Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Zones de vianants: estudiats 57 dels principals carrers per a vianants de 13 ciutats : Més de la meitat suspenen

Les infraccions a les restriccions per a vehicles són freqüents, en senyalització i accessibilitat fallen la majoria i l'equipament és escàs en molts carrers

/imgs/20040501/img.tema-portada01.jpg
Quasi set de cada deu espanyols viuen en ciutats de més de 20.000 habitants amb un denominador comú: sofrir les conseqüències del trànsit excessiu de vehicles de motor. Les zones per a vianants, per tot el que signifiquen de millora de la qualitat de vida dels seus residents, solen ser ben acollides per la població, però sense que això signifiqui unanimitat social, ja que hi ha persones i sectors econòmics que entenen que aquesta iniciativa els perjudica.

Ara bé, el ciutadà pot preguntar-se si les zones per a vianants tenen la qualitat urbanística necessària per a acomplir la seva comesa, si mereixen la pena les molèsties que causa no poder circular-hi amb cotxe i aparcar-lo en carrers en què abans es podia fer, o si en la pràctica es respecten les restriccions a la circulació i l’estacionament de vehicles.

La revista CONSUMER ha intentat respondre aquestes qüestions, i ho ha fet per mitjà de l’estudi -durant els primers dies d’abril- de 57 carrers per a vianants de 13 ciutats de tot el país. L’informe es va dividir en tres apartats: mobiliari i equipament urbà, senyalització i accessibilitat i, finalment, el grau de compliment de la restricció de la circulació i l’aparcament de vehicles. Segons els resultats d’aquesta investigació, la situació és ben diferent segons la ciutat de què es tracti, que l’equipament és en general només acceptable, que el mateix passa amb la senyalització i l’accessibilitat (especialment per a usuaris discapacitats) i que, finalment, el grau d’infraccions a les normes que restringeixen la circulació rodada és superior al que seria desitjable.

L’informe conclou, per tant, que molts carrers de vianants de les nostres ciutats no ho són del tot, perquè no compleixen les característiques que les defineixen i no s’hi respecten prou les restriccions (en algunes ciutats, normes específiques) que les preserven del trànsit indiscriminat de cotxes. En concret, el 54% dels carrers per a vianants analitzats suspenen l’examen de CONSUMER. I només la Corunya, Oviedo i Sant Sebastià han aprovat sobradament l’examen a què van ser sotmeses les seves principals zones per a vianants. Pamplona, Bilbao, Alacant i Vitòria van aconseguir un escarit “acceptable”, mentre que la resta van suspendre. Madrid es va acostar a l’aprovat, sense assolir-lo, i les cinc ciutats en què els carrers per a vianants van merèixer un nítid suspens van ser, de millor a pitjor, València, Múrcia, Màlaga, Almeria i Barcelona.

Les conclusions, detallades

/imgs/20040501/img.tema-portada02.jpg La senyalització específica que distingeix aquestes zones com a zones per a vianants i informa de la restricció per a la circulació i l’estacionament de vehicles, a més de l’accessibilitat per als ciutadans en general i, en especial, per als discapacitats, és clarament millorable. En aquest apartat, suspèn ni més ni menys que el 60% dels carrers estudiats, i només han aprovat i amb un mediocre “acceptable” la Corunya, Oviedo, Sant Sebastià, Bilbao i València. Tres ciutats (Alacant, Pamplona i Vitòria) es van quedar en un “regular”, i la resta (Madrid, Múrcia, Màlaga, Almeria i Barcelona) han suspès rotundament aquest examen. Tot això revela que aquest és l’apartat més manifestament millorable de les zones de vianants estudiades.

Així mateix, s’ha comprovat que les infraccions a les restriccions que garanteixen que les zones per a vianants es veuen lliures del trànsit rodat són massa freqüents. Quasi la meitat dels carrers per a vianants suspèn en aquest apartat, per bé que només els carrers de València, Barcelona i Vitòria no l’aproven si són presos conjuntament amb els altres carrers de la ciutat estudiats, cosa que dóna una idea de com són de comunes les infraccions i de la laxitud que hi ha en el control del compliment de la normativa. Van destacar positivament les zones per a vianants visitades a Madrid i Múrcia, i van quedar bé les de Pamplona, la Corunya i Màlaga, mentre que les de les cinc ciutats restants van haver de conformar-se amb un mediocre “acceptable”. Es va prendre nota, en aquesta prova, de l’existència de vehicles estacionats indegudament als carrers de vianants, de la circulació de vehicles en un horari diferent de l’autoritzat per a càrrega i descàrrega i, d’altra banda, es va intentar accedir amb cotxe (cometent una irregularitat, és clar) a cada un d’estos 57 carrers, i fins i tot aparcar-lo durant 15 minuts, comprovant, en primer lloc, l’existència o no de pilons, tanques, pivots o jardineres que hi impedissin el pas, i després, la presència o no de policia que vetllés pel compliment de la normativa. Es va comprovar que en moltes d’aquestes zones de vianants hi ha vehicles estacionats (no autoritzats) fora de l’horari permès, i que els horaris de càrrega i descàrrega -massa amplis en moltes ciutats- no es compleixen.

Pel que fa al mobiliari i equipament urbà (bancs per a asseure-s’hi, papereres, il.luminació nocturna, lavabos públics, fonts d’aigua potable, arbres, jardineres i flors, escultures i altres obres de valor esteticoartístic, estat del paviment, netedat i conservació de tots els elements), els resultats tampoc van ser satisfactoris: hi van suspendre el 37% dels carrers. Van destacar molt positivament les zones visitades a la Corunya, Oviedo i Sant Sebastià, seguides de prop per les de Pamplona. També van merèixer bona nota les zones de vianants de Bilbao, Alacant, Vitòria i Madrid. Els carrers analitzats a València van obtenir un “acceptable”, mentre que el “regular” que obtingueren les zones visitades a Barcelona inicia una franja de suspensos que representen amb gran nitidesa (un “molt malament”) les estudiades a Múrcia, Màlaga i Almeria. Respecte d’això, en molts carrers per a vianants falta mobiliari urbà quasi imprescindible, com ara papereres o bancs, mentre que uns altres tenen el paviment brut o amb irregularitats (rajoles trencades, rases, esquerdes, bassals, etc.) que dificulten el pas dels vianants.

D’altra banda, l’esforç de crear zones per a vianants dista molt d’una ciutat a una altra. Els vianants ho tenen molt millor a Vitòria (2,49 m2 de zona de vianants per habitant), Sant Sebastià (1,1 m2), Bilbao (0,96 m2) i Barcelona (0,92 m2), que a Alacant (0,08 m2 per habitant), Múrcia o València (en ambdues ciutats, 0,5 m2 ), sempre segons les respectives fonts municipals. Els ajuntaments d’Almeria, Pamplona, Madrid, la Corunya, Màlaga i Oviedo no han facilitat aquesta dada.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions