Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: No tot és qualitat d'imatge

/imgs/20040501/analisisb01.jpg S'han analitzat set monitors TFT (plans) d'ordinador, que costen entre els 299 euros de Feton i els 449 euros de Packard-Bell. La millor relació qualitat-preu és LG L1510P, per no ser dels més cars (384 euros), per ser l'únic que aconsegueix el 'molt bé' en qualitat global, i per ser també l'únic a incloure una connexió digital, a més de l'analògica, que evita minves de qualitat si es disposa de la connexió adequada en l'ordinador (cada vegada més habitual).

A l'hora de comprar un monitor d'ordinador l'usuari s'ha de decantar per una voluminosa pantalla convencional de tub de raigs catòdics (CRT) o una pantalla plana de vidre líquid del tipus TFT. La qualitat d'imatge i de precisió en els colors dels TFT no és tan excel·lent com en els monitors tradicionals, però a canvi són més descansats per a la vista i ocupen molt menys espai sobre la taula de treball. Els monitors TFT analitzats, de 15 polzades, equivalen en superfície útil a les pantalles convencionals de 17 polzades.

Encara que la pantalla dels set monitors analitzats és de 15 polzades, la grandària real del monitor complet no és idèntica en tots els casos. HP i Sony són els que menys espai ocupen, Samsung i Packard-Bell són els més lleugers i Feton, el més voluminós i pesat.

Informació en pantalla

La informació sobre l'estat de la pantalla i sobre els ajusts realitzats se sobreimpressiona en els set monitors (OSD), per la qual cosa resulten més senzills d'utilitzar. Quant al consum, HP i Fujitsu-Siemens són els que més gasten (40 W de consum màxim), mentre que Sony és el menys voraç (25 W). Packard Bell i Feton no van indicar esta important dada.

La resolució d'un monitor indica la quantitat d'informació que pot mostrar en la pantalla, és a dir, el nombre de punts horitzontals i verticals que formen una imatge. Les pantalles TFT vénen amb una resolució nativa, per la qual cosa només oferiran un resultat òptim en eixa resolució (fet que limita la capacitat d'elecció de l'usuari). Si se'ls força a treballar amb una altra resolució (per a treballar amb un programa específic, per exemple), el resultat serà molt pobre. La resolució d'aquests set monitors és de 1024x768 (o, el que és el mateix, disposen de 1.024 punts horitzontals i de 768 de verticals).

Descans per a la vista

/imgs/20040501/analisisb02.jpg La taxa de refresc indica el nombre de vegades que la imatge es regenera en la pantalla cada segon. Com més alt sigui aquest paràmetre, més descansarà la vista (serem menys capaços de discernir que la imatge està en constant canvi). En els monitors analitzats, la taxa màxima (la que convé utilitzar sempre) és de 75 hertzs (per exemple, la televisió convencional té 50 hertzs).

Els monitors de HP, Feton i Fujitsu-Siemens incorporen altaveus, i Samsung, a més d'altaveus, ofereix un micròfon integrat. La inclinació dels set monitors es pot regular i en Samsung i LG també se'n pot canviar l'alçada. LG i Feton són els únics que tenen una pantalla que pivota per a passar de format apaïsat (l'habitual) a vertical (més adequat, per exemple, per a facilitar la lectura de textos llargs o per a modificar partitures). Fujitsu-Siemens gira horitzontalment sobre la seva base i Samsung, LG i HP es poden penjar d'una paret.

Tots els monitors ofereixen el connector estàndard analògic de vídeo (anomenat VGA o D-sub). LG és l'únic que, a més inclou, el connector de vídeo digital DVI, molt més eficient a l'hora d'evitar minves de qualitat, encara que pocs ordinadors el poden usar encara. Quant a les connexions que no són pròpiament de vídeo, HP, Feton i Fujitsu-Siemens inclouen entrada d'àudio, a la qual Samsung afig una connexió per al seu propi micròfon integrat. LG incorpora un concentrador ('hub') de dues entrades USB, la qual cosa permet disposar d'una connexió d'estes característiques en el monitor (molt més còmode que tenir-la a la part posterior de l'ordinador).

