Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Turisme urbà: prova pràctica en 18 ciutats : Les ciutats encara no pensen prou en els turistes que les visiten

L'adaptació de les capitals al turisme urbà ha millorat als últims anys. El pitjor, l'estat d'estacions de tren i d'autobusos i l'escassa accessibilitat de serveis com l'autobús turístic

/imgs/20070701/img.tema-portada.01.jpgEl turisme és un fenomen cada vegada més urbà. Encara que les platges es converteixen durant l’estiu en els principals punts de pelegrinatge, els grans atractius culturals, històrics, artístics o lúdics al llarg de l’any, i també en l’època estival, tenen nom de ciutat. La satisfacció de les expectatives del turista urbà depèn de diversos factors, com ara l’esforç econòmic i logístic de les ciutats per fer més agradable, còmode i senzill el recorregut del visitant pels seus carrers i places.

CONSUMER EROSKI ha analitzat l’adaptació al turisme urbà de 18 capitals del nostre país: la Corunya, Alacant, Barcelona, Bilbao, Còrdova, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Santander, Sevilla, València, Valladolid, Vitòria i Saragossa. Per fer-ho ha estudiat la senyalització en els principals punts d’interès turístic, la qualitat en l’atenció de l’oficina de turisme, l’existència d’autobús turístic, l’oferta de visites guiades, l’estat de conservació i netedat dels llocs visitats, a més del grau d’accessibilitat de la ciutat i si es dóna informació d’interès als visitants que arriben a les estacions d’autobusos i de tren. A més de sol·licitar una informació detallada als responsables municipals, els tècnics de la revista han acudit a capitals desconegudes per a ells i s’han fet passar per turistes per fer una comprovació in situ d’aquestes variables.

La conclusió principal és que les ciutats encara no pensen prou en la comoditat del turista que transita pels seus carrers. La valoració global no passa d’un mediocre “acceptable”, tot i que sí que es registra una evolució positiva respecte a un estudi semblant elaborat per aquesta revista al 2003, que es va saldar amb un rotund “malament”. Ara, l’accés tant al centre de la ciutat com als principals llocs d’interès (hotels, monuments, museus i les mateixes oficines de turisme) és una tasca relativament fàcil gràcies a una senyalització, en línies generals, adequada. També mereix l’aprovat l’atenció que s’ofereix a les oficines de turisme de les 18 ciutats visitades, igual com l’oferta d’autobusos turístics i de visites guiades, per bé que en aquests dos últims casos l’accessibilitat per a persones amb discapacitat està lluny de ser la desitjable.

/imgs/20070701/img.tema-portada.02.jpg
Les deficiències principals es troben en les estacions de tren i, especialment, d’autobusos, dos dels punts d’arribada més rellevants de les ciutats, per culpa de les mancances detectades en aspectes com la netedat, la conservació i la informació turística. En aquest apartat suspèn el 44% de les ciutats objecte d’estudi, mentre que només el 22% aconsegueixen un “bé” i la resta un mediocre “acceptable”.

Quan s’arriba a la destinació escollida per passar uns dies d’oci a ningú li agrada sentir-se perdut o desubicat i haver d’abordar repetidament els vianants per trobar el lloc desitjat. És aquí on la presència de senyals acompleix un paper rellevant, especialment els que indiquen el centre de la ciutat, la zona en què, generalment, es troben molts dels punts d’interès turístic d’una localitat. A Barcelona, Madrid i Saragossa aquests resultaven insuficients, encara que va ser possible arribar al centre de totes les ciutats visitades sense grans dificultats. També es va constatar la dotació apropiada dels que orienten cap a punts d’interès turístic, hotels i hospitals. No obstant això, es van catalogar com a escassos els senyals que guien cap a les oficines de turisme, estacions de tren i d’autobusos, i encara són menys habituals els que assenyalen la direcció a aeroports i comissaries de policia.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions