Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: El dret a recuperar un habitatge llogat o a actualitzar la renda al llogater

Tinc un pis que vaig llogar fa més de 25 anys amb renda antiga insuficient per pagar les despeses que origina l'habitatge. A més, jo em veig en l'obligació de viure en un pis llogat des de fa 24 anys. Les meves preguntes són: hi ha alguna forma d'apujar el lloguer? Puc fer fora el llogater per entrar-hi a viure jo?

Respecte a la primera pregunta, la Llei d'arrendaments urbans de 1994 estableix la facultat del propietari d'actualitzar la renda en els contractes d'arrendament celebrats abans del 9 de maig de 1985. Per a això, ha de requerir fefaentment (burofax amb justificant de recepció) el llogater sobre l'actualització de la renda, regles d'actualització i índexs. El llogater s'hi pot oposar, comunicant-ho fefaentment al llogater dins dels trenta dies naturals següents a la recepció del requeriment. En aquest cas, el contracte s'extingeix al cap de vuit anys del requeriment i la renda només es pot actualitzar anualment amb l'índex general nacional de sistema d'índexs de preus de consum. Si el llogater no exerceix oposició a l'actualització, la renda actualitzada serà la renda inicial del contracte més un índex corrector (pot sol·licitar ajuda professional per calcular-la).

Quant a la segona pregunta, per recuperar l'habitatge s'ha d'acreditar la necessitat d'aquest. Sobre això continua vigent la Llei d'arrendaments urbans de 1964: el llogater que necessiti l'habitatge per a ell o per als seus ascendents o descendents pot requerir al llogater que el desallotgi en el termini d'un any a partir del requeriment. El llogater té dret a ser indemnitzat per l'amo amb dues anualitats de renda si desallotja l'habitatge dins dels sis mesos següents a la data del requeriment, o amb una anualitat si la desallotja dins de l'any. En tot cas, s'ha d'acreditar la necessitat de l'habitatge i provar que es produeix una d'aquestes situacions: que el propietari o els familiars avantdits resideixen fora del terme municipal en el qual es troba la finca i necessiten domiciliar-s'hi (per exemple, per motius laborals); que, tot i residir a la mateixa població en la qual està instal·lat l'habitatge, aquest resulti insuficient per augment de les necessitats familiars de l'amo; que el propietari o un fill contregui matrimoni i necessiti l'habitatge per aquest motiu; o que el propietari, domiciliat al lloc on es trobi l'habitatge, es vegi obligat a desallotjar la seva residència per causes absolutament alienes a la seva voluntat.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions