Nens a Internet

Millor amb un adult

Internet és per als nens un nou món ple de possibilitats, però també alberga alguns perills
1 Maig de 2004

Millor amb un adult

/imgs/20040501/tecnologia01.jpg
Des d’una edat cada vegada més primerenca, els nens i les nenes s’acosten al monitor amb la mateixa curiositat amb què guaiten el món real, sigui per jugar, navegar, descarregar música i programes o xatejar amb els amics. Alguns pares i educadors veuen amb cert recel que els nens s’enganxin a l’ordinador massa d’hora, perquè consideren que fomenta l’aïllament i deteriora el desenvolupament de les habilitats socials. Per a molts, els problemes més grans arriben amb la connexió a Internet, una extraordinària eina d’informació i comunicació que pot comportar riscs si els menors la utilitzen sense supervisió.

Una xarxa apta per a menors

Els dos principals problemes amb què es troben els menors a Internet són els continguts inapropiats i el contacte amb estranys. L’accés a continguts que puguin ser danyosos per als infants és senzill i sovint casual, per exemple a través d’una paraula de significat ambigu introduïda en un motor de recerca. Així mateix, l’anonimat dels xats permet als adults entrar en contacte amb nois i noies. Les sales de xerrada són l’eina més utilitzada pels menors (quasi la meitat les visiten), però el més preocupant és que el 14,5% dels nens que xateja habitualment ha acudit a una cita amb un desconegut, segons un estudi del Defensor del Menor i diverses ONG dedicades a la defensa de la infància.

Les accions per a protegir els nens a la Xarxa van encaminades a crear una xarxa segura, amb continguts específics i portes per a tancar l’accés a la Internet ‘perniciosa’. Els Estats Units van posar en marxa el domini ‘.kids.us‘ a manera de “secció infantil d’una biblioteca”, on les webs es pleguen a unes normes, com ara no comptar amb enllaços a l’exterior i no incloure xats. A més, hi ha nombroses pàgines que han creat un entorn exclusiu per als nens, com kids-space.org , kidsdomain.com o Yahooligans!, totes en anglès.

A Espanya, el Ministeri de Ciència i Tecnologia ha seguit aquesta línia amb els portals Chaval.es, amb ofertes de lleure educatiu per al nens, i navegacion-segura.es, destinada a pares i educadors amb consells per a tutelar als menors en l’ús d’Internet i eines per a filtrar continguts. Amb el mateix objectiu, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Comissió Europea han posat en marxa internetsegura.net, que aborda la sensibilització i la prevenció.

Informació i educació

Els experts coincideixen a dir que, per sobre de la censura i la vigilància sempre inexacta que ofereixen alguns programes informàtics, les millors armes per a protegir els nens a la Xarxa són l’educació i la informació. Es dóna la paradoxa que l’ordinador i Internet són sovint un terreny on són els pares els qui reben lliçons dels fills, més familiaritzats amb les noves tecnologies.

Davant del deure d’endinsar-se en un mitjà desconegut per a poder guiar els seus fills, molts pares s’estalvien aquest esforç i opten per la censura absoluta o, en el millor dels casos, per limitar l’horari davant de l’ordinador com es fa amb la televisió. No obstant això, n’hi ha prou amb unes poques nocions informàtiques, algun consell dels experts i una mica de bona voluntat per comprendre els perills d’Internet i la forma d’evitar-los, alhora que per ajudar els nens a utilitzar aquesta eina ja imprescindible per a comunicar-se, estudiar i trobar informació de la forma apropiada.

Consells

La majoria dels molts consells que es poden trobar sobre com han d’afrontar els pares la relació dels seus fills amb Internet insisteixen en el mateix punt: la Xarxa no és diferent que el carrer. De la mateixa manera que els pares no deixarien els nens sols en una gran ciutat, ara han de seguir els seus passos en l’entorn virtual, portar-los de la mà o, en definitiva, “navegar junts”. Així s’eliminaria la paradoxa, ressaltada per alguns estudis, que set de cada deu progenitors no estan tranquils quan els seus fills naveguen, alhora que en el 95% dels casos deixen que els infants naveguin sols.

Nombroses pàgines web ofereixen tirallongues de consells més o menys tècnics per a famílies, professors i fins i tot per als nens per trams d’edats (www.internetsegura.net/), entre els quals destaquen col·locar l’ordinador en un lloc públic de la casa, crear una pàgina d’inici amb enllaços a llocs de confiança i interessants per als fills, crear llistes de favorits amb el mateix propòsit, informar-se i advertir sobre com protegir les dades personals i sobre el perill del correu no desitjat (spam), els virus, etc.

Tot i que l’últim pla per al desenvolupament de la Societat de la Informació, (Educación.es) té com a objectiu introduir les noves tecnologies en l’entorn educatiu, l’escola encara roman ‘desconnectada’. Segons un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ni professors ni alumnes usen Internet en l’ensenyament i l’aprenentatge: quasi 4 de cada 10 alumnes no es connecten mai en hores de classe i uns altres 3 ho fan només una vegada per setmana. L’estudi conclou que Internet s’utilitza per a ajudar els professors i els alumnes a fer millor el que ja feien, però no com a instrument d’innovació ni com a part del procés de formació, perquè molts docents encara no saben com incorporar-lo a la seva activitat. De fet, el 34% dels professors d’ensenyament no universitari és incapaç de fer servir un ordinador “a nivell d’usuari”, i tan sols el 30% l’utilitza amb els seus alumnes. La dada positiva és que els fonaments estan posats: el 90,5% dels col·legis públics i el 89,1% dels privats té connexió a Internet (més de la meitat de banda ampla). Ara només cal utilitzar bé aquesta connexió.

Internet segura
/imgs/20040501/internet02.gif
www.internetsegura.net
Qualsevol d’aquests dos llocs és un bon punt d’inici per a informar-se sobre els passos que s’han de fer perquè els menors no es troben a la Xarxa amb sorpreses desagradables.

Continguts
/imgs/20040501/internet03.gif Chaval.es
Una col·lecció d’enllaços elaborats pel Ministeri d’Educació perquè els nois i noies naveguin per aigües segures i aprofiten al màxim la seva singladura.

Astronomia per a nens
/imgs/20040501/internet04.gif http://www.alucine.com/iniciog.htm
Internet és ple de continguts útils, divertits i didàctics per als infants. En aquesta pàgina, els més petits podran aprendre que la Terra avança molt més ràpid que un Fórmula 1 o quines condicions calen perquè es formi un arc de Sant Martí.