La prova dels experts

Diversos experts van sotmetre els monitors a diferents proves per avaluar-ne la qualitat d'imatge, sempre amb les mateixes condicions de llum ambiental, el mateix ordinador i el mateix tipus de connexió: l'entrada analògica, present en tots els equips. LG té, a més de l'analògica, una entrada digital (millor), que no es va usar en aquest test perquè les dades fossin comparables.

Els resultats van ser molt semblants entre les set pantalles, i van variar només des dels 3,8 punts sobre 5 de Samsung (el més discret) als 4,1 punts de LG, Feton i Fujitsu-Siemens. Les diferències més significatives van estar en el fet que HP incorpora un preajust de brillantor des de fàbrica que l'usuari a penes pot modificar (pitjor).

Menció a banda mereixen els píxels (punts d'imatge) defectuosos que es van trobar en Feton (tres píxels), Fujitsu-Siemens (dos píxels) i Sony (un píxel). Aquesta és una fallada molt visible que alguns fabricants afirmen que no és motiu de devolució del producte, per la qual cosa convé provar el monitor a consciència abans de comprar-lo. Que en les mostres de Packard-Bell, Samsung, LG i HP no apareguin píxels erronis no és en absolut garantia que una altra pantalla del mateix model no tingui la mateixa fallada.

A més dels experts, tres usuaris habituals van provar per a CONSUMER els set monitors, i van valorar diferents paràmetres de l'1 al 5. Totes les mostres van aprovar, encara que amb diferències: Packard-Bell (3,1 punts sobre 5), Fujitsu-Siemens (3,2 punts) i Feton (3,4 punts) no van passar del 'normal'. El 'bé' el van aconseguir HP i Sony (4 punts), així com Samsung i LG (4,1 punts).

Packard Bell, per no oferir cap manual, va obtenir la pitjor puntuació en aquest apartat. Fujitsu-Siemens va suspendre pel seu manual molt millorable i per l'escassa flexibilitat de moviments (2,7 punts en estos dos apartats). Quant a l'aspecte exterior, el de Samsung i el de Sony són els més reeixits. HP i Sony ofereixen els controls i les icones més útils i fàcils d'utilitzar.

Packard-Bell FT500 és l'únic que no disposa de manual d'instruccions, un element indispensable per a un ús correcte i segur de l'aparell. Feton i Fujitsu-Siemens només van presentar un manual en paper, i Samsung, LG, HP i Sony també van incloure un manual en format electrònic (en cedé-rom).

Seguretat

Tots els equips, excepte Packard-Bell, són segurs: es mantenen estables sobre una superfície inclinada, no disposen de talls ni d'arestes perilloses, estan prou aïllats, el seu consum elèctric és correcte i van suportar de forma satisfactòria diversos esforços mecànics i caigudes. Packard-Bell no incompleix la norma de seguretat pel seu comportament en les proves de laboratori (en les quals va ser bo), sinó per no incloure el manual de seguretat imprescindible.

Es va comprovar la compatibilitat electromagnètica, això és, que els equips funcionessin amb normalitat després de rebre diverses descàrregues electrostàtiques per aire (8 kW) i per contacte (4 kW). Aquesta dada és important, perquè un monitor està ideat per a treballar prop d'altres equips electrònics (ordinador, altaveus, impressora...) que poden causar interferències. Feton va ser l'únic que no va superar aquesta prova, ja que va sofrir interferències per les quals va haver de ser apagat i encès de nou.

Samsung i Sony van ser els únics que van complir la llei de garanties. Ho van fer, a més, de forma excel·lent: la norma obliga a dos anys, i aquests dos equips van donar tres anys. La resta, o no va arribar als dos anys mínims o sí que ho va fer però la garantia estava en anglés (LG) o ni tan sols va incloure un document de garantia (Feton). De totes formes, ho afirmin o no en la documentació, tots aquests productes estan emparats per la norma que ofereix a l'usuari dos anys de garantia.

Quant a la qualitat global, els set monitors poden ser englobats en quatre categories: LG és l'únic amb molt bona qualitat, per les completes prestacions i les característiques tècniques i per haver aconseguit les puntuacions més altes en la prova d'ús i en el test de qualitat d'imatge. Samsung, HP i Sony aconsegueixen el 'bé'. Packard-Bell i Fujitsu-Siemens es queden en 'acceptable', mentre que Feton obté un insuficient pels seus resultats molt modestos en la majoria de paràmetres analitzats, a més de suspendre la prova de compatibilitat electromagnètica.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions