Serveis útils amb mapes de Google / "Captcha"

1 Juliol de 2007

Serveis útils amb mapes de Google / "Captcha"

Navegar a la carta
Serveis útils amb mapes de Google

Sota el concepte de “Google Map Hack” o “Mashup” s’agrupen un bon nombre de serveis interessants i de gran utilitat per a l’usuari. Es tracta d’omplir de senyals o etiquetes els mapes de Google, que cobreixen pràcticament tot el planeta, per convertir-los en guies temàtiques amb un servei específic. La interactivitat i el codi obert dels mapes de
Google permeten a molts usuaris avançats anar més enllà de la mera consulta de carrers o carreteres, per introduir-hi elements com els restaurants favorits de cada internauta, les zones de cobertura Wifi (Internet sense fils) o les imatges preses per altres internautes al lloc assenyalat en el mapa.

 • /imgs/20070701/img.internet.03.jpg
  Panoramio (www.panoramio.com)
  : Es tracta d’un servei espanyol que permet als usuaris introduir en els mapes de Google Earth (la bola del món de
  Google, amb fotos per satèl·lit en tres dimensions) totes les imatges que vulga. La idea és que en el viatge pel plànol puga punxar en els diferents punts del mapa i obtenir fotografies col·locades pels altres internautes. Així, és més senzill ubicar-se i l’usuari obté una dimensió visual de la zona que està explorant. El servei ha aconseguit un èxit enorme i
  Google l’ha comprat recentment.
 • /imgs/20070701/img.internet.04.jpg
  El ladrillómetro (www.ladrillometro.com)
  : És un servei que permet comparar el preu que els internautes paguen per la seua casa, o pel lloguer, en relació amb els seus veïns de barri. La idea és que els usuaris vagen deixant en el servei les dades del seu lloguer o la seua hipoteca de manera que qualsevol persona puga fer-se, amb un sol clic sobre el mapa, una idea del rang de preus de la zona en qüestió. Aquest servei, com tants altres de la denominada gamma social, o 2.0, serà molt útil com més usuaris hi participen i, en canvi, tindrà poc de realista quan només hi haja uns pocs usuaris en un barri determinat que hagen deixat les seues dades.
 • Geoviviendas (www.geoviviendas.com/geobusqueda): Es tracta d’un portal /imgs/20070701/img.internet.05.jpgespecialitzat en l’oferta de pisos en venda, lloguer d’apartaments i locals comercials que utilitza els mapes de Google de manera que l’usuari puga situar-se ràpidament de forma espacial i identificar la zona on està l’immoble que se li ofereix. El servei funciona en les dues direccions, de manera que l’internauta també pot dirigir-se a una zona concreta on desitge adquirir una propietat i veure sobre pla tota l’oferta que concentra allí el portal.
 • /imgs/20070701/img.internet.06.jpg
  Tagzania (www.tagzania.com/es)
  : És una pàgina web que permet “etiquetar” llocs, és a dir, marcar sobre el mapa els punts que considerem d’interès. Per exemple, serveix per a assenyalar els restaurants favorits, el lloc del primer bes, les etapes d’una volta ciclista o les noves set meravelles del món. A més dels mapes de Google, utilitza els serveis cartogràfics de Yahoo! i
  Microsoft per crear un dels serveis més complets de la Xarxa.


“Captcha”

/imgs/20070701/img.internet.07.jpg
Captcha és l’acrònim de la rebuscada frase “Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart” (“Prova de Turing pública i automàtica per a diferenciar màquines i humans”). Es tracta d’una prova desafiament-resposta utilitzada en computació per determinar quan l’usuari que tracta d’accedir a un determinat servei d’Internet és una màquina o un ésser humà.

Sol ser habitual que els ciberdelinqüents utilitzen programes-robot capaços d’endevinar les claus que els usuaris usen per a entrar en serveis com el compte de correu, per exemple. Aquests robots generen codis aleatoris a gran velocitat fins que troben el correcte i es colen en els serveis particulars; des d’allà poden enviar centenars de milers de missatges spam a la llista de contactes de l’usuari, o missatges infectats amb virus. Per evitar la seua entrada s’utilitzen els captchas, que es plasmen visualment amb codis borrosos, desenfocats o deformats, que un ésser humà sí que pot entendre, però que no pot saltar-se un programa-robot. D’aquesta manera s’exerceix una barrera de defensa davant dels atacs automàtics.

Amb tot, els captchas tenen un gran problema d’accessibilitat per a discapacitats, ja que de vegades per a interpretar-los cal fer un esforç visual o intel·lectual notable, per la qual cosa el seu ús és molt discutit i s’aposta per estàndards que permeten a l’usuari optar per un codi de so.