Iogurts desnatats edulcorats, amb trossos de fruita

Saludables i ben elaborats

La presència (escassa) de fruita augmenta lleugerament el valor energètic del iogurt però no influeix en l'aportació de vitamines, minerals i fibra
1 Maig de 2004

Saludables i ben elaborats

/imgs/20040501/analisis01.jpg
El iogurt és un producte de llet coagulada, obtinguda per fermentació làctica per mitjà de l’acció de “Lactobacillus bulgaricus” i “Streptococcus thermophilus” a partir de llet pasteuritzada, amb addició o no d’altres ingredients. Aquests dos microorganismes productors de la fermentació làctica han de ser viables i trobar-se en el producte acabat en una quantitat mínima total de 107 colònies per gram o mil·lilitre. La presència d’aquests microorganismes vius és la principal diferència dels iogurts amb els “iogurts pasteuritzats després de la fermentació”, que no en contenen. Els iogurts naturals i els de sabors tenen un valor energètic i nutritiu semblant, únicament es diferencien que els primers no duen additius. En els iogurts amb fruites, aquestes influeixen poc en el valor calòric del producte i pràcticament no ho fan gens en l’aportació de vitamines, minerals i fibra, llevat que estiguin enriquits en aquests nutrients.

S’han analitzat 7 iogurts desnatats edulcorats que incorporen trossos de fruita, quatre d’ells de maduixa i 3 de préssec, tots en format de 125 grams. El preu anava des de 2,82 euros/quilo en Sveltesse Nestlé amb préssec fins a 3,08 euros/quilo en Kaiku amb maduixa.

Compleixen les normes

Aquests set iogurts desnatats edulcorats contenen trossos de fruita natural. La quantitat de fruita, fàcilment perceptible pel consumidor, pot influir que repeteixi o no la compra del producte. El percentatge de fruita que s’indica en els etiquetatges fa referència a la quantitat que afegeix el fabricant. Segons els seus etiquetatges, varia des del 7,6% de Kaiku fins al 10,5% dels dos de Sveltesse Nestlé. El laboratori ha comprovat que el contingut en fruita visible (trossos de fruita que queden una vegada retirada la massa de iogurt) és notablement menor al declarat. Això no significa que els fabricants afegeixen menys fruita de la que anuncien: en els tractaments mecànics de mescla amb la massa del iogurt, la fruita es trosseja encara més i pot quedar, en part, en forma de filaments, de forma més acusada en fruites toves com és la maduixa. Els tres amb préssec van presentar continguts semblants en fruita visible (de mitjana, 5,8%) i superiors als que porten maduixa. Sveltesse Nestlé va mostrar un 6% de maduixa visible, i en la resta va variar des del 2,1% de maduixa de Kaiku fins al 3,8% de Central Lechera Asturiana. El contingut en iogurt suposa un 94% de mitjana en els iogurts amb préssec i des d’un 94% fins a un 98% en els de maduixa. Tots van sobrepassar el mínim legal (70%). D’altra banda, per a l’obtenció del iogurt la llet ha de sofrir una fermentació làctica que suposa l’acidificació del medi. La norma estableix per a tots els iogurts un pH igual o inferior a 4,6. Les mostres estudiades es van situar entre 4,1 i 4,3 de pH, per la qual cosa compleixen el que exigeix respecte d’aquest barem. La norma indica també que en els iogurts desnatats la matèria grassa de la part làctia ha de representar menys del 0,5%. Cap no es va acostar a aquest límit: anaven des de menys del 0,1% en Sveltesse Nestlé (amb maduixa) i Vitalínea Danone (amb maduixa) fins al 0,2% de Sveltesse Nestlé (amb préssec). L’extracte sec magre lacti, el que queda del iogurt després d’eliminar-ne l’aigua i el greix, ha de representar com a mínim el 8,5%; des del 14,7% de Sveltesse Nestlé amb maduixa fins al 18,3% de Central Lechera Asturiana amb préssec, tots compleixen àmpliament aquest mínim.
En resum: els set iogurts estudiats compleixen la normativa en tots els aspectes fonamentals.

Iogurts i nutrició

Per a l’obtenció del iogurt, la llet de la qual es parteix sofreix transformacions per acció dels microorganismes afegits. Així, part de la lactosa (sucre de la llet) es transforma en àcid làctic i altres components fàcils d’assimilar. La formació d’àcid làctic produeix una acidificació del medi que fa que proteïnes i greixos pateixin una predigestió, i es transformen en substàncies més senzilles i digeribles per al nostre organisme. Així mateix la llet coagula, fet que confereix al iogurt les seves característiques nutricionals i en determina l’aroma, el sabor i la consistència. Tot i que els iogurts contenen una mica de lactosa (3%-5%), són ben tolerats per les persones amb intolerància a aquest sucre. D’altra banda, el consum de iogurt allarga el temps de trànsit intestinal, i per tant alleuja la diarrea. Tradicionalment s’ha pensat que els microorganismes vius del iogurt exerceixen un efecte positiu, més enllà de l’estrictament nutricional, en la salut de qui en consumeix. Però estudis científics recents posen en dubte que es produeixi en l’intestí la colonització per bacteris vius necessaris perquè el iogurt exerceixi aquest efecte que durant dècades se’ls ha atribuït.

/imgs/20040501/analisis02.jpg
El component majoritari dels iogurts analitzats, “desnatats edulcorats, amb trossos de fruita” és l’aigua, que suposa de mitjana el 83% del producte. Els hidrats de carboni, que representen el 10% de mitjana, procedeixen principalment del sucre de la llet (lactosa) i del de la fruita (fructosa). Les proteïnes van variar, segons les mostres, entre el 4,3% i el 5%.

El contingut en greix total és essencial en un desnatat, ja que els consumidors els trien perquè són poc grassos, i per tant, aporten menys calories: un iogurt no desnatat té un 1,8 % de greix i aporta unes 82 calories per cada 100 grams. En aquests iogurts desnatats, la proporció de greix va variar des del 0,14% de Sveltesse Nestlé (maduixa) fins al 0,26% de Central Lechera Asturiana (maduixa) i el poder energètic mitjà és d’unes 60 calories per cada 100 grams; el més energètic va ser Central Lechera Asturiana (préssec), amb 69 calories per cada 100 grams i el menys calòric va ser Sveltesse Nestlé (préssec), amb 52 calories per cada 100 grams.

Per la seva banda, els iogurts desnatats sense fruita aporten 40 calories per cada 100 grams. La fruita afegida, encara que -com es pot comprovar- fa que augmenti una mica el valor calòric del producte, no té cap incidència en l’aportació de vitamines i minerals. Els iogurts, a més, són font excel·lent de calci de fàcil assimilació: un iogurt cobreix prop del 20% de les necessitats diàries d’aquest mineral essencial per al nostre organisme. En el iogurt destaquen les vitamines del grup B (especialment, B2, B1 i àcid nicotínic) i les liposolubles A i D. Certes vitamines es perden en l’elaboració, per la qual cosa alguns fabricants produeixen iogurts “enriquits”, amb vitamines afegides. Aquest és el cas dels de Vitalínea Danone (duen 6 vitamines afegides) i Central Lechera Asturiana (du afegides vitamina A i D).

Per aportar el sabor dolç al iogurt s’hi afegeix sucre comú (sacarosa), però aquest set són “edulcorats”, cosa que significa que el sucre ha sigut substituït per edulcorants artificials, acesulfam K (E-950) i aspartam (E-951). El primer és un edulcorant “no nutritiu”: endolceix els aliments (és entre 130 i 200 vegades més dolç que la sacarosa) sense afegir-hi calories, no provoca càries i tampoc no influeix en els nivells de sucre en sang. L’organisme és capaç de digerir-lo i no s’acumula, per la qual cosa s’elimina ràpidament per via renal. La ingesta diària màxima d’acesulfam és de 9 mil·ligrams per quilo de pes corporal del consumidor. L’aspartam, en canvi, és un edulcorant “nutritiu”, ja que aporta 4 calories per cada 100 grams, les mateixes que la sacarosa. Però pel fet de ser entre 150 i 200 vegades més dolç que el sucre comú, se n’afegeixen quantitats molt inferiors. Es forma a partir de fenilalanina i àcid aspàrtic, manca de regust i és innocu excepte per a les persones amb fenilcetonúria (nivells de fenilalanina elevats en sang); per això, és obligatori que els productes amb aspartam exhibeixin la menció “Conté una font de fenilalanina”. La ingesta diària màxima d’aspartam recomanada és de 40 mg per quilo de pes corporal. Mentre que en un iogurt normal el contingut en sucre és de 9 grams per cada 100 grams de producte, els continguts d’aspartam en aquesta anàlisi voregen els 10 mil·ligrams per cada 100 grams de producte. D’acelsufam K s’utilitzen 8 mil·ligrams per cada 100 grams. Els iogurts que menys edulcorants van afegir són Sveltesse Nestlé amb maduixa i Vitalínea Danone amb préssec.

Alguns fabricants afegeixen sorbat potàssic (E-202) com a conservant de la fruita. Aquest additiu, que evita el desenvolupament de floridures i llevats, és considerat innocu per al nostre organisme. Els dos de Vitalínea Danone i el de Kaiku (maduixa) no en tenen, mentre que la resta n’afegeixen al voltant de 50 ppm (parts per milió), una dosi raonable. Excepte els de Central Lechera Asturiana, tots utilitzen colorants.

Altres comprovacions

El iogurt és llet coagulada obtinguda per la fermentació de Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, microorganismes que han de trobar-se viables en un contingut mínim de 10.000.000 colònies per gram al llarg de tota la vida útil del producte. Es va comprovar al laboratori que les set mostres superen àmpliament aquest mínim. També es van efectuar anàlisis microbiològiques, a fi d’avaluar-ne l’estat higienicosanitari. Els resultats van ser satisfactoris en tots els casos. D’altra banda, aquests iogurts poden contenir ingredients modificats genèticament, ja sigui en els de funció espessidora o emulgent, en els conservants, etc. Després de sotmetre les set mostres a una anàlisi específica es va comprovar que cap no contenia ingredients transgènics.

Finalment, les set mostres indiquen en les etiquetes tota la informació obligatòria, si bé els dos de Vitalínea Danone i el de maduixa de Sveltesse Nestlé incompleixen la norma perquè no indiquen en el mateix camp visual la denominació de venda, el pes net i la data de caducitat. També la incompleixen els dos de Vitalínea Danone, perquè en la llista d’ingredients només indiquen 5 de les 6 vitamines amb què anuncien en la seva etiqueta l’enriquiment del producte. En tots dos casos, es tracta d’incompliments d’escassa transcendència.

En síntesi i taula comparativa

En síntesi

 • S’han analitzat 7 iogurts desnatats edulcorats que incorporen trossos de fruita, quatre d’ells de maduixa i 3 de préssec, tots en format de 125 grams.
 • El preu anava des de 2,82 euros/quilo en Sveltesse Nestlé amb préssec fins a 3,08 euros/quilo en Kaiku amb maduixa.
 • L’escàs contingut gras lacti (inferior al 0,5%, per norma) i l’ús d’edulcorants expliquen la modesta aportació energètica que tenen: entre 52 i 70 calories cada 100 grams. Un dels edulcorants utilitzats és l’aspartam, que no han d’ingerir els qui pateixin de fenilcetonúria.
 • Les característiques nutricionals de les set mostres són molt semblants. El contingut en fruites és tan escàs que, encara que augmenta lleugerament l’aportació de calories, gairebé no té importància nutricional.
 • Exceptuant els dos de Central Lechera Asturiana, tots afegeixen colorants. Els de Vitalínea Danone i el de Kaiku (maduixa) són els únics que no usen sòrbic com a conservant de la fruita.
 • Dels iogurts amb trossos de maduixes, Kaiku (6,3 punts) va ser el més ben valorat i Sveltesse Nestlé el pitjor (4,6 punts). Entre els de trossos de préssec, destaca el de Central Lechera Asturiana (6,9 punts).
 • La millor relació qualitat-preu de tota la comparativa és Central Lechera Asturiana amb trossos amb préssec. Per als qui prefereixin el iogurt amb maduixes, la millor elecció és Kaiku.
Marca Denomi- nació CENTRAL LECHERA ASTURIANA
“Iogurt desnatat edulcorat amb trossos de préssec”
SVELTESSE NESTLÉ
“Iogurt desnatat amb préssec. Amb sucres i edulcorants”
VITALINEA DANONE
“Iogurt desnatat edulcorat amb préssec i fructosa”
KAIKU
“Iogurt amb maduixes desnatat edulcorat”
Preu (¬/quilo) 2,88 2,82 3,05 3,08
Etiquetatge Correcte Correcte Incorrecte Correcte
Contingut en iogurt (%) 94,3 94,1 94,2 97,9
Contingut en fruita visible (%) 1 5,7 5,9 5,8 2,1
pH 4,2 4,2 4,3 4,3
Matèria grassa làctia (%)2 0,14 0,21 0,19 0,17
Extracte sec magre lacti (%)3 18,3 15,3 15,3 16,9
Extracte sec (%) 17,9 13,6 15,5 16,9
Hidrats de carboni (%) 11,7 8,2 9,9 11,4
Proteïna (%) 5 4,3 4,4 4,3
Greix (%) 0,22 0,21 0,17 0,2
Cendres (%) 1 0,9 1 1
Valor calòric (kcal/100 g) 68,78 51,89 58,73 64,6
Aspartam (E-951) (ppm)4 153 131 90 70
Acesulfam k (E-950) (ppm) 55 88 101 52 102
Sòrbic (E-202) (ppm) 6 50,3 53,3 ND ND
OGM Absència Absència Absència Absència
Estat microbiològic Correcte Correcte Correcte Correcte
Tast (1 a 9) 6,9 5,5 5,2 6,3
Marca Denomi- nació VITALINEA DANONE
“Iogurt desnatat edulcorat amb maduixa i fructosa”
CENTRAL LECHERA ASTURIANA
“Iogurt desnatat edulcorat amb trossos de maduixa”
SVELTESSE NESTLÉ
“Iogurt desnatat amb maduixa. Amb sucres i edulcorants”
Preu (¬/quilo) 3,05 2,90 2,85
Etiquetatge Incorrecte Correcte Incorrecte
Contingut en iogurt (%) 97,4 96,2 94
Contingut en fruita visible (%) 1 2,6 3,8 6
pH 4,1 4,1 4,2
Matèria grassa làctia (%)2 0,09 0,15 0,08
Extracte sec magre lacti (%)3 15,1 17,3 14,7
Extracte sec (%) 15,1 17,3 14,6
Hidrats de carboni (%) 9,1 11 9,2
Proteïna (%) 4,7 4,8 4,3
Greix (%) 0,18 0,26 0,14
Cendres (%) 1,1 1 1
Valor calòric (kcal/100 g) 56,82 65,54 55,26
Aspartam (E-951) (ppm)4 77 104 66
Acesulfam k (E-950) (ppm) 55 75 82 73
Sòrbic (E-202) (ppm) 6 ND 55 51,9
OGM Absència Absència Absència
Estat microbiològic Correcte Correcte Correcte
Tast (1 a 9) 5,9 5,3 4,6

N.D.: No detectat

1 Contingut en fruita visible: quantitat de fruita visible en el producte, una vegada eliminada la massa del iogurt

2 Matèria grassa làctia: quantitat de greix que es troba en la part làctia del iogurt. En els iogurts desnatats ha de ser inferior a 0,5%

3 Extracte sec magre lacti: quantitat de sòlids lactis no grassos. La norma estableix un contingut mínim de 8,5%

4 Aspartam (E-951): edulcorant artificial calòric. El seu poder edulcorant és entre 150 i 200 vegades més alt que el del sucre. No ha de ser consumit per fenilcetonúrics

5 Acesulfam K (E-950): edulcorant artificial no calòric. El seu poder edulcorant és entre 130 i 200 vegades més alt que el del sucre

6 Sòrbic: additiu conservant de la fruita. Els valors detectats són raonables i correctes

Un per un

Un per un, set iogurts desnatats amb trossos de fruita

Central Lechera Asturiana "Iogurt desnatat edulcorat amb trossos de préssec".

 • /imgs/20040501/asturiana-melocoton.jpg Surt a 2,88 euros/quilo. La millor relació qualitat-preu d’aquesta comparativa.
 • Contingut en préssec visible: 5,7%. Afegeix sòrbic com a conservant de la fruita. La major quantitat d’edulcorant.
 • En tast, 6,9 punts, el millor dels set: elogiat per ser “dolç” i “cremós”, pels seus “color”, “quantitat de fruita” i “grandària dels trossos”, però rep alguns comentaris desfavorables per ser “massa dolç”.

Sveltesse Nestlé "Iogurt desnatat amb préssec. Amb sucres i edulcorants"

 • Surt a 2,82 euros/quilo, el més barat dels set.
 • El menys calòric (52 calories cada cent grams). Contingut en préssec visible: 5,9%. Afegeix sòrbic com a conservant de la fruita.
 • En tast 5,5 punts: agrada el seu “sabor agradable”, però és criticat per ser “insípid”, “àcid”, “líquid” i presentar “poca fruita”.

Vitalínea Danone "Iogurt desnatat edulcorat amb préssec i fructosa"

 • Surt a 3,05 euros/quilo, el més car dels de trossos de préssec.
 • Etiquetatge incorrecte, encara que la deficiència no sigui greu. Contingut en préssec visible: 5,8%. Sense conservants.
 • En tast 5,2 punts: agrada per la seva olor, però és criticat per ser “àcid”, amb un “sabor fort”, “poc cremós”, amb “color artificial” i “poca fruita”.

Kaiku "Iogurt amb maduixes desnatat edulcorat"

 • Surt a 3,08 euros/quilo, el més car de tots els analitzats
 • La millor relació qualitat-preu dels de trossos de maduixa. Contingut de maduixa visible: 2,1%. Sense conservants.
 • En tast, 6,3 punts, el millor dels de trossos de maduixa: agrada pels seus “sabor agradable” i “color”, però rep algunes crítiques per tenir “poca fruita”.

Vitalínea Danone "Iogurt desnatat edulcorat amb maduixa i fructosa"

 • Surt a 3,05 euros/quilo
 • Etiquetatge incorrecte, deficiència no greu. Dels que tenen menys matèria grassa làctia (0,09%). Quantitat de maduixa visible: 2,6%. Sense conservants.
 • En tast, 5,9 punts: agrada pels seus “sabor agradable”, “color”, “quantitat de trossos”, “grandària dels trossos”, però desagrada per ser “àcid”, amb “poc de sabor” i “color artificial”.

Central Lechera Asturiana "Iogurt desnatat edulcorat amb trossos de maduixa"

 • Surt a 2,90 euros/quilo
 • Contingut en maduixa visible: 3,8%. Utilitza sòrbic com a conservant de la fruita (55 ppm).
 • En tast, 5,3 punts: agrada pels seus “sabor agradable” i “quantitat de fruita”, però és criticat per ser “massa dolç”, “color clar” i “grandària dels trossos”.

Sveltesse Nestlé "Iogurt desnatat amb maduixa. Amb sucres i edulcorants"

 • /imgs/20040501/sveltesse-fresa.jpg Surt a 2,85 euros/quilo
 • Etiquetatge incorrecte, deficiència no greu. El de menys matèria grassa làctia (0,08%) i el de més maduixa visible: 6%. Afegeix sòrbic com a conservant de la fruita. Incorpora la quantitat menor d’edulcorant.
 • En tast, 4,6 punts, el pitjor: lloat per la “quantitat de trossos” i la “grandària dels trossos”, no agrada pels seus “poc sabor” i “color clar”.