Galetes amb fibra

Ajuden a completar un bon desdejuni

S'han analitzat set galetes enriquides amb fibra els preus de les quals diferien des dels menys de tres euros per quilo de Gullón i Marbú fins als 6,46 euros per quilo de Fibretten. Les de Flora i Gerblé surten a més de 4,5 euros per quilo. I'només Fibretten és un producte dietètic
1 Novembre de 2002

Ajuden a completar un bon desdejuni

/imgs/20021101/analisisa01.jpg
Les galetes representen una manera eficaç d’augmentar l’aportació energètica del desdejuni, que en moltes cases és deficitàries. aquestes galetes amb fibra, destinades a consumidors adults, tenen una aportació calòrica elevada, unes 450 calories cada cent grams, semblant al de productes de pastisseria, i molt superior al del pa blanc (260 calories) o el de motle (270 calories).

La seva composició es caracteritza per un elevat contingut en hidrats de carboni (65%-80%), dels quals la tercera part són senzills, procedents dels sucres afegits. Per tant, els hidrats de carboni complexos, més interessants perquè generen un efecte saciador més gran i perquè la seva velocitat d’absorció és més lenta, representen quasi la meitat del contingut d’aquestes galetes, que aporten entre el 7% i el 10% de proteïna. Per la seva banda, els greixos representen entre un 5% i un 18% d’aqueste producte i són en tots els casos d’origen vegetal. La composició d’eixe greix (relació entre la quantitat d’àcids grassos no saturats, més saludables, i de saturats) es pot considerar saludable. En Virginias, la proporció de greixos saturats és molt superiors a la de les altres galetes. I Gerblé són les úniques amb colesterol (385 mil·ligrams per quilo), perquè duen ou afegit.

Els minerals representen el 1%-2% i hi abunden el ferro (però en la seva forma de menor biodisponibilitat per al nostre organisme), el zinc, el potassi i el magnesi. Entre les vitamines destaquen la B1, la B2 i la niacina, a més de quantitats moderades d’àcid fòlic i de vitamines liposolubles A i D procedents del greix vegetal. El contingut en fibra és molt variable: el més comú és que se situï entorn del 5%, però Fibretten, Gerblé i Cuétara tenen més del 12%. La fibra genera un efecte saciador i aconsegueix beneficis a nivell metabòlic, com ara regularitzar el trànsit intestinal i controlar el colesterol plàsmic. Tot i això, no convé ingerir fibra en quantitats excessives.

En resum, aquestes galetes completen de manera molt convenient el valor nutritiu del desdejuni, perquè subministren abundants hidrats de carboni complexos i fibra.

Deixant a un costat els aspectes nutricionals, només Flora, Gerblé i Lu compleixen la norma d’etiquetatge. Totes les altres presenten etiquetes fora de norma. Les irregularitats més importants afecten a la informació nutricional, a la quantificació dels diversos ingredients i a les asseveracions de les llegendes publicitàries.

En el tast les millors van ser Cuétara (7,1 punts) i Flora (6,9). En ambdues es va destacar el seu caràcter cruixent i el bon sabor. Les pitjors van ser Fibretten, amb 4,9 punts (dures i poc cruixents) i Lu (poc de sabor) amb 5,3 punts.

La millor relació qualitat-preu és Cuétara: aporta prou fibra (12,3%), va ser la millor en el tast, i són barates (3,02 euros/quilo). A més, no té colesterol i la seva composició en greix és de les més saludables de la mostra comparada. Per la seva molta fibra i la seva encertada composició nutritiva, Fibrettten és una opció també interessant, tot i el seu preu elevat (surt a 6,46 euros el quilo) i que va resultar la pitjor en el tast.

Ingredients

Els ingredients bàsics d’aquestes galetes amb fibra són: farina integral, sucre, greix, llet o derivats lactis, sal, gasificants, colorants i aromes. Segons les etiquetes, el component majoritari en Gullón, Lu, Marbú, Cuétara, Flora i Virginias és la farina i/o la farina integral, bé de blat o d’altres cereals, mentre que en Fibretten i Gerblé és el segó de blat. Gullón empra també segó, en menor quantitat. S’anomena segó a les capes externes (clofolles) de la llavor, compostes per un 40%-50% de fibra alimentària i amb prou proteïnes i minerals. Per això, les galetes que empren segó no necessiten afegir fibra. Flora no utilitza segó i tampoc hi afegeix fibra, però a més de farina integral de blat, empra malt, el gra de l’ordi una vegada germinat, que posseeix un 8,7% de fibra. Lu usa farina de malt, en poca quantitat. Lu, Marbú, Cuétara i Virginias són les quatre úniques que afegeixen fibra com a ingredient.

El segon ingredient majoritari és el sucre, i Gerblé és l’única que empra sucre integral de canya. Per a endolcir el producte, recorren, a més, al xarop de glucosa (Gullón, Lu, Marbú, Cuétara i Virginias) i/o mel (Gullón, Fibretten, Gerblé i Cuétara). Fibretten, en compte de xarop de glucosa, fa servir xarop invertit.

Totes aquestes galetes empren greix d’origen vegetal. Gerblé, a més, utilitza ous frescos. Quant a la llet i derivats lactis, Fibretten, Lu i Virginias utilitzen llet en pols desnatada. Gullón usa llet condensada descremada, mentre que Gerblé, Marbú i Virginias recorren al sèrum lacti, i Lu i Flora, a les proteïnes làcties. Altres ingredients són la sal i els gasificants, que proporcionen el caràcter esponjós de les masses. Virginias no indica sal en la seva etiqueta, però els resultats analítics desvelen que les seves galetes en contenen. Els emulgents, per la seva banda, afavorixen la unió entre les substàncies immiscibles i mantenen homogènia la mescla. Utilitzen emulgents (lecitines i esters) Gullón, Lu, Cuétara, Flora, Fibretten i Virginias. D’altra banda, Gullón, Marbú, Cuétara i Flora empren antioxidants, que eviten que els greixos s’oxidin i que es modifiqui el sabor del producte. Gullón i Marbú recorren a un colorant, el caramel, que proporciona el color marró o torrat a les galetes. Quantes a les aromes, exceptuant Fibretten i Cuétara, aquestes galetes utilitzen substàncies aromatitzants.

Aspectes nutricionals i normes

La Reglamentació específica per a galetes no dietètiques regula només dos paràmetres nutricionals: la humitat, que no ha d’excedir del 6%, i les cendres, que no han de superar l’1,5%. Cap mostra incompleix el relatiu a la humitat. Però la meitat van superar el màxim de cendres: Flora i Virginias en van presentar un 1,6%, Lu en tenia un 1,8% i Gerblé un 2,%. A pesar del seu 2,5% de cendres, Fibretten no incompleix la norma, ja que no està subjecta a la norma de galetes no dietètiques.

D’altra banda, totes tenen sal afegida (clorur sòdic) si bé en cap cas la presència d’aqueste condiment va superar el 1%. Es va comprovar, d’altra banda, que cap galeta contenia sulfurós, conservant permès només fins a 50 parts per milió (ppm).

L’anàlisi microbiològica va demostrar, finalment, que les vuit galetes es trobaven en correcte estat higienicosanitari.

El greix en aquestes galetes

El quocient entre àcids grassos insaturats (mono i poliinsaturats) i saturats és un índex que informa del tipus de greix emprat en l’elaboració dels aliments. Com més alt sigui aquest índex, més saludable serà la composició del seu greix. En set de les vuit galetes, aquests índexs són superiors a 1, per la qual cosa contenen més greix insaturat (saludable) que saturat. L’excepció va ser Virginias, amb un índex 0,64, la de major percentatge de greix saturat (61%) i menor de greix mono i poliinsaturat (30% i 9%, respectivament). La composició grassa més saludable es va trobar en Lu, que tenia set vegades més insaturats que saturats. L’altra que va destacar positivament (índex 4,96) va ser Fibretten.

En l’elaboració s’afegeix greix d’origen vegetal, el perfil del qual en àcids grassos depèn de la font de greix utilitzat. Així, l’oli de palma (o d’un altre origen, però sotmès a processos d’hidrogenació) aporta més àcids grassos saturats que altres olis vegetals.

Es va mesurar també la quantitat d’àcids grassos essencials (l’única forma d’aconseguir-los és per mitjà de la ingestió d’aliments) que aporta cada galeta. Els dos àcids grassos essencials, aquests dos insaturats i beneficiosos per a la nostra salut, són el linoleic i linolènic. Fibretten és la galeta amb major quantitat en aquests dos àcids grassos. De les 8 mostres, només Gerblé va presentar colesterol (385 mil·ligrams cada quilo), a causa dels ous frescos que empra.

Parlant de la fibra

El que més caracteritza a aquest producte és el seu contingut en fibra alimentària. La galeta amb més fibra va ser Fibretten, que aporta 19,6 grams de fibra per cada cent grams de producte. De la resta, destaca Gerblé amb quasi el 17% de fibra, seguit per Cuétara amb el 12,3%. La menor quantitat es va anotar en les galetes Lu (4,4% de fibra) i Marbú (4,6%). La fibra alimentària es definix com el total de polisacàrids vegetals (cel·lulosa, lignina, hemicel·lulosa, etc.) resistents als enzims digestius i que no són digerits pel nostre aparell digestiu. La fibra alimentària pot ser soluble i insoluble. La soluble és fermentada pels bacteris, mentre que la insoluble no pot ser digerida per aquelles. La quantitat diària de fibra recomanada per a una persona adulta és de 20 a 40 grams per dia. La fibra es troba, principalment, en cereals i els seus derivats (fibra insoluble), fruits secs (soluble i insoluble), fruites i verdures (soluble) i algues (fibra soluble de molt bona qualitat). El consum habitual de fibra causa diversos efectes beneficiosos en l’organisme humà, i arriba a prevenir o fins i tot a curar algunes malalties, entre elles les cardiovasculars degudes a hipercolesterolèmia: la fibra absorbeix greixos, entre els quals es troba el colesterol, que són expulsats amb les excrements. Així mateix, combat el restrenyiment. A més, la fibra absorbeix gran quantitat d’aigua, amb la qual cosa augmenta el volum dels excrements i desencadena el reflex que ens impulsa a defecar. Altres efectes saludables de la fibra: ajuda a prevenir el càncer de còlon, l’apendicitis, la diverticulosis de còlon, les hemorroides i l’obesitat (perquè la fibra no aporta calories i posseeix efecte saciador. En no ser digerida pels bacteris, roman més temps en l’estómac, i estimula així la sensació de sacietat). A més, prevé la càries, perquè un aliment ric en fibra necessita ser mastegat durant més temps, amb la qual cosa la segregació de saliva és major. A pesar d’aquestos efectes beneficiosos, no convé ingerir fibra en grans quantitats, perquè acomplexa determinats minerals i interfereix en l’absorció de nutrients com ara greixos i vitamines liposolubles.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat set galetes enriquides amb fibra els preus de les quals van des dels menys de tres euros per quilo de Gullón i Marbú fins als 6,46 euros per quilo de Fibretten.
 • Les galetes amb fibra completen el valor nutritiu del desdejuni, en subministrar una elevada quantitat d’hidrats de carboni complexos i fibra.
 • Fibretten (quasi el 20% de fibra), Gerblé (quasi el 17%) i Cuétara (12,3%) contenen molta més fibra que les altres cinc galetes analitzades.
 • La fibra genera un efecte saciador i aconsegueix diversos beneficis per al nostre organisme. Entre altres, regularitza el trànsit intestinal i ajuda a controlar el colesterol plàsmic.
 • xcepte Flora, Gerblé i Lu, les galetes estudiades incompleixen la norma d’etiquetatge.
 • En tast, les millors van ser Cuétara (7,1 punts) seguides per Flora (6,9 punts). En les dues va destacar el seu caràcter cruixent i el bon sabor.
 • La millor relació qualitat-preu és Cuétara: aporta molta fibra (12,3%), va ser la millor en el tast, i és barata (3,02 euros/quilo). A més, no té colesterol i la seva composició grassa és de les més saludables.
MARCA CUÉTARA FLORA VIRGINIAS GERBLÉ MARBÚ
Denominació venda “Galetes” “Galetes” “Galeta amb fibra” “Fibra galetes” “Galetes Maria fibra”
Preu (euros / quilo) 3,02 4,65 3,67 4,80 2,80
Etiquetatge Incorrecte Correcte Incorrecte Correcte Incorrecte
Humitat (%) 1,41 2,17 1,61 3,08 2,25
Proteïnes (%) 6,51 7,22 8,09 9,87 7,14
Greix (%) 18,33 16,95 15,20 12,93 10,91
Hidrats de carboni (%) 67,69 70,38 70,22 68,91 76,65
Fibra alimentària (g/100g)1 12,30 5,62 6,89 16,92 4,65
Valor calòric (kcal/100 g) 462 463 450 431 433
Cendres (%) 1,4 1,6 1,6 2 1,1
Sacarosa (%)2 18,12 19,52 21,31 27,45 21,20
Fructosa (%) No Detectat No Detectat No Detectat No Detectat No Detectat
Glucosa (%) 1,73 No Detectat No Detectat No Detectat No Detectat
Clorur sòdic (%)3 0,62 0,61 0,66 0,68 0,67
Sulfurós total (mg/kg)4 No Detectat No Detectat No Detectat No Detectat No Detectat
Relació AGI/AGS5 2,77 2,09 0,64 1,18 1,69
Àcids grassos saturats (%) 26,56 32,33 61,04 45,93 37,21
Àcids grassos monoinsaturats (%) 55,31 34,34 30,05 38,34 49,47
Àcids grassos poliinsaturats (%) 18,13 33,33 8,91 15,73 13,32
Àcids grassos essencials6
Àcid linoleic (g/100 g) 11,47 29,92 7,33 14,35 5,90
Àcid linolènic (g/100g) 0,25 0,44 0,20 0,45 0,17
Colesterol (mg/kg) No Detectat No Detectat No Detectat 385,7 No Detectat
Estat microbiològic Satisfactori Satisfactori Satisfactori Satisfactori Satisfactori
Tast (1 a 9) 7,1 6,9 6,7 6,2 6,0
MARCA GULLÓN LU FIBRETTEN
Denominació venda “Galeta Maria integral” “Galetes de desdejuni” “Galetes reguladores del trànsit intestinal”
Preu (euros / quilo) 2,55 3,53 6,46
Etiquetatge Incorrecte Correcte Incorrecte
Humitat (%) 2,42 1,53 4,32
Proteïnes (%) 7,46 7,98 8,07
Greix (%) 11,46 5,48 14,63
Hidrats de carboni (%) 75,9 79,62 66,72
Fibra alimentària (g/100g)1 6,01 4,42 19,62
Valor calòric (kcal/100 g) 436 400 431
Cendres (%) 1,4 1,8 2,5
Sacarosa (%)2 17,64 25,38 18,45
Fructosa (%) No Detectat No Detectat 4,42
Glucosa (%) 3,75 No Detectat 2,97
Clorur sòdic (%)3 0,70 0,90 0,89
Sulfurós total (mg/kg)4 No Detectat No Detectat No Detectat
Relació AGI/AGS5 1,38 7,24 4,96
Àcids grassos saturats (%) 42,09 12,14 16,77
Àcids grassos monoinsaturats (%) 45,99 67,96 32,3
Àcids grassos poliinsaturats (%) 11,92 19,90 50,93
Àcids grassos essencials6
Àcid linoleic (g/100 g) 5,54 19,81 39,82
Àcid linolènic (g/100g) 0,29 0,48 0,76
Colesterol (mg/kg) No Detectat No Detectat No Detectat
Estat microbiològic Satisfactori Satisfactori Satisfactori
Tast (1 a 9) 5,5 5,3 4,90

(1) Fibra alimentària: suma de fibra soluble i insoluble

(2) Sacarosa: sucre comú

(3) Clorur sòdic: sal comuna

(4) Sulfurós: conservant

(5) Relació AGI/AGS: Proporció d’àcids grassos insaturats (mono- i poli-) respecte dels saturats

(6) Àcids grassos essencials: àcids grassos necessaris l’única font del qual és la dieta

Una per una

UNA PER UNA, VUIT GALETES AMB FIBRA

CUÉTARA

 • /imgs/20021101/cuetara.jpg Surt a 3,02 euros el quilo. La millor relació qualitat-preu.
 • Contingut en fibra: 12,3%.
 • Incompleix la norma d’etiquetatge. La de menys proteïnes (6,5%) i més greix (18,3%). En tast, la millor, 71, punts: “cruixent i bon sabor”.

FLORA

 • Surten a 4,65 euros el quilo.
 • Contingut en fibra: 5,6%.
 • Contingut en cendres (1,6%) lleument superior al permès. La de menys sal (0,6%). En tast, 6,9 punts: destaquen el seu caràcter cruixent, el seu bon sabor i el color torrat.

VIRGINIAS

 • /imgs/20021101/virginias.jpg Surten a 3,67 euros el quilo.
 • Incompleix la norma d’etiquetatge. Contingut en cendres (1,6%) lleument superior al permès. La seva composició grassa és la menys saludable de la mostra. En tast, 6,7 punts: destaca el seu caràcter cruixent i el bon sabor, però es critica per ser “poc integrals”.

GERBLÉ

 • /imgs/20021101/gerble.jpg Surt a 4,80 euros el quilo, les segones més cares
 • Contingut en fibra: 16,9%.
 • El major contingut en proteïnes (9,9%) i sacarosa (27,5%). Contingut en cendres (2%) superior al permès. La composició del seu greix és de les menys saludables. L’única amb colesterol (385 mil·ligrams per quilo), com a conseqüència d’afegir ous frescos. En tast, 6,2 punts: destaca pel seu bon sabor i color torrat.

MARBÚ

 • /imgs/20021101/marbu.jpg Surten a 2,80 euros el quilo, barates.
 • Contingut en fibra: 4,6%.
 • Incompleix la norma d’etiquetatge.
 • En tast, 6 punts: cruixent, encara que “fa poc gust d’integral”.

GULLON

 • /imgs/20021101/gullon.jpg Surten a 2,55 euros el quilo, les més barates.
 • Contingut en fibra: 6%.
 • Incompleix la norma d’etiquetatge. El seu contingut en linoleic (àcid gras essencial, convenient en la nostra dieta) és el més baix. En tast, 5,5 punts: cruixent, però poc de sabor i color massa clar.

LU

 • Albergue castiellu
  Surten a 3,53 euros el quilo.
 • Contingut en fibra: 4,4%, el menor.
 • La de menys greix (5,5%) i valor calòric (400 calories cada cent grams). Contingut en cendres (1,8%) lleument superior al permès. La de més sal (0,9%). La composició greix més saludable. En tast, 5,3 punts: poc de sabor.

FIBRETTEN

 • /imgs/20021101/fibretten.jpg Surten a 6,46 euros el quilo, les més cares.
 • Contingut en fibra: 19,6%, el major de les galetes estudiades.
 • De tota la mostra, és l’únic producte dietètic. Incompleix la norma d’etiquetatge. La seva composició en greix és de les més saludables i és la que major quantitat d’àcids grassos essencials aporta. En tast, la pitjor, 4,9 punts: dura i poc cruixent.