Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

La influència del petroli en l'economia mundial : Urgeixen alternatives més rendibles i no contaminants

Convé promoure energies que puguin ser produïdes per tots els països per a eliminar, així, els monopolis

/imgs/20021101/informe01.jpg
El combustible que empren els cotxes, els avions o els camions per desplaçar-se; el gasoil que alimenta la calefacció; l’asfalt que cobreix les carreteres, les autovies i les autopistes; els plàstics utilitzats per a la fabricació d’ordinadors, joguines, electrodomèstics, envasos, etc. Aquests són només alguns dels productes que s’obtenen directament o indirectament del petroli, i aquesta varietat d’usos fa que, actualment, viure sense l’or negre sigui una quimera.

Del petroli es diu que és el recurs energètic més important en la història de la humanitat; un recurs natural no renovable que aporta la major part, un 40%, del total de l’energia que es consumeix al món. Segons dades de la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers (CORES), només al nostre país el consum de productes petrolífers l’any 2001 va ser de 68,9 milions de tones, amb un increment de 2,6 milions de tones, un 4%, respecte l’any 2000.

El petroli es consumeix de forma majoritària en els països on no es produeix. Entre els Estats Units i l’Europa occidental absorbeixen quasi la meitat del consum de petroli mundial. No obstant això, els països del Golf Pèrsic, que només representen el 4’5% del consum mundial, en són els majors emissors, amb el 26% de la producció. Així les coses, els països occidentals depenen de la importació, i es veuen obligatòriament sotmesos als preus que imposa un mercat oscil·lant i imprevisible, les variacions del qual poden tenir conseqüències greus i encadenades en l’economia mundial: caiguda del consum, augment de la inflació, increment dels tipus d’interès…

Davant d’aquest panorama, els països dependents han començat a buscar alternatives al petroli, centrant els seus esforços en l’obtenció d’energies barates i no contaminants que puguin ser produïdes per tots els països per a eliminar així els monopolis. Un possible substitut del petroli com a combustible és l’hidrogen, però el seu procés d’obtenció resulta encara massa car, i es presumeix que han de passar diverses dècades perquè destroni el rei negre del seu tron.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions