Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Tomàquet fregit i quetxup

/imgs/20011101/analisisa01.jpg S'han analitzat sis mostres de tomàquet fregit que costaven entre 332 i 174 pessetes el quilo, i unes altres de quetxup, que sortien entre 688 i 301 pessetes el quilo.

Totes dues són salses, l'ingredient principal de les quals és el tomàquet. Les cinc envasades en vidre (tres de quetxup i dues de tomàquet fregit) són les més cares, però ni l'envàs de vidre ni el preu superior són sinònims de qualitat: el quetxup menys apreciat pels tastadors és Musa, el més car i amb envàs de vidre; i el tomàquet fregit més mal puntuat en el tast és Fruco, també en envàs de vidre. La millor relació qualitat-preu en quetxup és Prima (envàs de plàstic) i en tomàquet fregit, Solis (bric). Però el quetxup de més qualitat (més contingut de tomàquet i millor al tast, fonamentalment) és Heinz, i el millor tomàquet fregit és Helios, tots dos cars i amb envàs de vidre.

El tomàquet fregit és bàsicament tomàquet, oli i sal, encara que pot contenir sucre, hortalisses i espècies. El quetxup s'elabora amb tomàquet i sal i afegeix sucre, vinagre i barreges d'espècies i hortalisses. Les diferències més grans són que el tomàquet fregit conté oli i el quetxup no, i que en el quetxup el sucre (entre el 2% i el 7,5%) és un ingredient més, mentre que en el tomàquet fregit és un corrector de l'acidesa, amb una presència d'entre el 0,2% i el 2%. El quetxup té més sal que el tomàquet fregit. Aquest aporta més vitamina C i àcid fòlic i el quetxup més potassi, calci i magnesi. El tomàquet fregit té més greix, ja que usa oli. El quetxup té menys aigua i greix, però més hidrats de carboni, pel sucre afegit. El quetxup aporta un 25% més de calories que el tomàquet fregit i el contingut en tomàquet és lleugerament superior en el quetxup, ja que és un producte més concentrat. La presència de conservants és més freqüent en el quetxup: només Heinz no n?usa, mentre que en el tomàquet fregit només Apis n?hi afegeix.

Additius, més dels que es podria pensar

Dels sis quetxups, cinc contenen, en quantitats permeses, els conservants benzoat sòdic (E-211) i sorbat potàssic (E-202), i només Heinz s'absté d'usar-los. Aquests conservants es van detectar també en un tomàquet fregit, Apis. Quant al glutamat, potenciador del sabor, només quatre tomàquets fregits declaren afegir-ne, però apareix en totes les mostres. Explicació: la proteïna del tomàquet conté àcid glutàmic, que apareix a les anàlisis com a glutamat. La quantitat mitjana de glutamat en els sis tomàquets fregits és de 2.030 ppm, i en les de quetxup de 1.332 ppm. La legislació fixa un màxim de 10.000 ppm que es respecta a les 12 mostres. Respecte als espessidors, Uncle Willians, Orlando i Prima (els tres, quetxup), i el tomàquet fregit Orlando indiquen midó de blat de moro modificat (és el "midó hidrolitzat", no té res a veure amb modificacions genètiques). Ybarra afegeix carboximetilcel·lulosa, que també usa Musa, junt amb goma de guar. En els tomàquets fregits, Starlux recorre a fècula de patata, Apis i Fruco a goma de garrofí i de guar, i Solis i Helios al midó modificat. Helios afegeix àcid cítric.

El quetxup, més sucre

Si en el tomàquet natural l'aigua representa el 95%, en el tomàquet fregit es queda en el 82% i en un 72% en el quetxup. Aquesta disminució de la humitat es deu a l'elaboració, que afegeix ingredients i concentra el tomàquet. No hi ha diferències rellevants en la quantitat d'aigua d'unes mostres a altres.

Tots dos productes afegeixen sucres simples. En el tomàquet fregit, el sucre no pot superar el 5% i per al quetxup no s'estableixen límits. Té molt més sucre el quetxup que el tomàquet fregit, al qual s'afegeix només per contrarestar l'acidesa del tomàquet. Els quetxups amb més sucre, per sobre del 7%, són Orlando, Uncle Willians i Ybarra. I el de menys sucres és Prima (1,8%). Heinz té un 3,6% de sucre, i Musa un 5,3%. El tomàquet fregit amb més sucre és Apis (2%) i el de menys Solis (0,2%). Els fabricants afegeixen sacarosa en forma de sucre, glucosa, xarop de glucosa o fructosa. Apis i Fruco afegeixen poma, cosa que evita que, si s'escalfa diverses vegades el tomàquet, es produeixi la caramel·lització del sucre que confereix sabors estranys al tomàquet.

La quantitat de tomàquet

El grau Brix serveix per determinar la quantitat de sòlids solubles, procedents del tomàquet i de la resta d'ingredients. Per saber la quantitat de sòlids solubles del tomàquet, es resten del total els que procedeixen del sucre i la sal. Aquesta quantitat de sòlids solubles informa aproximadament de la quantitat de concentrat de tomàquet utilitzat. En els quetxup, el grau Brix ha de superar els 25º. Les sis mostres superen aquest mínim. Heinz és el que té més tomàquet, ja que el 25,2% dels seus sòlids solubles procedeixen del tomàquet. El segueix Prima, amb un 23,4%. Els quetxups amb menys tomàquet són Orlando i Uncle Willians, amb aproximadament el 17% de sòlids del tomàquet. En els tomàquets fregits (sense mínim legal de Brix), la quantitat de sal i sucre és similar entre les mostres, però no la de tomàquet. Helios és el de més tomàquet, amb el 20% de sòlids solubles del tomàquet. Starlux, Orlando i Apis són els que menys en contenen, ja que només al voltant d'un 14% dels seus sòlids solubles són del tomàquet. Solis, amb un 15,5%, i Fruco, amb un 16,6%, queden també lluny d'Helios. Tant en quetxup com en tomàquet fregit, llevat d?excepcions, els de més continguts de tomàquet corresponen a les mostres més cares.

Acidesa, greix, proteïnes i sal

En el tomàquet fregit, l'acidesa ha de ser entre un 0,2% i un 0,8%. La mitjana dels analitzats és de 0,5% i tots respecten els límits. L'acidesa del quetxup (més àcid, pel vinagre afegit) ha de superar el 0,9%, i la mitjana és d'un 1,3%, tots dins dels límits. D'altra banda, el quetxup té poc greix, un 0,5%. En el tomàquet fregit hi ha un 3,3% de mitjana, quan es dicta un mínim d'un 3%. Tots sis van registrar percentatges similars i correctes de greix, que és vegetal i saludable. Apis i Fruco especifiquen que usen oli de gira-sol, mentre que la resta indiquen només oli vegetal.

El contingut en proteïnes dels dos productes és similar al del tomàquet natural, entre un 1% i un 2%. Quant a la sal, el quetxup té una mitjana del 2,8%, cosa que el fa poc recomanable per a hipertensos. El tomàquet fregit té una mitjana de l'1,3% de sal. Les diferències en la quantitat de sal entre les mostres de cada tipus de producte són escasses. Recordem que és poc saludable superar els 0,5 grams de sodi diaris en la dieta. El tomàquet fregit aporta vitamina C, però en menys quantitat que el natural, i àcid fòlic en quantitat similar al natural. El quetxup té poca vitamina C i menys àcid fòlic, però més potassi, calci i magnesi que el tomàquet fregit. El tomàquet natural, amb 18 calories cada 100 grams, és hipocalòric, però el fregit aporta unes 80 calories i el quetxup assoleix les 100 per la concentració del tomàquet. Finalment, totes les proves del laboratori (salmonella, enterobacteris, bacillus cedreus, aerobis mesòfils) per comprovar l'estat higienicosanitari de les mostres han proporcionat resultats correctes i subjectes a la norma.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions