Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Un no arriba al mínim

/imgs/20070701/img.analisis-2.01.jpgEls banys de sol sense la protecció adequada són una temeritat. Una pell bronzejada transmet una imatge saludable i a la moda, però les exposicions prolongades o molt freqüents tenen un preu poc saludable: causen l'envelliment prematur de la pell, l'aparició de taques, pigues, arrugues i fins i tot promouen el temut càncer de pell. El plantejament més sensat és l'ús de protectors específics adaptats a cada tipus de pell (com més blanca, un factor més alt de protecció) i, especialment, la moderació en la dosi de sol. Al cap i a la fi, el bronzejat no és més que una reacció defensiva del nostre organisme.

S'han analitzat i s'han sotmès a una prova d'ús vuit protectors solars (tres en esprai i cinc en crema) del factor de protecció 15 de preus molt diferents: costen des dels 30 euros per litre de Delial Ambré Garnier fins als 159 euros per litre de Lancôme. La millor relació qualitat-preu és L'Oréal, la segona més barata (43 euros per litre), la de millor qualitat segons el laboratori, l'única que oferia exactament el factor de protecció solar que indicava en l'etiquetatge (15) i que, a més, va agradar a més de la meitat dels consumidors. Lancôme, la més cara (quadruplica el preu de L'Oréal) és també d'una qualitat molt bona, però la meitat dels consumidors no la comprarien independentment del preu. Els resultats semblen demostrar que els consumidors prefereixen els esprais: tres dels quatre productes que van suscitar més interès de compra utilitzaven aquest sistema de difusió.

Una crema o esprai protector ha de ser innocu davant d'un ús prolongat i repetit, no s'ha d'alterar per l'exposició al sol (fet que es coneix com a estabilitat fotoquímica) i, per descomptat, ha de protegir les cèl·lules epidèrmiques dels efectes nocius de l'exposició solar. Acompleixen la seua funció mitjançant dos tipus de substàncies, les que reflecteixen la llum solar i les que l'absorbeixen. Les primeres són pantalles físiques, formades per pols inorgàniques inerts, capaces de reflectir totes les radiacions solars. L'únic inconvenient que tenen és que deixen sobre la pell una antiestètica màscara blanca que no hi penetra. Per això, no se solen incloure en concentracions superiors al 5% i es reserven per als productes amb un nivell de protecció més alt.

Quant als filtres que absorbeixen les radiacions, són substàncies químiques de síntesi que converteixen algunes radiacions en calor (imperceptible). Els filtres biològics (vitamines A, E i C, els més utilitzats) disminueixen la capacitat oxidativa de la radiació ultraviolada (és a dir, l'envelliment de la pell provocat pel sol), per això són un bon complement de la resta de filtres. Eviten la formació dels temuts radicals lliures i potencien el sistema immunològic cutani. La majoria de cremes de protecció solar inclouen diversos d'aquests filtres. Totes ofereixen almenys un filtre específic per als raigs ultraviolats B (UVB) i un altre per als raigs ultraviolats A (UVA). Els únics que no inclouen un filtre combinat per als raigs UVA/UVB són Isdin i Chen Yu. La diferència entre els raigs UVB i UVA es troba en la longitud d'ona. La dels UVB és més curta, per això els seus efectes negatius sobre la pell són superiors. Els UVA són menys perjudicials, però també convé prendre mesures protectores per reduir la incidència que tenen, ja que contribueixen a reforçar l'acció dels UVB.

/imgs/20070701/img.analisis-2.02.jpg Nivea Sun (15% del producte són filtres orgànics), Chen Yu (14%) i Biotherm (14%) ofereixen la quantitat més alta de filtres orgànics, mentre que Piz Buin (6%), Delial (8%) i Lancôme (9%) n'inclouen molts menys. Però un nombre més gran o una quantitat superior de substàncies actives no indiquen que el producte protegisca més ni millor. Es considera que un producte és millor si aconsegueix el mateix índex de protecció solar amb una quantitat inferior de filtres. Chen Yu és l'únic protector que no utilitza glicerina, molt apreciada per les seues qualitats hidratants, i inclou "kernel oil" (amb propietats emol·lients i suavitzants). Isdin és l'únic amb pantenol, substància amb propietats calmants, alleujadores i curatives.

Quant protegeixen?

El factor de protecció solar (SPF en les sigles angleses) indica el nombre de vegades que el fotoprotector augmenta la capacitat de defensa natural de la pell contra els eritemes (les cremades solars). Per tant, només serveix per a conèixer la protecció contra els raigs UVB, però no contra la resta de radiacions perjudicials. Cada consumidor haurà d'escollir un protector solar que s'ajuste a la naturalesa de la seua pell, que, a aquests efectes, ve determinada, sobretot, pel fototip cutani (reacció de la pell al sol). Si resulta important elegir un producte amb un factor de protecció adaptat a la pell, encara és més necessari que aquest siga del tot veraç: un SPF incorrecte podria fer que l'usuari prengués més sol del degut (creient estar protegit) i perjudiqués innecessàriament la seua pell i la seua salut.

Es van fer tres proves diferents per conèixer el nivell de protecció d'aquests productes: el seu compliment contra els raigs ultraviolats, la seua capacitat de frenar els raigs UVA i la seua estabilitat davant la llum. El mètode COLIPA (Sun Protection Factor Test Method) és el més precís i eficaç per a conèixer el nivell de protecció que ofereix un protector solar. Consisteix a estendre una quantitat de producte sobre voluntaris sans, i sotmetre"ls a una radiació estàndard de raigs ultraviolats. CONSUMER EROSKI ha optat per no efectuar aquesta prova per no alterar gens ni mica la pell de les persones sotmeses a aquest mètode, i s'ha limitat a una anàlisi "in vitro", prou fiable.

La proves van seguir el protocol Diffey i Robson i van consistir a estendre el producte sobre una placa de polimetil metacrilat que va ser bombardejada amb raigs ultraviolats i llum visible per mesurar-ne el nivell d'absorció. L'Oréal és l'única que ofereix exactament el factor de protecció que anuncia (SPF 15). També es poden considerar correctes els resultats de Chen Yu (SPF 18), Piz Buin (SPF 16), i Lancôme (SPF 17). Delial no arriba al que declara i es queda en SPF 12, la qual cosa significa que protegeix menys del que anuncia, per tant pot resultar perillós per a l'usuari que creu estar més protegit. Un altre problema va ser el de la sobreprotecció: Nivea (SPF 41), Biotherm (SPF 33) i Isdin (SPF 22) són notablement més protectors del que indiquen. En principi, la sobreprotecció només implica que a l'usuari li costarà més bronzejar-se, per tant no hi ha cap risc immediat. Però sí que pot comportar un problema a mitjà o llarg termini: si el consumidor acostumat a aquests productes aprèn que "això" és protecció 15, potser quan utilitzarà una crema que realment oferisca aquest nivell de protecció sofrirà una cremada perquè la seua pell requereix una factor de protecció més alt.

/imgs/20070701/img.analisis-2.03.jpg És important que l'eficàcia d'aquests compostos no es degrade per l'exposició al sol. Cada protector es va irradiar i es va sotmetre a calor, de nou in vitro, per tornar-ne a mesurar el factor de protecció. Després de la prova, es va comprovar que tots són estables a la llum i que no perden efectivitat. Quant al comportament contra els raigs UVA, Nivea Sun, Delial, Biotherm, L'Oréal i Lancôme ofereixen una bona protecció contra aquest tipus de radiació. Piz Buin i Isdin es queden en uns resultats mitjans i Chen Yu va demostrar una eficàcia molt pobra.

L'opinió dels consumidors

Trenta homes i dones, d'entre 18 i 65 anys, van provar les cremes sobre les cames i els braços i van dir què els en va semblar la textura, el perfum, el color, la facilitat d'aplicació, l'efecte gras, la sensació apegalosa i l'efecte brillant sobre la pell (es recullen les seues opinions en el "Un per un"). També se'ls va preguntar si comprarien cada producte, independentment del preu, sense saber de quina marca es tractava. Tres dels quatre productes que més van convèncer es dosifiquen en esprai, fet que dóna idea que els consumidors prefereixen aquesta forma d'aplicació a la tradicional en crema. Chen Yu, amb un 90% d'intenció de compra i Nivea Sun i Delial, amb un 80%, són els que més van agradar, seguits de Biotherm (70%) i L'Oréal (60%). Només compraria Lancôme un 50% dels consumidors (quintuplica el preu del més barat). Els que menys van agradar van ser Isdin (només el comprarien un 20% dels enquestats) i Piz Buin (un 10%).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions