 326 euros de Dormilec Zurbarán. La millor relació qualitat-preu és Star Kapok, ja que a més de ser el més barat va demostrar un dels millors comportaments en les proves.

En la valoració global (en la qual no es va tenir en compte la firmesa perquè no està demostrat que un matalàs més rígid sigui més convenient per a la salut de l'usuari) es va comprovar que els quatre productes més ben valorats són també els quatre més barats.

Tots els matalassos fan 190 cm de llarg (la mesura estàndard en l'actualitat), excepte Comodón Dorsal Oro, que fa deu centímetres menys (la llargària dels llits uns anys endarrere, quan la talla mitjana de la població era menor). Aquesta és una dada important, ja que convé que la longitud del matalàs sigui entre deu i vint centímetres més gran que la de l'usuari.

Mida correcta. Després de mesurar l'altura, la llargària i l'amplària en tres punts diferents de cada matalàs, es va comprovar que les vuit mostres compleixen amb la mida que indica el seu etiquetatge.

També es van mesurar els matalassos després de les proves, i van demostrar complir la norma en no mostrar variacions superiors a les permeses.

Per a verificar si el farciment del matalàs estava ben distribuït, es va col·locar el matalàs en posició horitzontal sobre una superfície rígida i s'hi va desplaçar quatre vegades a sobre un corró que exercia una força vertical d'1,5 quilos.

Aquest corró serveix per a recollir gràficament les deformacions creades pel farciment del matalàs, que no poden ser superiors a 10 mm. Eurocolchón (amb variacions superiors a 12 mm) va ser l'únic que va suspendre aquest test, que es va realitzar dues vegades, una abans i una altra després de la resta de proves.

Per a mesurar la flexibilitat, es van disposar els matalassos durant un dia sobre una superfície horitzontal rígida exposada a una càrrega uniformement repartida de 400 kg/m2. Dues hores després de retirar aquest pes, l'altura mitjana en tots els matalassos no va variar més del 7% que permet la norma.

Una vegada realitzats aquests assajos es va comprovar que no s'haguessin danyat els components interns, per a la qual cosa es van obrir tots els matalassos. En cap d'ells es va apreciar desplaçament dels materials de farciment o trencament dels elements metàl·lics interns.

Costures resistents

/imgs/20021101/analisisb02.jpg La resistència de les costures es va mesurar amb dues mostres de la zona de la platabanda de cada matalàs, que es van sotmetre a tracció fins que es van trencar a una velocitat de 100 mm per minut. Comodón i Relax es van trencar abans d'aconseguir els 130 Newtons que han de suportar.

Quant a la capacitat d'ignició, es van posar en contacte la zona encoixinada i la cinta de tancament durant quinze segons amb una flama de gas de 35 mm. En tots els casos es va encendre la zona encoixinada, però només va cremar la zona de tancament de Star, Dormilec i Relax. Amb aquesta prova, tanmateix, no n'hi ha prou per a jutjar la capacitat d'ignició del conjunt del matalàs.

La fermesa d'un matalàs (o resistència que ofereix contra la càrrega produïda pel cos humà) és un dels aspectes més valorats pels consumidors, si bé no es pot assegurar científicament que un matalàs més ferm sigui millor, per la qual cosa aquest barem no s'ha tingut en compte en la valoració final. Per a mesurar-ne la fermesa, es va situar cada matalàs sobre una superfície horitzontal rígida i es va col·locar en el centre un pes massís de 50 quilograms. A continuació es va mesurar l'altura inicial del matalàs i l'altura amb càrrega. Com més baixa sigui la diferència d'altures, més ferm serà el matalàs. Eurocolchón i Comodón van ser els més durs, mentre que Flex i Relax van demostrar ser els més tous.

Característiques físiques

La independència de llits permet que els moviments d'un membre de la parella no influeixin en la comoditat de l'altre. Dormilec, Comodón i Flex van ser els únics matalassos que no incorporen aquesta prestació.

Els matalassos poden presentar distints tipus de reforços: lumbar (Eurocolchón, Pikolín i Laxy) per a un alineament correcte de l'esquena, perimetral (Dormilec i Laxy), que incrementa la fermesa en les vores i evita la seva deformació, per exemple, en asseure'ns en el llit per calçar-nos; de platabanda (Star i Comodón), la funció del qual és enfortir els laterals del matalàs o en els cantons (només Relax no en té), que protegeix el producte i l'usuari.

Un altre element important són les vàlvules d'aireig, que faciliten la ventilació dels components interns i, en alguns casos, eviten l'entrada de brutícia. Els matalassos analitzats presentaven dos tipus de vàlvules: plàstiques amb protecció (més ben valorades) i unes altres que consistien només en un orifici metàl·lic obert.

Totes les mostres oferien vàlvules d'aireig encara que en quantitats diverses. Eurocolchón (504 vàlvules), Comodón (364 vàlvules) i Pikolín (224 vàlvules) incloïen les metàl·liques sense protecció, mentre que Dormilec, Flex, Relax i Laxy (4 vàlvules) i Star (2 vàlvules) incorporaven les plàstiques amb protecció.

Facilitat de transport

Les anses faciliten el transport i volteig del matalàs. Star, Dormilec, Flex i Relax disposen d'este element. És significatiu que els que ofereixen un nombre més gran de vàlvules d'aireig (Eurocolchón, Comodón i Pikolín) no presenten anses, i sacrifiquen així la comoditat en benefici d'una major ventilació.

L'entapissat exterior dels matalassos és de dos teixits: en Laxy, Pikolin, Star, Dormilec, Comodón i Relax el teixit exterior és de piqué i en Eurocolchón i Flex, de domàs.

Totes les garanties lliurades van ser correctes, encara que de diferent durada: Comodón garanteix el seu producte enfront de qualsevol defecte de fabricació durant vuit anys, mentre que la resta només ofereix garantia total durant un any, encara que l'augmenten per a alguns conceptes concrets. Quant a l'etiquetatge, només Pikolín i Relax compleixen la norma, la resta falla en algun punt.

LA NECESSITAT DE CADA DIA

Dormir cada nit sobre un bon matalàs és bàsic per a descansar de forma adequada. Tenint en compte que una persona passa de mitjana una tercera part de la seva vida damunt del matalàs, és convenient que aquest sigui tan ferm i còmode com l'usuari desitgi (aquest és un criteri subjectiu, no científic), que duri molt de temps, sigui resistent i no es deformi amb l'ús diari.

Quan s'ha de canviar de matalàs? La vida d'un matalàs voreja els dotze anys. Això no és obstacle perquè el consumidor el canviï abans si detecta que:

  • Una deformació del matalàs fa que sigui difícil per a l'usuari no anar caient cap al centre al llarg de la nit
  • Es desperti freqüentment amb dolors d'esquena o coll,
  • Els moviments no especialment bruscos de la parella despertin o interrompin el seu son,
  • El matalàs cruixeix o sona,
  • La tela exterior es torna pàl·lida i gastada En tot cas, per a allargar la vida del matalàs és aconsellable rotar-lo cada tres mesos (girar-lo de dalt a baix, i del cap als peus) ja que, si no, les escumes de l'encoixinament tendeixen a comprimir-se i atapeir-se al llarg del temps.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions